close
Címlap10. Egyenlőtlenségek csökkentéseEurópai szintű gyermekellátás

Európai szintű gyermekellátás

Ünnepélyes keretek között május 29-én adták át a PTE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika új épületét, mely a „Gyermek sürgősségi, baleseti ellátás fejlesztése” elnevezésű projekt keretében valósult meg összesen 2,716 milliárd forint vissza nem térítendő uniós forrásból. Az új épületben a kórtermek és a műtők mellett egy játszószoba-könyvtár is helyet kapott.

A PTE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Magyarország Dél-dunántúli régiójának legmagasabb szintű ellátóhelye, ahol évente közel 40 ezer gyermeket látnak el a sebészeti, fülészeti és sürgősségi járóbeteg rendeléseken, emellett 3500 sürgős betegfelvétel és közel 2500 műtéti beavatkozás történik.
A most átadott épülettel

a Gyermekgyógyászati Klinika regionális és országos központként több mint 1600 négyzetméteren fogadja a súlyos, vagy nagy kockázatú gyermeksérülteket.

A megújult osztályon a legkorszerűbb műtőkben és eszközökkel látják majd el a legsúlyosabb traumatológiai sérülteket, de korszerűbb körülmények között tudják fogadni és kezelni a traumatológiai sürgősségi ellátást nem igénylő betegeket is. A fejlesztés során az építkezésre mintegy kétmilliárd forintot, eszközbeszerzésre több mint félmilliárd forintot költöttek.

Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott dr. Navracsics Tibor, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium minisztere, aki kiemelte, hogy a megvalósult beruházás nem csak a PTE Klinikai Központ, de az egész régió fejlődéséhez hozzájárul. Mint a miniszter elmondta, nem csak egy „európai színvonalon is az élvonalba tartozó klinika gyarapodik egy újabb jelentős beruházással”, de általa javul az egész Dél-dunántúl vonzereje és életminősége. „Az itt élők biztonságosabb, korszerűbb ellátása révén még élhetőbb környezetben tölthetik majd a hétköznapjaikat, ugyanakkor bízunk benne, hogy az elkövetkező időszakban az itt megvalósuló beruházások is vonzóbbak lesznek mind a munkákat keresők, mind pedig a befektetni akarók számára” tette hozzá dr. Navracsics Tibor.

„A gyermekgyógyászat egy különleges helyzetet jelent az orvostudományon belül is, mert nem csak arról szól, hogy kicsik a gyerekek, hanem

ők, az ő fejlődésük egyben a jövő záloga”

emelte ki dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke – „Ahhoz, hogy ez a lehető legtökéletesebb legyen, kellenek szűrővizsgálatok, kellenek életmódi tényezők, és kellenek olyan ellátóhelyek, amelyek a kor színvonalán tudják mindezt a feladatot véghez vinni.”

Dr. Őri László, a Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke úgy fogalmazott, „A pécsi gyermekgyógyászok, a gyermekklinikán dolgozó orvosok és vezetők közösségének egy több évtizedes álma, szakmai javaslata válhatott valóra ezzel a most megvalósult beruházással.”

„Nagy nap ez a mai, hiszen valóban egy olyan igényt elégít ki ez az új épület, és az ehhez tartozó felszerelés, eszközpark, amire igen nagy szüksége volt a megyének, és talán a régiónak is.

Tudjuk jól, hogy a gyermekklinika sok tekintetben nem csak regionális, hanem országos jelentőséggel is bír bizonyos betegségek gyógyításában.

Hisszük, hogy az új épület és infrastruktúra lehetővé teszik, hogy a kollégáink ha lehet, még magasabb szinten, elsősorban a megyei ellátást, a beteg biztonságot szem előtt tartva lássák el feladataikat.” – hangsúlyozta dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora.

Dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a klinika több betegség kezelésében működik országos centrumként, példaként említette a szájpad- és ajakhasadékok kezelését. Ugyanakkor kiemelte annak szupraregionális jelentőségét is: „A traumatológiai ellátásban az elkötelezett munkatársak olyan felszívódó implantátumokkal látják el a betegeket, melyeknek köszönhetően a betegnek és családjának csak egyszer kell eljönnie a klinikára, ahol megtörténik az ellátás, otthonába bocsájtják, ahol az implantátum felszívódik.” Emellett az országos szinten is egyedülálló kezelési mód mellett hangsúlyozta a PTE Klinikai Központ kiváló oktatói és kutatói munkáját is.

Az ünnepélyes átadón fentiek mellett köszönetet mondott a projekt megvalósulásáért, a kollégák együttműködéséért dr. Decsi Tamás, a PTE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója is. Arról is beszélt, hogy bár a gyermekklinika 1924-ben kezdte meg a működését akkor mindössze egyetlen épülettel területének közel fele az elmúlt néhány évben készült.

A 100 éves  Gyermekgyógyászati Klinika azonban számos más területen is jelentős fejlődéseken ment át, például a szakma fejlődése nyomán egyre inkább a járóbetegellátás felé tolódik el a betegellátás. Dr. Decsi Tamás azt is elmondta, „1924-ben 14-15 ágyas kórtermekben zajlott a betegellátás, 40 évvel ezelőtt 5-6 férőhelyes kórtermek voltak jellemzőek a klinikára, most ebben

az újonnan átadott részben 2 gyermekágyas kórtermek vannak, melyek mellett van még 2 ágy elrejtve arra számítva, hogy a szülő, legtöbbször az anyuka is érkezik a gyermekkel.


A „Gyermek sürgősségi, baleseti ellátás fejlesztése” országos projekt célja, hogy hazánkban

olyan egységes és magas szintű gyermek-sürgősségi és gyermek-baleseti ellátási rendszer jöjjön létre, amely a gyermek sérülésének, betegségének súlyosságához mérten a lakóhelyéhez a lehető legközelebbi, szakmai szempontból a legmagasabb szintű ellátást képes biztosítani.

A három korszerű műtővel rendelkező műtőblokk mellett a gyermeksebészeti osztály is átalakult, a baleseti sérült, a sebészeti és a fül-orr-gégészeti betegek mostantól nagyobb és modernebb gyermekbarát kórtermekben kapnak helyet. A gyermekklinika megújult osztályát a Nevetnikék Alapítvány önkéntesei varázsolták vidámabbá, színesebbé és otthonosabbá, több mint 300 négyzetméternyi falfelületet festettek meg, ahol Pécs ikonikus helyszínei, kulturális értékei is helyet kaptak (képünkön lent). A játszószobát kiváló hazai játékgyártók segítségével rendezték be, míg a Pécsi Pagonynak köszönhetően a könyvtár is megtelt új mesekönyvekkel.

A beruházás a Széchenyi 2020 program keretében, az EFOP 2.2.1-VEKOP-16-2016-0001 Gyermek sürgősségi, baleseti ellátás fejlesztése című felhívás részeként valósult meg. 

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni