close
CímlapCovid-19„Békeidőben sem könnyű”

„Békeidőben sem könnyű”

Interjú dr. Miseta Attilával, a Pécsi Tudományegyetem rektorával

Rektornak lenni békeidőben sem könnyű, most hogy érzi magát?
Valóban idézőjelben „háborús helyzet” van, de

büszke vagyok arra, hogy sok kitűnő munkatársam jól helyt áll.

Egy vezető egyik legfőbb feladata, hogy a lehetőségek adta határok között megtalálja a megfelelő munkatársakat, akik jól teljesítenek az adott helyzetben. Most a vírus elleni védekezés a fő feladat, mégpedig úgy, hogy az hatékony legyen, de az egyetem működését minél kevésbé akadályozza.

Azért a hírek szerint nem minden munkatárs viseli jól ezt a helyzetet.
Ez valóban igaz egy elenyésző kisebbségre, és itt nem a veszélyeztetett korban levő, vagy krónikus beteg munkatársakra gondolok. Bajban sem háríthatjuk másra a munkát és felelősséget. Persze „jól” nehéz ezt a helyzetet viselni. De korrekt módon a hivatásunkat felvállalva – és itt nem csak az egészségügyi dolgozókra gondolok – kötelességünk is helytállni. De a szorosan vett kötelességek felvállalásán kívül sokan sokkal többet tesznek. Igaz ez a dolgozóinkra, az oktatóinkra és külön kiemelném a hallgatóság által nyújtott segítséget.

Senkinek nem felejtjük el a helytállást.

A hallgatókról lévén szó, ők miben segítenek?
Fantasztikus, hogy hallgatók az első napoktól kezdve, önzetlenül felajánlották segítségüket, melyet mára több fronton veszünk igénybe. A diagnosztika területén a szűrések mintavételezésében, a betegadatok adminisztrációjában, a gyógyítás területén, a betegek ellátásának a segítésében, ezen kívül telefonos információs segítséget is nyújtanak az Egyetem Hotline szolgáltatásában. De a hallgatók segítik a rászorulókat a mindennapi szükségleteik kielégítésében is.

Felmerül a kérdés, hogy miként lehet így teljes értékű diplomát szerezni?
Nem hiszem, hogy ez komoly problémát jelent. Az egyes karok fel vannak hatalmazva arra, hogy a hallgatóknak megfelelő tanulmányi kedvezményeket adjanak, ha az indokolt. Ez természetesen nem jelent vizsgakönnyítéseket.

Azaz a diploma egyenértékű lesz azokéval, akik normál módon teljesítik a követelményeket.

Persze a gyakorlatok pótlása – ahol ez szükséges – meg kell, hogy történjen. Az orvos- és egészségtudományi területeken számos hallgatónk „éles gyakorlatokon” vesz részt, amit lehetőség szerint beszámítunk a szakmai gyakorlatokba.

Az egyetem tudományos teljesítménye miként alakulhat ebben az időszakban?
A legtöbb esetben semmilyen ok sincsen arra, hogy tudományos feladatok akadályoztatva legyenek. Az igazi tudóst amúgy is belső motiváció vezeti a megismerést illetően. Nincsenek félelmeim azt illetően, hogy ebben a tekintetben jelentős visszaesés történne. A tudományos-innovációs teljesítményeket minden módon ösztönözni kívánjuk, hiszen

az egyetemi oktatót az különbözteti meg más oktatóktól, hogy a tudományterületén képes újat alkotni, és azt megosztani.

A járvány nyilván előnytelenül érinti az egyetem gazdálkodását. Miként lábalnak ki ebből?
Kétségtelen tény, hogy a járvány elleni védekezés többlet kiadásokkal és bevétel csökkenésekkel jár. Ezt a kormányzat igyekszik kompenzálni. Persze látni kell azt, hogy a járvány az ország gazdaságát is előnytelenül érinti. Ezért nehéz lenne azt mondani, hogy az egyetem működése, ami döntően a kormány által szétosztott adófizetői forintokon alapul, zavartalan lesz. Belső takarékossági intézkedések, feladat orientált átszervezések nyilván szükségesek lesznek. Megjegyzem, bizonyos esetekben a kényszerítő helyzet valójában segít olyan kérdések megoldásában, melyeket békeidőben is meg kellene oldani, de hiányzik hozzá a bátorság. Bízom abban, hogy valóban fájdalmas beavatkozásokra nem lesz szükség.

Mit üzen a közösségnek?

Aki beteg, maradjon otthon.

A tünetek nagyban hasonlítanak az influenza tüneteire (láz, izomfájdalom, köhögés, fáradékonyság, súlyosabb esetben légszomj). A család vagy a munkahely a háziorvossal vagy a munkahelyi orvossal azonnal lépjen kapcsolatba telefonon keresztül. Tartsuk a távolságot még a családtagjainktól is (amennyire lehet), hiszen sem az influenzát, sem a koronavírust nem akarjuk továbbadni. A maszkviselés és a gyakori kézmosás, fertőtlenítés fontos megelőző módszerek, a távolságtartással együtt. Egyelőre ezek a lehetőségek állnak rendelkezésre. Bízunk abban, hogy a közelmúltban hozott intézkedések kedvező hatása néhány héten belül jelentkezik. Együtt a védekezés is jobban megy!

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni