close
Címlap16. Béke, igazság és erős intézményekFelsőoktatás a 20. század második felében

Felsőoktatás a 20. század második felében

A PTE Egyetemi Levéltár XX. levéltári napi konferenciáját Felsőoktatásunk a 20. század második felében címmel rendezte meg a centenáriumi programsorozat részeként október 5-én az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság Székházában az MTA Pécsi Területi Bizottság Gazdaság- és Társadalomtörténeti Munkabizottságának társszervezésében. Az eseményt dr. Font Márta, az MTA PAB alelnöke, valamint Lengvári István főlevéltáros, a PTE Egyetemi Levéltár igazgatója nyitotta meg.

„Pontosan jövő vasárnap lesz húsz éves az Egyetemi Levéltár,

erről az ősz folyamán külön is megemlékezünk. A mostani konferencia valamilyen szinten folytatása a tavalyi Klebelsberg és kora konferenciának. A százéves centenárium alkalmából nem csak a két világháború közti időszakról, hanem az azt követő évtizedekről is meg kell emlékezni és fel kell dolgozni, vagy legalább fel kell villantani azt, hogy milyen munkák állnak még előttünk ebben a kérdésben” – hangsúlyozta Lengvári István az ünnepélyes megnyitón, majd hozzátette: „ezt a konferenciát a huszadik század második felének felsőoktatásának szenteljük.”

A MTA Pécsi Területi Bizottság alelnöke, dr. Font Márta professzor nyitotta meg a konferenciát, aki egy ideig a levéltárat felügyelő rektorhelyettes volt a PTE-n. Kiemelte: „nagyon sok minden történt az egyetem életének a feltérképezésében.” Örömét fejezte ki, hogy a levéltári konferencia áttekinti ezeket az évtizedeket, országos szinten, amely véleménye szerint

segíthet abban, hogy a hibákból tanuljunk, és a jövőben lehetőség szerint elkerüljük ezeket.

Lengvári István főlevéltáros felhívta a konferencia résztvevőinek figyelmét a centenáriumi rendezvénysorozatra, amelynek részeként a levéltári konferenciát is megszervezték. Hangsúlyozta továbbá, hogy a továbbiakban jubileumi emléktábla-avatás, valamint a kétéves eseménysorozat egyik ékköve, az október 14-ei Centenáriumi Bál várja az érdeklődőket. „A levéltárra sok feladat hárult a centenárium kapcsán. Akár a százéves évforduló, akár a hatszázötven éves évforduló ugyanakkor lehetőséget is nyújtanak.

Ez a centenárium nem csak a történeti kutatásokat érintette, hanem a város lakosságát is számos program várta”

– emelte ki a PTE Egyetemi Levéltár igazgatója, aki a levéltár elmúlt két évének szerteágazó tevékenységét is összegezte, amelynek köszönhetően több kötet, kiadvány született. „Testvérintézményünk, a Történeti Gyűjtemények Osztálya állandó kiállítása is megújul, ennek az átadása október 13-án lesz” – ismertette Lengvári István.

„Az előadást egy 1947-es cikk ihlette. Az 1945-48 közötti időszak nagyon izgalmas, mert itt megvolt még a szakmai, független átalakulás lehetősége, és ezért számos jószándékú, jobbító reformgondolat jelent meg. Ezt szűkíteni fogom a Közgazdaságtudományi Kar történetére, azon belül a Gazdasági Szaktanárképző történetére” – vezette fel témáját a délelőtti szekcióülésszak első előadója, Zsidi Vilmos, a Budapesti Corvinus Egyetem Levéltár vezetője.

Az orvostudományi karok kiszakítása a tudományegyetemekből 1951-ben címmel dr. Molnár László, a Semmelweis Egyetem Központi Levéltár igazgatója betegsége miatt online tartotta meg előadását. „Az orvoskarok kiszakítása a tudományegyetemekből akkoriban, mint minden más, szovjet mintára történt. Ekkor már egységesen irányították a felsőoktatást, ettől függetlenül nálunk Magyarországon egy korábbi modellt vezettek be” – fogalmazott dr. Molnár László, majd hozzátette: „a különállás utóéletéről annyit, hogy 1956 októberében nagy többséggel szavaznak a budapestiek amellett, hogy menjenek vissza a tudományegyetembe. Hozzá kell tenni, hogy az akkori tanároknak még komoly tapasztalataik voltak a tudományegyetemi működésről, illetve

érzékelték, hogy mennyire hiányzik a más tudományterületről tanáraival való rendszeres kapcsolat.”

Az igazgató előadása további részében ismertette azokat a pontokat, ahol a tudományegyetemi integráció létrejöhetett volna, de „mind az ELTE, mind a SOTE ódzkodott az egyesüléstől, úgyhogy Budapesten mind a mai napig megmaradt ez a különállás” – mutatott rá erre az örökségre dr. Molnár László.

A 20. Levéltári Konferencia még számos érdekes előadást tartogatott a résztvevők számára, a szakmai tanácskozás érdekfeszítő eszmecserékkel folytatódott a nap további részében.

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni