close
CímlapEDUCKutatás, fejlesztés, szolidaritás

Kutatás, fejlesztés, szolidaritás

2024. június 26.

A nyugat-ukrajnai Vasil Sztefanyik Prekarpáti Nemzeti Egyetem (PNU) állami kutatóegyetem az EDUC Szövetség legújabb tagja. Interjú Valentyna Yakubivval, a Vasil Sztefanyik Prekarpáti Nemzeti Egyetem első női rektorhelyettesével. A PNU képviseletében ő koordinálja az EDUC összes helyi tevékenységét,, az EDUC-WIDE-ban pedig a 3. munkacsomag, a Kutatási Értékelés területén dolgozik.

2022 óta az EDUC társult partnerintézménye a PNU. Mik a tapasztalataik eddig a szövetséggel kapcsolatban? Vannak korábbi kapcsolataik a szövetségi tagokkal?
A PNU már közel két éve az EDUC társult partnere, és ez az együttműködés rendkívül pozitív tapasztalatokat hozott. Az együttműködés számos lehetőséget nyitott kutatóink előtt. Értékeljük továbbá az EDUC tagintézmények közötti erős közösségi érzést és a közös értékeket.
2022 előtt a PNU már együttműködött a Masaryk Egyetemmel [muni.cz/en].

A stratégiája a PNU nanotechnológiai kutatás nemzetközivé tételét is magában foglalja. Milyen kutatásokat végeznek ezen a területen, és milyen együttműködéseket vár az EDUC-WIDE keretein belül?
A nanorészecskék szintézisére és szerkezetük, morfológiájuk, kémiai összetételük, valamint mágneses, elektromos, optikai, termikus és elektrokémiai tulajdonságainak vizsgálatára koncentrálunk.
Szakértői területeink közé tartozik:
Fém-oxid nanorészecskék szintézise szol-gél, önégetési és hidrotermikus eljárásokkal,
Grafén-oxid és redukált grafén-oxid szintézise,
Fém-oxid / rGO nanokompozitok szintézise,
Növényi eredetű porózus szénanyagok előállítása szabályozható morfológiával,
Elektrodtányagok szimmetrikus és hibrid szuperkondenzátorokhoz,
Elektrokatalizátorok (Ni és Pd nanorészecskék porózus mátrixokba ágyazva).
Az EDUC-WIDE keretein belül a kutatókkal való együttműködés eredményeként remélhetőleg olyan partnereket találunk, akikkel közös kutatásokat és projekteket folytathatunk a nanorészecskék és a nanotechnológiai alkalmazások területén, hogy új megoldásokat dolgozhassunk ki az alkalmazott anyagtudományban.

Az Open Science az EDUC-WIDE fontos eleme. A PNU stratégiájában szerepel a kutatási eredmények nemzetközi láthatóvá tétele. Hogyan támogathatja a WIDE ezt a célt, és milyen módokon?
Igen, a PNU egyik stratégiai célja, hogy kutatási eredményeinket nemzetközileg is láthatóvá tegyük. Az EDUC-WIDE jelentősen hozzájárul majd ehhez a törekvéshez, különösen a nyílt tudományos gyakorlatokra vonatkozó képzéseket és workshopokat kínálva, beleértve a nyílt hozzáférésű publikálást, az adatkezelést és a kutatási eredmények terjesztésére szolgáló digitális eszközöket.

Hogyan látja az ukrán kutatók helyzetét?
Az ukrán kutatók helyzete most nagyon nehéz, elsősorban mert jelentős számú tudós távozott külföldre.. Egyetemünk arra törekszik, hogy olyan feltételeket teremtsen, hogy a kollégáink otthon folytathassák munkájukat. Ez magában foglalja az erőforrások, a támogatás és az infrastruktúra biztosítását. A támogató környezet kialakításával célunk, hogy megtartsuk tehetséges kutatóinkat, és biztosítsuk, hogy a magas színvonalú kutatás Ukrajnán belül folytatódjon.

Milyen új perspektívákat kínálhat az EDUC-WIDE a kutatói életpályák számára a karrier diverzifikáció révén?
Az, hogy az EDUC-WIDE karrier-diverzifikációra összpontosít, valóban új perspektívákat nyithat a PNU kutatói számára, több kulcsfontosságú területen. Az Open Science jegyében való munka, beleértve a nyílt hozzáférésű publikálást, az adatkezelést és a kutatási eredmények terjesztésére szolgáló digitális eszközök használatát, biztosítja, hogy a kutatók jártasak legyenek a modern módszertanokban. Ez nemcsak fokozza kutatási tevékenységük hatékonyságát és átláthatóságát, hanem új lehetőségeket teremt az együttműködésre és az innovációra. A nemzetközi kutatási együttműködésekben és hálózatokban való aktív részvétel elengedhetetlen a kutatási perspektívák és a hatás szélesítéséhez. A globális partnerségek kialakításával a kutatók részt vehetnek interdiszciplináris projektekben, hozzáférhetnek a különféle erőforrásokhoz, és növelhetik munkájuk globális relevanciáját.

Ukrajnában mennyire tekinthető vonzónak az akadémiai, kutatói pálya?
Az egyetemi vagy tudományos kutatói pálya Ukrajnában számos kihívással szembesül, ezért általában nehéz fiatal kutatókat vonzani és megtartani. A legfőbb nehézségek közé tartozik a korlátozott finanszírozás, a viszonylag alacsony fizetések és a nem megfelelő kutatási infrastruktúra. Ezek a tényezők elriaszthatják a fiatal tehetségeket az akadémiai és kutatói pálya folytatásától.
A nehézségek ellenére úgy gondoljuk, hogy a helyzet javulhat és javulni is fog. Erőfeszítések történnek a kutatásfinanszírozás növelésére, az akadémiai programok színvonalának emelésére, valamint a kutatók jobb támogatására és lehetőségeinek biztosítására.

Milyen Ukrajna kutatói között - akár kifejezetten a Vasyl Stefanyk Precarpathian National University-re nézve - a nemek aránya?
A nemek aránya manapság szinte kiegyenlített ezeken a területeken. A vezetői pozíciókat azonban továbbra is főként férfiak töltik be. Fontos megjegyezni, hogy e tendencia ellenére vannak példák arra, hogy nők áttörnek a falakon, mint például én magam, az egyetem első női rektorhelyetteseként.

Milyen irányokba lenne Ön szerint célszerű Európa innovációit fordítani? Mely területekről látja azt, hogy kiemelten fontosak lesznek a jövőben?
Kutatási tapasztalataim alapján úgy vélem, hogy az egyik legfontosabb irány a újrahasznosítás, az újrafelhasználás és a hulladék csökkentése a fenntarthatóbb gazdasági modell kialakítása érdekében. Ezenkívül a jelenlegi háború rávilágított arra, hogy a kiberbiztonság kiemelkedően fontos. Ezért a kiberbiztonsági intézkedések megerősítésére kell törekednünk az adatok, az infrastruktúra és az egyének védelme érdekében a napról napra digitalizálódó világban.

Ukrajna háborúban áll Oroszországgal. A magam részéről úgy gondolom, hogy az, hogy az EDUC nyit az intézményük felé, a tudomány iránti közös elköteleződésen és a Vasyl Stefanyk Precarpathian National University innovációs tevékenyének nívójának elismerésén túl a szolidaritás egyfajta megnyilvánulása is - én személy szerint nagyon örülök ennek. Hogyan tudják a kutatások zavartalanságát biztosítani?
Nagyon értékeljük a támogatást! Az EDUC együttműködése kiváló példája annak, hogy a nemzetközi együttműködés hogyan biztosíthat stabilitást és folytonosságot kutatási erőfeszítéseinkben, szolidaritást és megértést tanúsítva.
Szerencsére egyetemünk Ukrajna nyugati részén található, így zavartalanul folytathatjuk kutatási tevékenységünket. Azonban sosem tudhatjuk, mire számíthatunk a jövőben.

Az EDUC-WIDE-ról részletesebben:
https://univpecs.com/educ/educ_wide_szebb_jovoert_europan_tul

 

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni