close
CímlapZöldPasszold vissza Tesó – 2022. tavaszi kampány

Passzold vissza Tesó – 2022. tavaszi kampány

2022. június 16.

Negyedik éve fut a „Passzold vissza, Tesó!” elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, amelyet a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg. A Pécsi Tudományegyetem 3 éve csatlakozott a kezdeményezéshez. A 2022. tavaszi kampányt a Pécsi Tudományegyetem a PTE Zöld Egyetem Program szervezésében, 25 gyűjtőponttal bonyolította le, összesen 1169 darab mobiltelefont sikerült a résztvevőknek összegyűjteniük. Több új regisztrált lelkes csapat volt, ám a képet az a szerencsés tény is árnyalja, hogy a kampány korábbi résztvevői alapos gyűtést végeztek a korábbi években, így kevesebb darabot, ám annál nagyobb tudatosságot tudtak felmutatni.

„A PTE Zöld Egyetem Program katalizátora a fenntartható fejlődési célok megvalósítását célzó zöld innovációknak, kezdeményezéseknek. A jövő generációk léte és életminősége nagyban függ attól, hogy képesek vagyunk-e átalakítani a világról, a környezetünkről és életünkről alkotott gondolkodásunkat. Hajlandóak vagyunk-e arra, hogy szokásaink megváltoztatásával ne kizsákmányoljuk a természeti erőforrásainkat, hanem óvjuk a környezetünket, védjük a biológiai sokféleséget, fenntartható módon éljünk? A Pécsi Tudományegyetem Magyarországon élen jár ebben a küldetésben és így partnereivel folyamatosan szemléletformálási akciókat kezdeményez” – mondta el Kulcsár Tünde, a PTE Zöld Egyetem programkoordinátora.


Az együttműködő szervezetek célja a kampánnyal, hogy

minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként,

elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét.  A körforgásos gazdaság elvei szerint a visszagyűjtött telefonokból a feldolgozás során kinyert fémek újrahasznosításra kerülnek.
A Passzold vissza Tesó 2022. tavaszi kampányt a Pécsi Tudományegyetem a PTE Zöld Egyetem Program szervezésében, 25 gyűjtőponttal bonyolította le.

A tavaszi gyűjtőakcióban összesen 1169 darab (128 kg) használt mobiltelefont gyűjtöttek össze.

Iskolai forduló

A kampány 2021-es sikerein felbuzdulva a PTE Zöld Egyetem Program újra 3 megyére kiterjedő iskolai fordulót hirdetett meg.

Eredmények:

Baranya megye

1. Kodolányi János Német Nemzetiségi Általános Iskola és AMI Geresdlaki Német Nemzetiségi Tagiskolája 2. osztály
2. Pécsi Leőwey Klára Gimnázium 9.b
3. Pécsi Református Kollégium Általános Iskolája 3.b

Somogy megye

1. Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és AMI 1.a
2. Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és AMI 2.a
3. Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és AMI 1.b

Tolna megye

1. Madocsai Református Általános Iskola 4. osztály

További díjazottak:

Dél-Zselic Tinódi Lantos Sebestyén Általános Iskola 4.b
Szent Mór Iskolaközpont, Pécs 2.a
Szent Mór Iskolaközpont, Pécs 4.a
Újpetrei Általános Iskola 4. osztály

Díjat felajánlók (csoportos belépőjegy, élménykártya formájában)

Pécsi Állatkert: Pécs ZOO
Mecsextrém Park
Csámborgó – Játékos kalandtúrák: Lakatkaland
Bükkösd Ökopark
Tamási Vadaspark, Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.
Tamási Dám Pont Ökoturizmus
Simontornyai Vár és Vármúzeum
Bikal Élménybirtok
Fekete István Látogatóközpont – Kaposvár, Deseda
Balatoni Madárkert – Díszmadár és Kisállatpark – Kereki
Petesmalmi Vidrapark, Lábod

A Pécsi Leőwey Klára Gimnázium 9.b osztálya már az őszi kampányban is jeleskedett a telefonok visszagyűjtésében, így a Csámborgó Játékos Kalandtúra által felajánlott „Lakatkaland” kültéri szabaduló játék élménykártya díj és a PTE Zöld Egyetem Program oklevele az iskola legkiválóbb tanulóinak díjazásakor, ünnepélyes keretek között került átadásra.

A legnagyobb és legjelentősebb egyetemi szemléletformálási programokat és azok eredményeit a PTE Zöld Egyetem Program honlapja és Facebook oldala tartalmazza:

https://zoldegyetem.pte.hu/

https://www.facebook.com/zoldegyetem.pte

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni