close
CímlapCovid-19Önmaguk miatt is megéri

Önmaguk miatt is megéri

Szép számmal voltak a PTE KK Nyár utcai telephelyén május 3. szeles-napfényes vasárnapján olyanok, akik az országos szűrővizsgálatban vesznek részt, illetve olyan hallgatók, akik a kutatás során önkéntesként vállalnak majd feladatokat.

Azért jöttem el, mert így biztos visszajelzést kapok a saját egészségi állapotomról.”

- mondta el egy fiatal hölgy, a vizsgálat után. Azt is hozzátette: „A kereskedelemben dolgozom, és annak ellenére, hogy betartunk minden óvintézkedést, nem tudhatom, hogy elkaptam-e már a vírust vagy akár már túl is estem rajta. Nem szeretném „hazavinni” a családomnak.”

A kutatásra kiválasztottakat ún. PCR-vizsgálatnak vetik alá, ami vérvételből, valamint száj- és orrgaratból pálcikával vett mintavételből áll.

Ez biztos módja annak, hogy kimutassák a vírus jelenlétét, de azt is, hogy az illető túljutott-e már a betegségen, illetve van-e a vérében ellenanyag. „Egy ilyen típusú teszt a tünettel nem rendelkezők részére jelenleg magánklinikákon, borsos áron áll csak rendelkezésre, a kutatásban résztvevő meghívottak számára viszont természetesen ingyenes.” - tette hozzá dr. Tibold Antal, a PTE Foglalkozás-egészségügyi és Munkahigiénés Központ vezetője.

 

Mindemellett azok, akik elfogadták a kutatásban való részvételre buzdító felhívást, az egész ország helyzetét megkönnyítik. Ahogy Dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központjának elnöke fogalmazott: „A meghívottak szűrővizsgálaton történő részvétele létfontosságú a járvány sikeres leküzdésében, az egészségügyi ellátórendszerünk felkészülése során és a megalapozott döntések meghozatalában is.”

Az első értesítések május elsején kezdődtek. Mindössze két hét áll az ország négy orvosképzéssel foglalkozó egyetemének a rendelkezésére, hogy a Központi Statisztikai Hivatal által összeállított, az egész országot képviselő populációt tesztelje a koronavírus kapcsán.

A Pécsi Tudományegyetem Baranya, Somogy, Tolna, Zala és Vas megyében végzi a felméréseket.

További részletek:

https://univpecs.com/covid_19/meghivtak_jaruljon_hozza_az_orszag_egeszsegehez

és

http://ksh.hu

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni