close
Címlap17. Partnerség a célok eléréséértEDUC: „A legvonzóbb tanulmányi platform”

EDUC: „A legvonzóbb tanulmányi platform”

A Pécsi Tudományegyetem oktatói között olyan kezdeményezések váltak egyre népszerűbbé, amelyek az akadémiai közösséget összekapcsolják más egyetemek oktatóival, hogy közösen új kurzusokat hozzanak létre. Az EDUC Teacher’s Journey programja inspiráló lehetőségeket kínál az oktatóknak, hogy projekteiket a tervezéstől egészen a megvalósításig vigyék. Erről beszélgetett Dr. Simon Krisztián, Pedagogical Engineer, a BTK oktatója, Dr. Kvell Krisztián és Dr. Pál Szilárd a GYTK oktatói, valamint Szijártó Bianka az EDUC Iroda digitális oktatástámogatási koordinátora.

Az EDUC Teacher’s Journey egy olyan innovatív kezdeményezés, amely ösztönzi az oktatókat, hogy lépjenek ki a hagyományos kurzusfejlesztési módszerekből, és kezdjenek el együttműködni más oktatókkal az egyetemen belül és kívül is. Az egyetem oktatói az együttműködés új dimenzióit fedezik fel, miközben az oktatás minőségét és sokszínűségét növelik.

A Teacher’s Journey nem csupán egy útmutató a kurzusfejlesztéshez, hanem egy teljes körű támogatási rendszer, amely segíti az oktatókat abban, hogy kurzusaik világszínvonalúak és interaktívak legyenek. 

Az ilyen típusú támogatásra egyre nagyobb az igény egyetemi körökben, hiszen ezek a programok hozzájárulnak az oktatás innovációjához és a hallgatók számára kínált élmények folyamatos fejlesztéséhez.

A PTE Gyógyszerésztudományi Karának oktatói és a University of South-Eastern Norway partnerintézmény közötti együttműködés nagyszerűen illusztrálja az EDUC Teacher’s Journey programjának potenciálját és előnyeit. A norvég együttműködés az oktatók és hallgatók számára egyaránt egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy különböző nézőpontokkal ismerkedjenek meg.

Dr. Kvell Krisztián és dr. Pál Szilárd kiemelték, hogy az ilyen típusú kollaborációk során az oktatók és hallgatók által felvázolt, például gyógyszeripari kihívások és megoldások, nemcsak a kurzusokban, hanem a valós életre is nagy hatással lehetnek. A norvég partnerintézménnyel való együttműködés révén az oktatók és hallgatók bepillantást nyerhetnek más országok gyógyszeriparába és annak sajátosságaiba, így nemcsak elméleti, hanem gyakorlati tudással is gazdagodhatnak.

Ez a példa jól mutatja, hogy az EDUC Teacher’s Journey programja nemcsak az oktatás innovációját szolgálja, hanem valós társadalmi és gazdasági hatásokat is eredményezhet. A kollaboratív kurzusok révén az oktatók és hallgatók nemzetközi szinten is egyedülálló tapasztalatokat szerezhetnek, amelyek hozzájárulhatnak a gyógyszeripar és az egészségügyi ellátás fejlődéséhez, akár Norvégiában, akár Magyarországon. Az oktatók elmondása szerint az EDUC Teacher’s Journey programja már most nagyon ígéretesnek tűnik. Dr. Pál Szilárd szerint

ez talán a Z generáció számára az egyik legvonzóbb és legmotiválóbb tanulmányi platform,

 míg dr. Simon Krisztián hozzátette, hogy az az oktatók szívesen dolgoznak együtt egymással és a hallgatókkal. Továbbá megjegyezte, hogy az együttműködés során a különböző kultúrák és nyelvek találkozása is előnyös lehet, még akkor is, ha a kurzus nem kifejezetten arra épül. A beszélgetés alatt felmerült az is, hogy a kurzusok tervezése és lebonyolítása során a mesterséges intelligencia alkalmazása is fontos szerepet kaphat. 

Az EDUC Teacher’s Journey programja várja az olyan oktatók jelentkezését, akik ki szeretnék próbálni magukat egy nemzetközi, digitális környezetben, ahol támogatják őket az innovatív és kollaboratív kurzusfejlesztésben, és, ami lehetőséget teremt számukra az új utak felfedezésére és az oktatás minőségének javítására. A PTE oktatói részéről nagy lelkesedés és érdeklődés mutatkozik a program iránt, és várható, hogy a jövőben még több kollaboratív projekt és innovatív kurzus születik majd az EDUC Teacher’s Journey segítségével.

A teljes kerekasztal-beszélgetést ITT tekinthetik meg.

Interjú Giovanni Fonseca-val, az EDUC és a Potsdami Egyetem oktatójával

Kovács-Csincsák Mercédesz

Kovács-Csincsák Mercédesz

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni