close

Lencsevégen a poszméh

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága várja minden természetjáró, természetkedvelő ember fotóját a Poszméh Monitoring Programhoz kapcsolódó nyereményjátékára.

A méhek létfontosságú beporzási szolgáltatásokat nyújtanak a legtöbb virágzó növény számára, azonban a méhpopulációk csökkenése egyre jobban fenyegeti ezek, illetve a haszonnövények fennmaradását. A poszméhek világállománya egyes régiókban kritikus csökkenést mutat, Magyarországon jelenleg 26 poszméh faj él, ezeknek pedig több mint a fele ritkának számít. A jellegzetesen hangosan zümmögő dongóméhek a legnagyobb termetű méhek közé tartoznak, azonban

fenyegető külsejük ellenére nem veszélyesek.


Egy földrajzi terület fajösszetétele tükrözi az adott élőhely ökológiai állapotát, ami fontos információkkal szolgálhat pl. a természetvédelmi kezelések tervezése során is. Ezért a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága elindította adatgyűjtési Poszméh Monitoring Programját, melynek lényege, hogy

a méhek előfordulási adatait fényképek segítségével mérik fel.

A programhoz kapcsolódóan a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága nyereményjátékkal egybekötött akciót hirdetett, melyben minden természetjáró, természetkedvelő ember részt vehet. Ehhez nem kell mást tenni, mint a megadott instrukciók alapján

képet készíteni egy poszméhről

és elküldeni a poszmeh@ddnp.hu e-mail címre. Az akció célja, hogy a beérkező adatok segítségével - a fotók dátummal és gps koordinátákkal megjelölve felkerülnek a program adatbázisába - minél alaposabban megismerhető legyen az állomány létszáma, elterjedése.

Adatgyűjtési (fotózási) útmutató:
A poszméheket természetes élőhelyükön kell lefotózni, egy példányról maximum 4 képet lehet feltölteni, képenként maximum 1 MB méretben. A fényképekhez mellékelni kell az elkészítő nevét, e-mail címét, a fotó készítésének dátumát, gps koordinátáját és a település nevét. Amennyiben nincs lehetőség koordináta felvételére, bármilyen más földrajzi adatot (dűlőnév, hegy, vízfolyás neve stb.) meg lehet adni.
Ha lehetséges egy példányról készüljön több fotó, lehetőleg oldalról és felülről is. Törekedjünk arra, hogy a hátsó láb jó látható legyen, sok fajnál ugyanis ez segíti a meghatározást, többek között elárulja a poszméh ivarát. Az elkészült fotókat akkor is örömmel fogadják, ha nem sikerült a példányról minden oldalról fotót készíteni, ezek esetében is megpróbálják beazonosítani a pontos fajt.
A résztvevők között a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság három értékes ajándékcsomagot sorsol ki az akció zárását követően. A játék 2023. október 31-én éjfélig tart, eddig várják a képeket és a hozzájuk tartozó adatokat. A sorsolás véletlenszám-generátorral történik; a megadott adatokat kizárólag a sorsolás időpontjáig tárolják, azt követően törlik.


Poszméhekkel márciustól október végéig találkozhatunk, még hűvös, esős, borús időben is repülnek. Fészkük legtöbbször a föld felszínén helyezkedik el és a méhekkel ellentétben nem termelnek mézet, ugyanakkor nagyobb, szőrösebb testük alkalmasabb a beporzásra, egy-egy poszméh

naponta mintegy kétszáz háziméh munkáját képes elvégezni.

A természet sok csodája közül az egyik, hogy királynők, vagy nagyobb testű dolgozók egyedek csak megtermékenyített petékből fejlődnek ki. A megtermékenyítetlen petékből mindig hímek, úgynevezett herék lesznek, melyek feladata a jövő évi királynők megtermékenyítése.

A pontos kiírás és adatvédelmi feltételek itt érhetők el.

 
 
Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni