close
CímlapCovid-19Hogyan hat a koronavírus a szívünkre?

Hogyan hat a koronavírus a szívünkre?

2021. szeptember 06.

A koronavírus utáni tünetekről tartott előadást Cziráki professzor a Richter Egészsgéváros szeptember 4-i programján.

Tragikusan komoly témáról beszélt Cziráki Attila professzor, PTE KK Szívgyógyászati Klinika igazgatója, aki az egyik sátorban a  fülledtség ellenére is sok érdeklődő előtt tartott előadást a koronavírus-megbetegedést követő tünetekről.
Az elmúlt másfél évben meghatározta az életünket a covid-19, de a professzor felidézte a kezdeteket is: 2019 decemberében jelentették az első esetet, 2020 márciusában pedig a WHO bejelentette a pandémiát.
Rengeteg információ kering a neten, de igyekszem a

tudományosan igazolt legfrissebb adatokra

támaszkodni.” - szögezte le dr. Cziráki Attila.
A covid-19 infekció leggyakoribb szív- és érrendszeri hatásai: magasvérnyomás (még nem tudni, hogy kockázati tényező vagy következmény), szívritmuszavarok, szívizomelégteneség, szívizomgyulladás, iszkémiás szívbetegség, koszorúér-betegség, szívinfarktus; thrombembóliás események.
A szív egyik rétege és egyben a legvastagabb rétege a szívizom, de van egy belhártya, és egy szívburok része is. A koronavírus mindhárom réteget érintheti. Kialakulhat szívizomgyulladás, ami laboratóriumi vizsgálattal is kimutatható.
“Ez gyakori halálok a járvány kapcsán sajnos.” - jegyezte meg a professzor. A szívburok gyulladása is veszélyes, de a kór a koszorúereket is érintheti: destabilizálódhatnak a már meglévő lerakódásokok, plakkok; súlyos gyulladás vagy koszorúérgörcs is felléphet.

Ami a koronavírus után fellépő tüneteket illeti: sokfajta szervet, szervrendszert érinthetnek.

Több faktorú, interdiszciplináris betegségről van szó, így a kezelési stratégia is sok tényezőtől függ.”

- mondta el Cziráki professzor, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ahhoz, hogy a covid-fertőzés utóhatásáról beszélhessünk, a tüneteket megelőzően PCR-teszttel igazolt covidfertőzést kellett az érintett páciensnek elszenvednie. Ezek az utólagos tünetek az eddigi adatok szerint a fertőzésből való kigyógyulás utáni  3-6 héten belül alakulnak ki. A Szívklinikán a koronavírus utáni tünetekkel jelentkezők

legtöbbször anginás fájdalommal, lábdagadással, szívritmuszavarral, tüdőembóliával, szívizomgyulladással jelentkeznek, általában a vasanyagcsere is felborul.

A betegek gondozása 3, majd 6 hónapos kontrollt követően egy év után záróvizsgálattal zárul.
Milyen szövődményei lehetnek a vakcinációnak a szívre vonatkozóan? Cziráki professzor egy idén augusztus eleji vizsgálatot ismertetett, mely a Pfizer 2. adagja és szívizom/szívburok gyulladásai közti összefüggést kutatta. A több millió beoltotthoz képest elenyésző a szövődmények száma. Ez nagyon jó mellékhatási profilú gyógyszer! Halálos szövődmény pedig nem volt.” - jelentette ki Dr. Cziráki Attila, majd hozzátette: a vakcináltaknak csak 1%-a betegedett meg. A koronavírus-járvány negyedik hulláma hazánkban elsősorban azokat érinti, és azok számára jelent veszélyt, akik még nem oltatták be magukat. “Magyarországon vakcinabőség van,

mindenki éljen az oltás lehetőségével. Csak így védhetjük meg magunkat és a családunkat.”

- zárta előadását a professzor.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni