close
Címlap11. Fenntartható városok és közösségekKözös pécsi cél: klímavédelem és karbonsemlegesség

Közös pécsi cél: klímavédelem és karbonsemlegesség

Ahogy az korábban ismertté vált, Pécs is bekerült az Európai Bizottság által kiválasztott 100 európai város közé, amelyek a Horizont Európa Városi Misszió keretén belül, a NetZeroCities platform szakmai támogatásával valósíthatják meg 2030-ig a klímasemlegességi célkitűzéseiket. E misszió keretében írt alá együttműködési megállapodást a klímavédelem és a karbonsemlegesség elérése érdekében Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a PTE Innovációs Napok rendezvény felütéseként szerdán Pécsett.

Mind a 27 uniós tagállam elkötelezte magát amellett, hogy 2050-re – a világon elsőként – a kontinens egészén megvalósítja a klímasemlegességet. Ennek érdekében a tagállamok vállalták, hogy 2030-ig legalább 55%-kal csökkentik a kibocsátást az 1990-es szinthez képest. Pécs önkormányzata tavaly januárban nyújtotta be jelentkezési szándékát az Európai Green Deal részeként, a Horizont Europe keretében megvalósítandó „100 klímasemleges város misszió” nevű európai uniós programra. Az Európai Bizottság Pécs Megyei Jogú Várost is beválasztotta – Budapesttel és Miskolccal egyetemben – a programba, melynek keretében Pécs Megyei Jogú Város vállalja, hogy 2030-ra nettó zéró karbonkibocsátásúvá válik a működése. A célkitűzés ambiciózus, ennek elérése csak egy széleskörű, rendszerszintű munkával, az érintett felek bevonásával, partnerségi együttműködésben valósítható meg.

Ilyen együttműködő partner lesz mostantól a Pécsi Tudományegyetem is, ami nem meglepő, tekintettel arra, hogy

a fenti törekvés szervesen illeszkedik a PTE Zöld Egyetem programhoz.

Mint ismert, a PTE a világ „zöld egyetemeinek” rangsorában legutóbb 1050 egyetem közül az előkelő 21. helyen végzett, zsinórban harmadszor kiérdemelve a „legzöldebb hazai egyetem” címet. A Pécsi Tudományegyetem az elmúlt időszakban kiemelt kutatási-, képzési- és harmadik missziós területeként nevesítette mind az ún. tiszta technológiákhoz (cleantech), mind a megújuló energiák felhasználásához kapcsolódó kutatási-, innovációs és képzési programokat, tevékenységeket. Ezek a tudomány- és tématerületek jelenleg meghatározó fontosságúak több sikeres projektfejlesztésben, illetve az egyik potenciális alapját képezik az Egyetem hosszútávú fejlesztési stratégiájának.

A most megkötött együttműködés kiemelt célja, hogy a Nemzeti Hidrogén Stratégiához illeszkedve a PTE szakmai bázisán a Baranyai Hidrogén Völgy (ökoszisztéma) projektben Pécs és térsége meghatározó szerephez jusson, nemcsak a kutatás-fejlesztési, hanem az energiatermelési és tárolási tevékenységek tekintetében is.

A megállapodást Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere, míg a PTE részéről Miseta Attila rektor és Decsi István kancellár látta el kézjegyével szerda délelőtt a PTE Szentágothai János Kutatóközpontban.

Kottász Gergely

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni