close

A zöldebb irodák felé

A Követ Egyesület meghívásával online előadást és workshopot szervezett a PTE Zöld Egyetem programja február 15-én. A meghívott civil szervezet a kilencvenes évek óta működik, és elsősorban vállalatokat vezet a fenntarthatóság felé. Az esemény keretében az ember- és környezetbarát iroda kialakítása volt a fókuszban, a PTE karait és szervezeteit több mint ötvenen képviselték.

“Célszerű nyomon követni, mennyi a pontos energia-, földgáz-, távhő-, víz-, áramfogyasztásunk. Így megismerjük azokat az alapvető adatokat, melyek indikátorokként szolgálnak, és ezek alapján lehet célkitűzéseket is megfogalmazni” - hangsúlyozta Herner Katalin, a Követ ügyvezető igazgatója, aki az előadásban minden, az irodák zöldítésére vonatkozó szempontot részletezett.
A világítás kapcsán felhívta arra a figyelmet, hogy törekedni kell a természetes fény használatára, az izzók pedig jó, ha LED-esek, illetve célszerű mozgásérzékelők és alkonykapcsolók használata.
Az, hogy miként kezeljük, és egyáltalán igénybe vesszük-e dolgozóként a zöld gondolat jegyében vásárolt gépeket, szintén kiemelt kérdés. Valós eseten alapulva felmerült például, hogy érdemes-e egy energia- és víztakarékos mosogatógépet felszerelni egy munkahelyi teakonyhában vagy sem. Ilyenkor érdemes megvizsgálni előzetesen, mennyien használják majd a gépet, és milyen gyakorisággal telik meg, hiszen a nem telepakolt mosogatógép elindítása áramfogyasztási szempontból gazdaságtalanabb.
Ami a fűtést-hűtést illeti:
“Az emberek hőigénye és hőérzete egyedi, egy-egy irodába viszont a munkafolyamatok, nem pedig az szervezi a munkavállalókat, hogy ki mennyire fázós” - jegyezte meg az előadó, de arra felhívta a figyelmet: “Ha csak egy celsiusszal alacsonyabb a hőmérséklet egy irodában, az önmagában 6-8 %-kal csökkentheti az energiafelhasználást.”

“Az íróasztalok között lévő kábelrengeteg a legtöbb irodára jellemző. Gyakran több eszköz is egy elosztóba van bedugva. Célszerű, ha ezeket olyan helyre tesszük, ami elérhető, mert így nem kell az asztalok alatt bújkálva áramtalanítani.” - mondta Herner Katalin. Az előadó aláhúzta, hogy van egy ún. standby fogyasztás is - ami például egy fénymásoló esetében akár összfogyasztásának felét is meghaladhatja!
A hulladékok kezelése kapcsán felmerült az irodai komposztálás lehetősége: “Nyilván az otthonunkban - főleg, ha kertes házban élünk - könnyebb ezt kivitelezni. De például a PLANET Budapest rendezvényen már egy olyan szerkezetet (Compocity) is bemutattak, melyet kifejezetten az irodai, komposztálásra alkalmas hulladék kezelésére fejlesztettek ki. A híresztelésekkel ellentétben a komposztálás minimális helyen elfér, és - ha jól van kezelve - nem is szaglik.”
A Követ Egyesület kidolgozott egy öt fokozatú skálát, mely révén a rendezvényeket tudják minősíteni. Ezek között nemcsak a nem papír alapú regisztráció, de csomagolóanyagok használata, illetve egyebek között az is szerepel, hogy a catering mennyire messziről származó, illetve kifejezetten helyben termett alapanyagokat használ-e. 
“A koronavírus-járvány miatt előtérbe kerültek az agresszívebb fertőtlenítőszerek, de sok környezetbarát takarítószer is van a piacon. A termékeken feltüntetett jelekre érdemes ügyelni, ugyanis van, ami csak a csomagolóanyagra vonatkozik, és van, ami magára a tisztítószerre” - mondta el Herner Katalin, és hozzátette: “Az, hogy a takarítást több cég kiszervezi és külső vállalkozó látja el, még nem mentesíti a megbízót a felelősség alól. A takarító személyzet figyelmét érdemes felhívni arra, hogy milyen zöldítési törekvéseink vannak - így például elkerülhető, hogy a napközben gondosan szétválogatott irodai hulladékot a munkaidő után egyszerűen összeöntve szállítsák el.”

Az irodai levegő minőségén sokat javíthatnak a szobanövények - Herner Katalin a vitorlavirág jótékony tulajdonságaira hívta fel a figyelmet - szabályozhatják a páratartalmat, csökkenthetik a szálló por mennyiségét.
“Az egészségmegőrzés szintén része a zöldítésnek, például az hozzá tud járulni ahhoz, hogy a dolgozók szívesebben biciklizzenek a munkahelyükre, ha ott zárt kerékpártároló és zuhanyzók állnak rendelkezésükre. De a munkahelyi masszázs is frissítő lehet” -
tette hozzá Herner Katalin.
Az eseményen két online platform segítségével kezdődött meg annak feltérképezése, hogy az egyetem workshopon résztvevő dolgozói hogyan vélekednek arról, hogy zöld szempontból merre tart, hogyan javulhat még tovább e téren a Pécsi Tudományegyetem.

Fenntartható fejlődési célok, melyekhez a cikk témája kapcsolódik:

Fenntartható városok és közösségek

Felelős fogyasztás és termelés

Partnerség a célok eléréséért

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni