close

Virtuális Erőmű Program

A Virtuális Erőmű Program idén május 4-én tartotta díjkiosztó gáláját a Parlamentben. A PTE korábban több díjat nyert el a  grémiumtól, a Zöld Egyetem program fontosságának jegyében a pécsi egyetemi jelenleg is szerves része a VEP-nek.

„A Virtuális Erőmű Program (VEP) az energiahatékonyság egyik iránymutatójává vált” – jelentette ki az ENSZ-közgyűlés elnöki tisztét betöltő Kőrösi Csaba a VEP XIII. díjátadó gálájának alkalmából. Az eseményen melyen miniszter-helyettesek és magas rangú közjogi méltóságok egész sora vett részt a díjazottak mellett, ezzel is jelezve: a klímaváltozás és a fenntartható fejlődés ügye mára a legmagasabb szintű nemzetközi és hazai közérdek.
A VEP, hazánk első számú zöld erőműve átlépte az 1.000 MW méretet 2022 végére, amely 2021-hez képest 20%-os növekedést jelent, s ezzel a Virtuális Erőmű megerősítette 2. helyét Paks mögött az erőművi rangsorban. „A VEP ilyen növekedési ütemmel a tervezett 2050 helyett már 2030-ra hazánk legnagyobb erőműve lehet” – jelentette be a VEP tulajdonosa, Molnár Ferenc, aki 2022-ben Egyetemi Kutatóintézetet is alapított a program tudományos hátterének megerősítésére. A program korábbi fővédnöke, Áder János, volt köztársasági elnök és Jádi Enikő, aki közel 10 éve a VEP háziasszonya, kaphatták meg az első, ezzel hagyományt teremtő „nagykövet”- i díjakat, mint azok, akik az utóbbi évtizedben a legtöbbet tették a program sikerességéért és megismertetéséért. Szili Katalin a VEP örökös védnöke, egyben a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke kiemelte:„A VEP eredménye azért is egyedülálló, mert Kelet-közép Európa vezető fenntarthatósági programjának csapata és annak partneri nem csupán tovább tudták vinni a több mint 10 éve töretlen növekedést, de – már egy kiemelkedően magas bázisról – emelték annak dinamikáját is, és ezzel 2022. végére elérték az 1.000 MW lélektani határt jelentő fosszilis energiát kiváltó, auditált megtakarítási méretet.”
A PTE idén nem hozott el díjat, három éve azonban mind az intézmény, mind Pécs városa, mind a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara díjat kapott környezetvédelmi munkájáért. A PTE a Zöld Egyetem program jegyében folytatja az egyetemi polgárok szemléletformálását.