close
CímlapCovid-19Korlátozások feloldása

Korlátozások feloldása

2021. május 25.

A Magyar Közlönyben május 22-én megjelent rendelet az ötmilliomodik COVID-19 elleni védőoltás beadásának másnapján lépett hatályba, kivéve egy esetet: a gyűlésekre vonatkozó korlátozások június 14. után szűnnek meg. A feloldások ellenére a járványügyi készültség továbbra is indokolt, a koronavírus-járvány még nem csengett le, a fertőzőképes vírusvariánsokkal szemben továbbra is védekezni szükséges. Ezért maradnak olyan korlátozások, ami alól csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők kapnak felmentést.

Kijárási tilalom
Megszűnt a kijárási tilalom, az üzleteknek, a vendéglátó üzleteknek és a szabadidős létesítményeknek sem kell korábban bezárniuk.

Maszk
A települések közterületein nem kötelező a maszkviselés. Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor, valamint a hivatalokban is kötelező a maszk használata.

Távolságtartás
A közterületen megszűnik a másfél méteres távolságtartási szabály. A bevásárlóközpontokban azonban egyelőre fenn kell tartani a másfél méteres távolságot!

Rendezvények
A kulturális eseményeket – a zenés táncos, rendezvény kivételével -, a sportrendezvényeket, valamint a zárt térben tartott rendezvényeket, illetve a szabadban tartott nagyobb (500 főt meghaladó résztvevő által látogatott) rendezvényeket az védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják.
A szabadban tartott kisebb (500 résztvevőnél kevesebb fő) rendezvény bárki által látogatható.

Ami a PTE-t illeti
Az országos szabályokhoz igazodva a PTE-n szabad térben nem kötelező a maszkhasználat, de zárt térben mind a maszk használata, mind a védőtávolság betartása továbbra is kötelező.
Egyes karok bizonyos szakjain lehetséges a jelenléti oktatás, gyakorlat, vizsga és záróvizsga.
Ezekről összefoglaló cikk ezen a linken olvasható, a PTE Operatív Stáb döntésének teljes szövege pedig ezen a linken érhető el.

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni