close

Műanyagmentes Július 2022

A Plastic Free July, vagyis a Műanyagmentes Július programot 2011-ben rendezték meg először, Ausztráliában. A cél az volt, hogy

felhívják a figyelmet az egyszerhasználatos műanyagok környezetkárosító hatásaira.

A járvány idején sajnos döbbenetes mértékben, 90 százalékkal nőtt az egyszer használatos műanyag dobozok forgalmazott mennyisége. 2021. július 1-től az Európai Unió Irányelve szerint tilos forgalomba hozni egy sor olyan egyszer használatos műanyag eszközt, amit a vendéglátásban használnak, pl. szívószál, tányér, evőeszköz, expandált polisztirolból készült elviteles doboz és pohár (ld.: 301/2021. (VI. 1.) Korm. rendelet).

„A Műanyagmentes Július ráébreszthet minket arra, hogy

ennek a globális problémának mi magunk is okozói vagyunk, de éppen emiatt rengeteget tehetünk is ellene.

A PTE Zöld Egyetem Program szervezésében júliusban arra kértük a Pécsi Tudományegyetem polgárait, hogy mutassunk példát közösen. Tisztában vagyunk azzal, hogy nehéz lenne minden szabályt egyik napról a másikra beépíteni az életünkbe, ezért érdemes fokozatosan haladni. Ahhoz, hogy könnyebben boldoguljanak a hallgatóink és munkatársaink a műanyagmentes hónapban, segítséget nyújtottunk a Zöld Egyetem közösségi oldalain (fb, instagram) műanyagmentes tippekkel. Hogy mozgásba hozzuk a kreatív energiákat, játékra is invitáltuk őket. A műanyagmentes júliusi mindennapokról megörökített fotókat, ötleteket, jó gyakorlatokat küldhettek, cserébe - a PTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) együttműködésével - a vállalkozó kedvűek között ajándékcsomagokat sorsoltunk ki” – mondta el Kulcsár Tünde, a PTE Zöld Egyetem programkoordinátora.

Zöld Egyetem

Zöld Egyetem

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni