close
CímlapZöldZöldebb közösségi közlekedés Pécsett

Zöldebb közösségi közlekedés Pécsett

2020. július 31.

Míg a PTE Zöld Egyetem programja keretében dolgozik a környezetvédelemért, addig Pécs városa is tett és tesz lépéseket: július 31-én tíz elektromos busszal bővült a közösségi közlekedési eszközparkja.

A környezetbarát buszok érkezése a korábbi és a jelenlegi városvezetés közös érdeme, melyért az országgyűlési képviselőkkel vállvetve lobbiztak. „A magyarok szívesen választják a környezetvédelmi megoldásokat.” – jelentette ki beszédében Schanda Tamás, parlamenti és stratégiai államtitkár, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, majd hozzátette: „Az egyik cél, amit a klíma és a természet megóvás érdekében felvállaltunk, az, hogy 2022-től a 25 000 lélekszám feletti településeken csak elektromos buszok üzemeltetése lesz lehetséges.” A miniszterhelyettes hozzátette: a kormány 36 milliárdot szán erre fordítani a következő évtizedben.

És milyenek ezek a buszok?

Csak elektromos hajtásúak,

mind alacsony padlójú, mindben van klíma, egyenként 64 utast tudnak szállítani. Valamennyivel magasabbak a nem elektromos buszoknál, és – az autóbuszvezetők eddigi tapasztalatai szerint legalábbis – összehasonlíthatatlanul halkabbak

a mostaniaknál. Az érkezésük előtt egy busztöltő állomást is kialakítottak. Egyébként a kínai BYD cég buszai, melyeket Komáromban szereltek össze.

Augusztusban még csak tesztüzemben használják majd az új járműveket, de tanévkezdésre, szeptemberben már mind a 10 elektromos busz szerves része lesz Pécs közösségi közlekedésének. Pécsett kb. 50.000 ember – köztük természetesen egyetemi hallgatók is- használja a buszközlekedést naponta.