close
CímlapZöldSzeretnél fellibegőzni a TV toronyhoz?

Szeretnél fellibegőzni a TV toronyhoz?

2022. október 18.

A pécsi önkormányzat Aktív Pécs – Megújuló Mecsekoldal program célkitűzése az, hogy ne csak kirándulóhelyként gondoljunk a város feletti erdőségre. A pandémia megmutatta a hegyoldal igazi értékét, a korábban használt területek revitalizációjával, az ökoturisztikai fejlesztésekkel nem csak a pécsiek számára, hanem akár turistaatrakció is lehet a Mecsekből.

Hogy mi történik, ha a meglévő mecseki értékek felújításával és bővítésével, fenntarthatóvá tételükkel és optimálisabb hasznosításukkal, új látványosságok és fejlesztések beemelésével egybefüggő „mecseki élményláncot” hozzanak létre, úgy, hogy azt a pécsiek is magukénak érzik, és a turisták is több időt töltenek itt a városban? Akkor egy új Pécs születik, ennek érdekében a városháza igyekszik bevonni minél szélesebb réteget.

A teljes fejlesztési sor mai árakon 16-20 milliárd forintból valósulhat majd meg, városi és pályázati forrásokból, az egész folyamat több éven át tart majd, de a legfontosabb azonban az, hogy a pécsiek, az itt tanuló egyetemisták, a városhoz kötődők fogalmazzák meg javaslataikat, az Aktív Pécs – Megújuló Mecsekoldal honlapján található kérdőív kitöltése dönti el, melyik irányok rendelkeznek szélesebb körű támogatással. Az oldalon, okos-, zöldvároshoz illően, még egy Flóra nevű chatrobot is működik, amely segít eligazodni, ha elakadnánk (minél többet kérdezünk tőle, annál okosabb lesz.)

A fejlesztések iránya egyszerre foglalkozik az évtizedes lemaradásban lévő, elhanyagolt területek problémáinak megoldásával, de a megváltozott igények kielégítésére is törekednek a tervezésben. Éppúgy szerepelnek benne bicikliutak, mesepark, játszótér, camping, vagy a kisvasút pályájának meghosszabbítása (évtizedek óta téma), mint egy eleddig nem létezett libegő kiépítése is. A kérdőív is mutatja a lakossági véleményeztetés szerepét, súlyát. Ha pár év múlva a Niké-szobor melletti kibővített parkolóból ellibegőzhetünk a Mandulásig és a TV toronyig, akkor gyökeresen átalakult a Mecsek képe, használhatósága. Aki egyet ért vele, és aki nem, az is beleszólhat, ha kitölti a tematikus kérdőívet.

Videó az egykori Vidámparkról

A Dömörkapunál működött egykori Vidámpark rozsdás körhintái már nincsenek a helyükön, anno díszletkén szerepeltek Bruce Willis Die Hard 5-jében, a Csernobil melletti Pripjaty vidámparkját helyettesítve… Szeretnéd, hogy legyen helyettük Mesepark a Mecsekoldalban? Törpékkel, tündérekkel, óriásokkal szeretnél találkozni az erdőben, vagy jó az egész, úgy ahogy van? Turkáljon a vaddisznó háborítatlanul? Vagy legyenek rekreációs sportterek itt-ott? Szükséges-e a Mandulás megújítása? Új fajátékok? Vagy a gyerekek így is feltalálják magukat a füves réten? Hosszabbodjon meg a kisvasút? Vagy inkább séta közben nézzük az erdőt? Ilyen és hasonló kérdésekre várják a választ. Azonban a Megújuló Mecsekoldal weboldalon nemcsak egy kérdőív található, hanem részletesen lehet olvasni a fejlesztési tervekről is. Aki november 27-ig kitölti, még nyerhet is.

A Megújuló Mecsekoldal Facebook oldala. 

 

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni