close
Címlap11. Fenntartható városok és közösségekA környezetvédelmi világnap alkalmából ivókutat avattak

A környezetvédelmi világnap alkalmából ivókutat avattak

A nemzetközi környezetvédelmi világnapon, június 5-én a „Vizes Város – tudatos víz- és csatornahasználat” elnevezésű projekt keretében a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziumában kültéri ivókutat avattak. Az ünnepélyes átadón köszöntőt mondott Decsi István kancellár, Farkas Tamás, a Tettye Forrásház vezérigazgatója, Kulcsár Tünde, a PTE Zöld Egyetem Program koordinátora, valamint köszönetét fejezte ki Turi Katalin, a PTE Babits Mihály Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda igazgatója.

A világ számos kihívással néz szembe, de közülük talán a legkritikusabb és legnagyobb hatással bíró a víz problémája. A víz az élet forrása és felbecsülhetetlen értéket képvisel mind az emberi egészség, mind a fenntartható fejlődés szempontjából. „A Tettye Forrásház Zrt-nek szeretném kifejezni köszönetemet, hogy ránk gondoltak és egy ilyen ajándékkal megleptek minket. Bízom benne, hogy ez nem véletlen, hiszen mindamellett, hogy mi vagyunk a város legnagyobb vízfogyasztója, emellett az egyetem elkötelezett a fenntarthatóság, a zöld gondolatok mellett” – emelte ki Decsi István kancellár, majd hozzátette:

„amikor a vízre gondolunk, alapvető érték és erőforrás jut eszünkbe, ami a mindennapunk része, a fejlődés, az élet alapfeltétele. Fontos, hogy tudatosan bánjunk vele, próbáljunk takarékoskodni, mert közös felelősségünk, hogy megőrizzük ezt az értéket a jelen és a jövő generációi számára.”

„Nem fogok most beszélni a római kori agyagvezetékekről, amikor elindult Pécsett és környékén a vízellátás” - hangsúlyozta Farkas Tamás, a Tettye Forrásház vezetője, majd kiemelte: „1892-ben I. Ferenc József császár adta át a Tettyei Vízművet, tehát már 131 éve szállítjuk házhoz a vizet.” A vezérigazgató beszédét követően Decsi István, Farkas Tamás, Sulyok Andrea és Turi Katalin a diákok üdvrivalgása közepette ünnepélyesen leleplezték az új ivókutat, amely a Babits gimnázium udvarán, egy nagy platánfa árnyékában, a lepkekert mellett kapott helyet.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy pályázati forrás segítségével telepítésre került az iskola udvarán ez a szép Zsolnay–ivókút. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel,

a rendszeres vízfogyasztás fontosságára nap mint nap felhívjuk a diákok figyelmét”

– hangsúlyozta Turi Katalin a köznevelési intézmény igazgatója, majd a környezetvédelmi világnap kapcsán megosztotta: „épp az elmúlt héten vehette át az Örökös ökoiskola címet a Deák tagintézményünk, az Ökoiskola címet a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1. számú Általános Iskolája, és ma kaptuk a hírt, hogy az egyik tanítónőnk tollából egy olyan oktatási segédanyag, egy munkafüzet jelent meg, amiből majd a 6-10 éves gyerekek fognak tanulni fenntarthatóságról, környezettudatosságról, mindarról, ami ennek a gimnáziumnak is az egyik legfontosabb küldetése.”

A kút átadásához igazán hangulatos zenei aláfestést Balásy Szabolcs, a Babits ének-zene tanára szolgáltatott szintetizátoron.

„Az ivókút használatának számos előnye van, biztosítja a friss és tiszta ivóvizet, ami létfontosságú az egészség szempontjából és elősegíti egészséges ivószokások kialakítását. Környezetbarát, költséghatékony megoldás a palackozott vízzel szemben. Könnyen hozzáférhető, valamint hozzájárul a fenntartható vízhasználathoz” – foglalta össze Kulcsár Tünde, a PTE Zöld Egyetem Program programkoordinátora.

Az újonnan átadott ivókút hozzájárul a friss, tiszta víz biztosításához és könnyebbséget nyújt majd a mindennapok során. A jövő héttől a PTE Műszaki és Informatikai Kar parkjában is létesül egy új ivókút.

„Vizes Város – tudatos víz- és csatornahasználat” KEHOP-2.1.7-19-2019-00003

Minden zöld lépés számít! PTE Zöld Egyetem Program »

A PTE a 21. legzöldebb egyetem a világon! »

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni