close
Címlap13. Fellépés az éghajlatváltozás ellenKlímavédelem: „Legyünk lehetőségisták!”

Klímavédelem: „Legyünk lehetőségisták!”

A Zsolnay Fényfesztivál új helyszíneként debütáló Kodály Központ ad otthont az UNICEF kiállításának, a grandiózus Gaia installációjának a fényfesztivál ideje alatt. Július 7-én és 8-án pedig a Nemzetközi klímatárgyalás-szimuláció és beszélgetés várja az érdeklődőket dr. Botos Barbara klímanagykövettel. Az érdekfeszítő program során az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény működéséről, a világ összes országát mozgósító klímakonferenciákról hallhattak a résztvevők, amelyet izgalmas ENSZ klímacsúcs-szimuláció interaktív drámajáték követett.

„A világ legismertebb gyerekvédelmi szervezete egyre többet foglalkozik a klímaváltozással. Hogy miért? Mert felismerte, hogy gyerekjogi válságról van szó. Nyilvánvaló, hogy a mai fiatalok jövője a tét, de a világ számos pontján valójában már ma is a gyerekeket érintik legjobban a veszélyes éghajlati hatások. És a lelki egészséget romboló klímaszorongás is a fiatalabb korosztályra a leginkább jellemző” – olvashatjuk az UNICEF Klímahősök weboldalán.

A nemzetközi klímapolitikára fókuszáló előadásában dr. Botos Barbara, az Energiaügyi Minisztérium Energia- és Klímapolitikáért Felelős Államtitkári Kabinet klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövete elmagyarázta, hogy az ENSZ klímatárgyaláson a 200 résztvevő ország csak akkor lesz eredményes, amennyiben konszenzusra tudnak jutni, azáltal, hogy hajlandóak kompromisszumot kötni és megvan bennük a szándék a megállapodásra.

„Remélem itt is sikerül megegyezni, hiszen a bolygónk a tét”

– hangsúlyozta Botos Barbara az interaktív szimulációra utalva, majd hozzátette: „sokkal nagyobb probléma a biodiverzitás csökkenése, mint az energia- és gazdasági, vagy a klímaválság.”

Az ENSZ klímatárgyalások rendkívüli fontosságát emelte ki a klímanagykövet: „ha kétszáz ország nem egyezik meg, egyéni szinten mi bármit csinálhatunk. A kormányoknak kell ezt a globális, planetáris krízist megoldani.” A nehézség abban rejlik, hogy időben és térben távolabb eső problémákkal kell foglalkozni, de ahogy az előadó elmondta, nem szabad abba a hibába esni, hogy a tehetetlenség érzése miatt a tétlenség csapdájába esünk.

„Optimisták nem lehetünk a jelen helyzetben, de pesszimistának sem szabad lenni. Legyünk lehetőségisták!

– húzta alá Botos Barbara, majd hozzátette: „minden lehetőség, technológia már szinte adott, hogy megmentsük ezt a bolygót. Azzal kell foglalkozni, hogy mi az, amit itt és most megtehetünk.”

Majd az ismeretterjesztő előadás után izgalmas, interaktív drámajáték következett, ahol lehetőség nyílt az ENSZ klímacsúcs szimulációjára. A résztvevők közül került ki az ENSZ főtitkár, és kipróbálhatták, hogy milyen érzés a világ összes országát mozgósító klímakonferencián éles helyzetben, szerepkártyák segítségével maguk a világ sorsáról dönteni, harcosan kiállni az országcsoportjuk érdekeiért, majd, ha lehetőség nyílik rá, megegyezést kötni.

Ha érdekel, hogy mi történt a COP27-en, a legutolsó klímacsúcson Egyiptomban, és kíváncsi vagy, hogy milyen álláspontot képvisel Magyarország a nemzetközi fórumokon, mik a kilátások, merre megy a világ a klímaváltozás vonatkozásában, akkor bátran regisztrálj, hiszen július 8-án ismét klímatárgyalás-szimuláció és beszélgetés várja az érdeklődőket!

Júl. 8. Nemzetközi klímacsúcs-szimuláció regisztráció: https://forms.gle/9eLVRdqbJu9g9RYV8

UNICEF Fotókiállítás »

Gaia »

 

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni