close
Címlap10. Egyenlőtlenségek csökkentéseMéltó helyet kapott a regionális mentálhigiénés gondozás

Méltó helyet kapott a regionális mentálhigiénés gondozás

Valamivel több mint félmilliárd forintból készült el a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ  Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának Pszichiátriai és Addiktológiai Gondozója és Rendelője, melyet február 14-én, Szent Bálint, a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentjének napján adtak át ünnepélyes keretek között.

A Klinikai Központ dolgozói 2015-ben vehették birtokba a Rehabilitációs Központot, melyre szintráépítéssel készült el az új, több, mint 300 m2-es klinikai részleg, ahol egyebek között a súlyos, krónikus pszichiátriai megbetegedésekben – például szkizofrénia, depresszió, demencia – szenvedőket segítik a gyógyulásban, és életkörülményeik javításában.
Az Országos Kórházi Főigazgatóság koordinálásában, a pécsi, a szegedi és a debreceni egyetem konzorciumi partnerségével megvalósuló projekt során országosan harmincnégy pszichiátriai gondozó felújítása,

három új gondozó és négy új, a pszichiátriai járóbeteg-ellátáshoz kapcsolt nappali terápiás részleg kialakítása történt meg

összesen 4,724 milliárd forint európai uniós támogatásból. A fejlesztés eredményeképpen a pszichiátriai vagy addiktológiai gondozást igénylő betegek hatékony segítséget kaphatnak, a pszichiátriai gondozókban dolgozó szakemberek számára az infrastrukturális fejlesztések kényelmesebbé teszik a munkavégzést, a projekt megvalósítása során biztosított térítésmentes képzések pedig tovább növelik a szakmai kompetencia színvonalát.

A PTE KK Pszichiátriai és Addiktológiai Gondozója és Rendelője a projektnek köszönhetően a Nyár utcai telephelyről a Rákóczi út 2. szám alatti telephelyen kialakított új épületrészbe költözhet át. Az ünnepélyes átadón köszöntőt mondott dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár, dr. Hoppál Péter kormánybiztos, dr. Bódis József, a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke és dr. Tényi Tamás, a PTE KK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika igazgatója.

A Pécsi Tudományegyetem rektora köszöntő beszédében kiemelte, hogy az egészségügyi intézményeknek nem csak a testi, de a lelki egészségügyi problémák kezelésére is nagy hangsúlyt kell fektetniük. Emlékeztetett arra, milyen messzire nyúlnak vissza a mentálhigiénés gondozás alapjai, ugyanakkor megemlítette, hogy a bipoláris zavarok kezelésére szolgáló lítiumterápiát egy ausztrál orvos, John Cade már az 1940-es évek végén elkezdte vizsgálni.
„Ezek a betegségek komoly gondot jelentenek az individuum, a környezete, és a társadalom számára is. Fontos, hogy ezekről a betegekről, akik nagyon gyakran éveken, évtizedeken keresztül szenvednek, méltó körülmények között tudjunk gondoskodni. Azt gondolom, hogy ez az intézmény is elsősorban ezt a célt szolgálja. Bízom benne, hogy az új részleg a betegek javára szolgál majd, illetve tovább növeli a regionális ellátás színvonalát” – mondta dr. Miseta Attila.

Dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár kiemelte, hogy a lelki egészség olyannyira fontos, hogy az a kormány érdeklődésének is a homlokterében van, a közelgő Európai Uniós elnökségre készülve az egészségügy terén a mentális egészség a magyar elnökség egyik prioritása.
„Szeretnénk kiemelten foglalkozni az ifjúság mentális, lelki egészségével, illetve a környezeti változások mentális egészségre gyakorolt hatásával” – szögezte le dr. Takács Péter államtitkár, majd rövid áttekintést adott az elmúlt 10 év nagyszámú, regionális fejlesztéseiről és beruházásairól. Mint elmondta, ezek a fejlesztések  Baranya vármegye valamennyi betegének az épülésére szolgálnak. Az egészségügyi államtitkár beszédében közvetlenül szólt az új részlegen dolgozó egészségügyi dolgozókhoz is: „Azt kívánom a kollégáknak, hogy ezt a szép épületet, ami tényleg méltó környezetet biztosít, nagyon sokáig használják betegeink épülésére. Az a munka, amelyet önök végeznek, nagyon erős lelki állóképességet kíván. Azt kívánom, hogy ezt a lelki állóképességet őrizzék meg.”

Dr. Hoppál Péter kormánybiztos arról beszélt, hogy a Klinikai Központ új Pszichiátriai és Addiktológiai Gondozója és Rendelője kiemelten fontos eleme az egészségügyi ellátásnak, hiszen

Magyarországon a súlyos, krónikus pszichiátriai megbetegedések, így például a szkizofrénia, depresszió, demencia emberek százezreit érintik.

A statisztikák szerint a lakosság nagyjából egynegyede szenved valamilyen enyhe, középsúlyos vagy súlyos pszichiátriai betegségben, ezért fontos, hogy folyamatosan javítsuk a hazai gondozói hálózat egyenlőtlenségeit, amelyben ez a projekt mérföldkőnek tekinthető.
„Semmilyen forrás, allokáció nem sok arra, hogy ezt a nagyon komoly társadalmi feladatot sikerüljön kordában tartani, hogy a szakembereknek minden segítséget megadhassunk ahhoz, hogy a maximális ellátási biztonságot és minőséget nyújtani tudják az itt élők körében” – húzta alá dr. Hoppál Péter kormánybiztos.
Hangsúlyozta azt is, hogy a kormány kiemelt központokként támogatta, támogatja a debreceni, a szegedi és a pécsi fejlesztéseket egyaránt, hiszen az elemi kötelezettsége.
„Mi, akik pedig pécsi, baranyai polgárokként tekintünk erre az ellátási formára, azt mondhatjuk, hogy végre elérkeztünk oda, hogy az infrastruktúra, amit látunk valóban európai minőségű” – tette hozzá a kormánybiztos.

A PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Bódis József elmondta, hogy az egészségügyi ellátás stratégiája, bizonyos hangsúlyai másképp jelennek meg ma, mint 10 évvel ezelőtt, amikor az élvonalban a diagnosztika és gyógyítás állt.
„Egyre inkább megerősödött az, amit gondozásnak nevezünk. A lélek betegségeivel kapcsolatban ennek különös jelentősége van, hiszen nagy eséllyel nem kell egy műtéti beavatkozás, nagy eséllyel nem elég egy gyógyszer, vagy gyógyszerkombináció, hanem egy szoros kontaktusnak kell kialakulnia a gondozó szakemberek és a betegek között. Ehhez szükséges egy megfelelő infrastrukturális környezet, és azt gondolom, hogy ennél szebbet ennél jobbat nehéz elképzelni” – mondta dr. Bódis József.

A projektnek ugyan voltak kritikusai, de többen voltak, akik bíztak és hittek annak megvalósulásában, erről beszélt  dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke. Elmondta, nagy előrelépés ez a betegek számára, akik „új környezetben gyógyulhatnak, ahol a gyógyuláshoz szükséges ágyi és személyi feltételeket megkapják azon munkatársakon keresztül, akik mostantól méltó helyen tudják elvégezni mindennapi feladataikat. Kívánok mindnyájunknak, kívánok magunknak sok erőt, egészséget, hogy a betegeinket megfelelő módon tudjuk gyógyítani.”

A felszólalókat, a részleg és a sajtó munkatársait dr. Tényi Tamás, a PTE KK Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika igazgatója vezette körbe az új épületrészben.

Az új gondozóban éves szinten több, mint 2500 pszichiátriai gondozásban, és mintegy 5500 pszichiátriai szakellátásban részesülő beteget látnak el, ahová Baranya vármegye bármely településéről érkezhetnek a páciensek.

Az új részlegen 3-3 pszichiáter szakorvos és klinikai szakpszichológus, valamint 1-1 pszichiátriai szakápoló, diplomás ápoló és szociális munkás segíti a betegek kezelését, gyógyítását.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió támogatásával valósult meg, EFOP-2.2.0-16-2016-00008 pályázati kóddal.

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni