close
CímlapEgyetemi élet150 miatt 118, 72-szer

150 miatt 118, 72-szer

2019. december 19.421Megtekintés

150 éve, 1869-ben alkotta meg Mengyelejev a periódusos rendszert. December 13-án a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara saját flashmobbal vett részt az Egri Eszterházy Károly Egyetem és a Magyar Kémikusok Egyesülete Kémiatanári Szakosztálya által meghirdetett, nagy Periódusos Rendszer Performansz Magyar Rekord felállítási kísérletben. Az eseményen végül hetvenkét intézmény vett részt úgy, hogy mindenki kitalált egy kreatív módot, hogy bemutassa a periódusos rendszert.

A flashmob pécsi résztvevői a Kar dr. Papp Gábor Sportcsarnokában gyűltek össze, majd a Kossuth Rádióban tizenegy óra előtt 5 perccel elhangzó jelzés hatására kezdték meg a rövid bemutatót. Ennek során a periódusos rendszer minden egyes mezőjében egy résztvevő feltartott az adott elem vegyjelét és rendszámát mutató táblát. A performansz az elemek felfedezésének történetiségét tükrözte. Az első csoportban az ókor óta ismert elemek jelentek meg a táblázatban, majd az 1800-ig megismert elemek követték őket. A harmadik lépés során 1850-ig haladtak előre a tudománytörténetben, így ekkor lényegében azon elemek vegyjele volt látható, amelyek a periódusos rendszer megalkotásakor ismeretesek voltak. A negyedik csoport az 1900-ig, az ötödik csoport az 1950-ig felfedezett elemeket mutatta be, míg a hatodik lépésben nyerte el a táblázat a ma ismert, 118 mezőből álló formáját. Végül Mengyelejev szellemiségéhez hűen tudományos jóslatok is megjelentek a performanszban olyan, nagy rendszámú elemek formájában, amelyek előállítására az elkövetkezendő évtizedekben esély lehet.


A PTE-en Lente Gábor, TTK Általános Fizikai Kémia tanszék vezetője volt a főszervező.

„A periódusos rendszer a kémia egyik legismertebb fogalma, könnyen népszerűsíthető” – mondta Lente Gábor. – „

A kémia nemcsak magyarországi viszonylatban, hanem világszerte is népszerűtlen, ezért hívjuk fel a kémiára, magunkra a figyelmet. 2011 a kémia éve volt, 2019-ben pedig a periódusos rendszer megalkotásának 150. évet ünnepeltük – újra megpróbáltuk a kémia társadalmi elfogadottságát növelni.”

„Jelenleg 118 ismert elemet ismerünk, de ismeretlenek száma akár 54 is lehet még” – hangsúlyozta Lente. – „Mind a 118 ismert elem feliratát külön ember tartotta a TTK Sportcsarnokában, a felfedezetlen elemeket még hatan tartottuk, így voltunk 124-en, de tartalék embereink, segítőink is voltak. Elég sok munka összeszervezni ennyi embert, a TTK szakemberei is segítettek, nélkülük elképzelhetetlen lett volna elérni egy ekkora sikert.”

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni