close
CímlapCovid-19Matinnot mindenkinek!

Matinnot mindenkinek!

Horváth Milán a PTE Gyakorló Gimnáziumának, a Babits Mihály Gimnázium tanulója, ötödikesként, már általános iskolás korában elkezdett programozással foglalkozni, később már saját magától kezdett magasabb szintű programnyelvekkel foglalkozni.

 

Milyen nyelven írtad a Matinno-t?

Javában programoztam. Ezt autodidakta módon sajátítottam el, iskolai támogatás nélkül, leírásokból, dokumentációkból. 

Hány 15 éves él Magyarországon, aki Java nyelven ír programokat?

Országos szinten akad néhány, de nem jellemző a korosztályomra.

Mi érdekel a programozásban?

Kisebb koromban is érdekeltek a számítógépek. Mindig is izgatott, hogy mi miképpen működik, akár egy program esetében is így van ez: mi áll a hátterében… Az alkotás is megtetszett. A számítógépekkel annyi hasznos dolgot lehet megvalósítani, azt látom, hogy a programozás egy remek lehetőség. És kiélhetem az alkotási iránti vágyam is.

A program, amit készítettél alapvetően segítő szándékú. A kisfiam kipróbálta, tetszett neki. Én is átböngésztem, elég nagy melónak tűnt!

Egyéves munkám van benne, nagyon sok órát szántam rá. Illetve még most is tart ez a munka, mert egy program soha nem lehet készen. Egy-két hiba is becsúszott, ekkor adatmennyiség esetén ez előfordul.

Nyolc év általános iskolai matematika tananyaghoz kínál a Matinno gyakorló feladatokat. Ez rengeteg részfeladatot jelent, tudod mennyit?

Több ezer. Ezeket egyesével írtam meg. Tankönyveket néztem hozzá, hogy illeszkedjen a tantervhez. 2019 elején kezdtem el foglalkozni vele, március elején álltam neki a programozásnak, 2020 február elején adtam ki a programot. 

Milyen visszajelzéseket kaptál? Agyon dicsértek?

Sok pozitív visszajelzést kaptam. Elégedettek a szülők, de a diákok is. Egy tanár azt írta, hogy az egész osztályának ajánlotta. Olyan visszajelzések is érkeztek, hogy ne csak okostelefonokon lehessen használni, hanem asztali számítógépeken. Most már elkezdtem fejleszteni PC-re is. Van, hogy nyolc órát foglalkozom vele egy nap. Május elején fogok elkészülni.

Nyolc órát?! Hogy néz ki egy normális napod?

Sajnos akkor kevesebb időm marad programozni. Tavaszi szünetben jutott csak ennyi. Délutánig vagyok iskolában. 16 órára legkésőbb hazaérek, utána pihenek kicsit. Hétköznap egy órám marad a programozásra, a péntek este és a hétvége azért több lehetőséget enged erre a célra. És a szünetek. ű

Szoktál focizni? Futni? Úszni?

Keveset mozgok sajnos. Nem szeretem egyik sportot sem túlságosan.

Milyen terveid vannak?

Programozó szeretnék lenni majd az egyetemen. Ez hobbi és kikapcsolódás is. Versenyekre járok és készülni is kell ezekre.

Például a Neuman János Nemzetközi Programtervező Versenyen második lettél!

Igen. A Matinnot idén neveztem be. A Korona-vírus miatt őszre halasztották az eredményhirdetést.

Én minimum második helyet kinézek neked. Jó?

Nagyon erős a mezőny. De hogy most is tart a fejlesztés, ez azért növeli az esélyeimet.

Mi az, ami nem számítógép, vagy programozás, de leköt?

Alapból szeretek tanulni. Matematikával sokat foglalkozom. Feladatmegoldással, versenyekre készülök. Az informatika és a matematikával foglalkozom. Kikapcsolódási tevékenységem nincs más. Talán az, hogy videójátékokkal játszom. De ez nem rossz dolog. Egy-egy program írása közben nagyon sokat tudok fejlődni. És végre használják is a programom. Ez az első olyan fejlesztésem, amit tömegek használnak. Ez boldoggá tesz. Sok pozitív hatása van rám nézve.

Például?

Fejlődött a logikus gondolkodásom. A programozásról is egyre többet megtudtam. Számomra ez örömet okoz, ezért boldogabb is leszek tőle. De tudom, hogy mindenki mást szeret.

Egy irodalomórával tudsz mit kezdeni?

Alapvetően szeretek tanulni, mindenből szeretnék jeles szintet elérni. De a reálos tantárgyakkal egyszerűbb a dolgom. A humán tantárgyak kevésbé érdekesek számomra. 

Az informatika hová tartozik?

A természettudományok közé. A programozásban kiélhetem magam.

Új, nagy ötleted van?

Természetesen folyamatosan gondolkodom. Egy más típusú oktátási programot tervezek. Nem telített ezen a téren a piac. Más tantárgyakat is megalkothatnék, egy kis továbbfejlesztéssel. 

A Matinno neve honnan jött? A Matinéból vagy a matematika és innováció szavak összevonásából?

Az utóbbiból. A program innovatív formája a matematika gyakorlásának. Két barátommal játszottunk a gépen, már hónapok óta írtam a programot, és ekkor beugrott a név.

A program angolul is működik?

Igen. Szabó Dóra fordította. A későbbiekben ha jobban terjedne a program, akkor nem csak a magyarokra korlátozódhat a felhasználás. Most még csak a felhasználók 1-2%-a használja angolul a Matinnot. Alapvetően a magyar tantervhez igazodtam. Az évfolyam besorolás lehet, hogy nem egyezik az USA-éval, de attól még használható ott is.

Ingyenes a program letöltése jelenleg. Ez egy elég szép gesztus.

Eleinte fizetős volt, de nem ért el annyi emberhez, amennyit szerettem volna. Ezért hoztam meg ezt a döntést, ráadásul az otthoni tanulásban is segítséget jelent. A szervernek vannak költségei, ezért vannak a programban hirdetések, de nem zavaró módon. Ebből jön egy kis bevétel, amit működtetésre el tudok költeni. A bevétel így már a költségeket tudja fedezni. Nagyon sok munka van benne.

Hányan fizettek érte, és hányan töltötték le az ingyenesség óta?

Huszonhárom fizetős vásárlóm volt, de az ingyenessé tétel óta több mint ötezren töltötték le. Egy minimális összegért még a hirdetéseket is ki lehet kapcsolni. Ezzel támogatják a további munkám is. 

A magyar vásárlási kultúrának nem része a digitális tartalom-vásárlás.

Igen, főleg nem oktatás terén. Ezért tettem ingyenessé. 

Hogy érintett a korona-vírus okozta változás?

Iskolamániás vagyok, hiányzik az iskola. Hiába oldották meg annyira jól, hogy még a tízperces szünetek is a megszokott ütemben következnek az órák között, ez mégiscsak más. Most többet töltök gép előtt, mint iskolai időben, de más változást nem okozott számomra.