close
CímlapZöldTíz ezüst hárs a Tudásközpont körül

Tíz ezüst hárs a Tudásközpont körül

2022. április 26.

A Föld Napja alkalmából tíz ezüst hársfát ültettek el a Tudásközpont nyugati oldalán, a bekötő utat szegélyezve az Egyetemi Könyvtár munkatársai április 26-án. A szervező és kezdeményező a Zöld Könyvtár munkacsoport volt, az eseményben a BIOKOM KFt. volt az együttműködő fél.

A verőfényes tavaszi napon, a Tudásközpont körül méhecskék és fűnyírók zümmögtek, a bekötőút mellett pedig ásókkal-gereblyékkel-lapátokkal felfegyverkezve álltak a könyvtár és a BIOKOM munkatársai. A fák pedig már az ültetőgödreikben várták, hogy földdel betakargassák gyökereiket.
Ha egy évre tervezel, ültess magot, ha a tíz évre, ültess fát, ha száz évre, oktass - kötötte frappánsan a PTE Centenáriumi ünnepségeihez is a faültetést Szeberényi Gábor, egy kínai mondást idézve. Az igazgató hangsúlyozta: ugyan a Föld napja az esemény apropója, de korábban is voltak, és a későbbiekben is lesznek olyan akciók, melyekkel a klímaváltozás, és a környezet zöldítése érdekében rukkol elő a könyvtár.
A fák ültetését Turcsics Annamária osztályvezető, a Zöld Könyvtár munkacsoport tagja kezdeményezte.


A 10 fa egyben a Pécsi Tudományegyetem 10 karához tartozó könyvtári egységeket is jelképezi, a könyvtár tudományos sokszínűségére is utalva.
Eljön majd az idő, mikor az épületet övező fák vajsárga virágokat hoznak, és a hársillat megédesíti az olvasói élményt - emlékezzünk majd akkor erre a napra.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni