close
CímlapZöldA PTE és Pécs a minta!

A PTE és Pécs a minta!

2021. április 19.

A Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. 2011-ben több szakpolitikai-, műszaki-tudományos-, illetve vállalkozásfejlesztési partnerrel összefogva elindította a Virtuális Erőmű Programot (VEP). A Pécsi Tudományegyetem a magyar egyetemek közül 2019-ben elsőként csatlakozott ehhez, majd térségi partnerekkel összefogva alapító tagként létrehozta a Baranyai Virtuális Erőmű Programot (BAVEP). Molnár Ferencet, a VEP egyik megálmodóját és tulajdonosát kérdeztük.

Írtunk már ugyan erről az UnivPécs.com-on korábban, de mégis: Ön hogyan fogalmazná meg, mit jelent az, hogy virtuális erőmű?
Ez valójában egy közösségépítő fenntarthatósági program. A fenntarthatóságot úgy valósítja meg, hogy energiamegtakarításokból, energiahatékonysági megoldásokból virtuálisan épít egy erőművet. Erről a szóról legtöbbeknek egy fosszilis energiaforrásokra építő, erősen környezetterhelő, pöfékelő gyárépület juthat eszébe. Nehéz annál zöldebb erőművet elképzelni, mely úgy termel energiát, hogy fel sem épül. A jó tapasztalatok és a tudásmegosztás pedig legalább olyan energetikai haszonnal kecsegtet, mint egy valós erőmű.

Kiknek szól ez a program?
A program 10 éve indult, először nagyvállalatok, majd az önkormányzatok, bevonásával. 2021-től a magyar lakosság számára is nyitott lesz. Korábban nem tudtuk biztosítani a lakosok részvételi lehetőségét, mert nagy volt a költsége. A jövő héttől viszont elérhető a V-GO nevű applikáció, mely révén informatikai eszközök segítségével, költséghatékony módon tud a program eljutni magánszemélyekhez is. Az alkalmazásban olyan kihívások vannak, ami anyag- és energiatakarításra neveli az app letöltőit. A tanácsok elsősorban magatartásbeliek: szigeteléssel, árnyékolással, vízhasználattal, stb. kapcsolatosak. A következő két ütem során – nyáron, illetve ősszel –

a háztartások működésének optimalizálását segítő tanácsokon túl épületenergetikai és gépcseréhez kapcsolódó pályázatokhoz való hozzáférést is biztosít.

Pécs elnyerte az év zöld önkormányzata 2020 díjat. Mivel érte ezt Pécs városa?
A VEP 10 éve díjakkal ismeri el az arra érdemes önkormányzatok környezetvédelmi tevékenységét. A díjnak két zsinórmértéke van: az egyik energiamegtakarítások mennyisége, a másik, hogy milyen programokat hajtottak végre a széndioxid-megtakarítás érdekében.
Pécsett 18 középületet újítottak fel TOP-, illetve KEOP-pályázatokból vagy saját forrásból, a zöld személet jegyében. Emellett több kiemelkedő programot is szerveztek. Ilyen például a Zéró emissziós napok. De ilyen a PTE-hez köthető, és a várost is bevonó MoonBike program, mely révén olyan mennyiségű szén-dioxid-kibocsátást spórolt meg a város, hogy csak ezekkel a programokkal 35 ezer fa ültetésének megfelelő hatást értek el.

Az egy lakosra jutó széndioxid-megtakarítás Pécsett volt a legjobb 2020-ban.

Így lett a legzöldebb önkormányzat.

Mi a Baranyai Virtuális Erőmű Programban a Pécsi Tudományegyetem szerepe? A tavaly indult MOONBIKE programot, mely a PTE-hez kötődik, már említette.
A Pécsi Tudományegyetem a magyar egyetemek közül 2019-ben elsőként csatlakozott a Virtuális Erőmű Programhoz. A Pécsi Tudományegyetem Zöld Egyetem programja vezeti a BAVEP titkárságát. Rendkívül aktív partnerük: egyrészt az ötletek kiváló implementálója – azt kell, mondjam,

nincs olyan szervezet, mely hatékonyabban és eredményesebben valósítaná meg a programot, mint a PTE!

-, másrészt remek és innovatív ötletek származnak a pécsi egyetemről. A MoonBike erre nagyon jó példa.
Pécs városa, a Pécsi Tudományegyetem és a Virtuális Erőmű Program szakemberei kiválóan, az eredményre fókuszálva működnek együtt. Ezt az együttműködést nemrég egyébként egy hivatalos fórum létrehozásával formalizálta is az egyetem.

Miben tér el térségenként a virtuális erőmű program?
A legnagyobb eltérés abban áll, hogy mekkora helyi közösséget tudott felépíteni és megnyerni az ügynek az adott térség.

A legnagyobb fenntarthatósági hálózati tőke akkor tud megvalósulni, ha széles rétegek fognak össze.

A Baranyai Virtuális Erőmű Program (BAVEP) keretében egyházak, vállalkozások, vállalkozásokat tömörítő szövetségek, oktatási intézmények egyaránt partnerek. Vannak olyan megyék, ahol inkább a vállalkozások, vagy inkább a közoktatás szereplői dominálnak. Olyan összefogás, mint Baranyában, nincs máshol az országban! Baranya a minta. Hozzáteszem: kellenek olyan személyek is, akik ezt a zöld gondolatot támogatják.

Miről fog szólni a 2021-es év a Virtuális Erőmű Programban?
Az idei évnek két komoly fókusza van: az egyik a Virtuális Erőmű Program lakossági kiterjesztése. E kapcsán sokan lesznek érintettek Baranyából is, például a lakásfelújítás terén. Emiatt is fontos missziója a diákoknak, hogy osszák meg az információkat a szüleikkel. Intergenerácós szemléletben gondolkodunk. Emellett azon dolgozunk, hogy a mintaprojektek minél szélesebb körben legyenek ismertek, és minél elterjedtebbek legyenek.

A MoonBike például annyira innovatív és kreatív, hogy országos, sőt európai uniós mintaprojektté fejlesztésén szeretnénk közösen dolgozni.

Mit lehet tudni az idei témahétről?
A témahét április 19-én kezdődik, és azt jelenti, hogy minden tanórán a fenntarthatósághoz kötődő anyagról tanulnak a diákok. Ez nem jelenti azt, hogy csak környezetvédelmet tanulnak, de minden szaktantárgyat ökológiai szemlélettel kiegészítve sajátítanak el. A pandémia miatt sok olyan akció, ami személyes jelenlétet kívánt volna, sajnos most elmaradt.
A program nem zárul le a héttel, ez mindössze egy induló elem a következő hetekhez-hónapokhoz. Külön motivációs eszköz-rendszert dolgoztunk ki, a díjazások a tanév végén és ősszel valósulnak meg. Ez egy április–szeptemberi eseménysor, a koncentrált fókusz a témahéten az oktatás, a későbbiekben pedig az egyéni motivációra építünk. Maga témahét már a közoktatásba integrálódott elem, önkéntes, de az évek alatt jelentősen nőtt az érdeklődők száma. 5 éve még 100ezer diák vett részt, idén már 600ezren vannak! Megjegyzem: idén is Pécs regisztrálta a legtöbb iskolát az egész országban!

A témahét elsősorban a középiskolásokra fókuszál. Tervezik bővíteni a célcsoportot?
Valóban jellemzően az általános iskolák és a gimnáziumok a partnereink. A program két kiterjesztésén is dolgozunk, az egyik a szakiskolások felé való nyitás, a másik pedig az egyetemi hallgatók irányába tett lépés. A terveink között szerepel, hogy egy Zöld Oktatási Hét megvalósulhasson a felsőoktatási intézményekben is. Ez nyilván jóval összetettebb kihívás, mint a kötött tanrenddel rendelkező közoktatási intézmények esetében. Keressük erre a lehetőségeket, hogy a zöld szemléletet ezzel is szolgáljuk.

Mit lehet tudni a legújabb, a Virtuális Erőműhöz köthető mobiltelefonos applikációról?
Április 19-én debütál majd, a fenntarthatósági témahét keretében, a honlapunkon elérhető és letölthető, és az AppSore-ba is letölthető, valamint várhatóan a Google Áruház felületén is letölthető lesz majd – ingyenesen. A célunk ezzel a most induló app-pal elsősorban a szemléletformálás oly módon, hogy a felhasználó korához igazodó anyagok érhetők el általa.
Az1. 0-ás verzió a diákoknak készült, tematikája pedig a James Bond-filmekkel való párhuzamon alapul. A cégnevük Magyar Innovációs és Hatékonyság Kft. – röviden MI6 (ez ugyanaz a név, mint a Bond mögött működő kitalált szervezeté – a szerk.) –, és az applikáció használója a mi klímavédelmi ügynökünk lesz.

A célunk a Föld megmentése.

A főhős neve Diego007, aki voltaképpen egy egér. A feladata minél több ügynököt beszervezni a témahét ideje alatt, illetve a közösségépítésen túl klíma- és vízvédelemmel kapcsolatos feladatok megoldása. Utóbbi például egy film ismeretanyagán alapuló online kérdőívet is magában foglal. Nemcsak egyének, de a közösségek és az iskolák munkáját is komoly díjakkal honoráljuk. Meg kell jegyeznem: az Eon és a Takarékbank is mögöttünk áll szponzorként!
A második modulban – mely kb. egy hónap múlva indul - már új kihívás várja a diákokat: be kell vonniuk a szüleiket, nagyszüleiket, és voltaképpen egy háztartási takarékossági programot kell összeállítaniuk a családjuk számára.
Őszre várható a harmadik fázis a mobilapplikáció kapcsán – ennek a személetformálás és nevelés mellett már üzleti oldala is lesz, a terveink szerint a két funkciót szét is választjuk majd.

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni