close
CímlapEgyetemi életA személyes kapcsolatokat nem pótolja semmi

A személyes kapcsolatokat nem pótolja semmi

2022. október 25.

Pezsgő információs központtá vált az Expo Center október 14-én, a 3. Irány a PTE! Kultúrfeszt-nek köszönhetően. Győrffy Zoltán, a PTE Kapcsolati Igazgatóság vezetője összegez.

Ez már a harmadik beiskolázási rendezvény, mely a Kapcsolati Igazgatósághoz kötődik. Mennyire lehet összehasonlítani ezeket, hogyan teljesített a legutóbbi?
Nehéz összehasonlítani a három eddigi Kultúrfesztet, hiszen az első teljesen online volt, a másodikra pedig éppen hogy lehetett valamennyit lazítani a járványügyi korlátozásokon (például még kötelező volt a maszkviselés). Az idei szerencsére már nyugodt körülmények között telt, így meg tudtuk valósítani azokat a programelemeket is, melyekre régóta készültünk. A 2022-es őszi esemény is követhető volt az online térben - több százan nézték az előadásokat - de a hangsúly a személyes kapcsolatokra tevődött át.

Mennyire lehet elégedett a rendezvénnyel a PTE?
Az érdeklődés felülmúlt minden célt, amit magunk elé tűztünk. Jó érzés volt ott lenni, és látni, hogy már kilenckor nagy a sor a bejutásért, az Expo Centeren belül pedig pezsgett a hangulat. Tanultunk is a rendezvényből, most egyeztetünk arról, mit lehetne másként, jobban csinálni, milyen igények fogalmazódtak meg. Tizenöt éve még rendezett a PTE Felvételizők Napja néven hasonló célú rendezvényt, amit végül elengedett, mert olybá tűnt, hogy online sikerrel lehet tájékoztatni a hozzánk jelentkezőket. Valóban remek eszköz az online kommunikáció, e révén sokakat el tudunk érni, ám a személyes kapcsolat hiányzik. Az élmény, hogy a felvételiző odamehet egy hallgatóhoz, beszélhet vele és az meg tudja osztani tapasztalatait, vagy választ kaphat a kérdéseire egy tanácsadáson, beülhet egy rögtönzött előadásra, és így képet kaphat arról, kik lehetnek majd az oktatói, meghallgathatja azt, hogy egy kerekasztal-beszélgetés résztvevői szerint milyen jövőt remélhet a választott szakjától, és még sorolhatnám -

ezek azok az értékes momentumok, melyek segítenek eldönteni, hogy a középiskolást valóban érdekli-e egy adott képzés vagy sem.

Jövőre még erőteljesebben tervezünk ezekre a személyes kapcsolódásokra koncentrálni.
Az is látszik, hogy több teret kell majd biztosítanunk a standoknak és a karoknak, mert - hiába próbáltuk időben széthúzni az eseményt - nagyon sok érdeklődő érkezett egyszerre. A napokban egyeztetünk a szervezőkkel, kari kollégákkal, középiskolákkal arról, hogy ők hogyan látták, hogyan élték meg a rendezvényt, és mi az, amin tudnának változtatni annak érdekében, hogy jövőre még többet tudjunk adni azoknak, akik eljönnek a 4. Irány a PTE! Kultúrfesztre.

 

Budapesten évtizedek óta megrendezik az Educatio felsőoktatási kiállítást. Miért van szükség pont Pécsett egy hasonlóra?
A szükségességét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy közel háromezer középiskolás, a szüleik, egyetemisták és tanárok voltak jelen! A másik, ami alátámasztja a létét az, hogy akik jöttek, nagyon tudatosan érdeklődtek, tudták, mit szeretnének, milyen információkat szeretnének beszerezni, kikkel szeretnének élőben találkozni, és nagyon gyorsan beteltek a szekciótermekben zajló tanácsadásokra meghirdetett helyek is. A karok képviselői szerint is sokan jöttek, és okos kérdésekkel érkeztek. Bebizonyosodott, hogy a diákok a hallgatóktól könnyebben tudnak kérdezni, de a tapasztaltabb kollégák jelenlétére is szükség volt. Akadtak olyan karok, amik annyira komolyan vették a rendezvényt, hogy dékánhelyettes vagy éppen maga a dékán állt be a standba, és lehetett tőlük bármit kérdezni. Partnereink is azt jelezték vissza, hogy hozzájuk eleve úgy mentek, hogy ha az adott cégnél szeretne valaki dolgozni, akkor milyen szakot kell, hogy elvégezzen. Eddig minden feedback pozitív, és azt erősíti, hogy

egy ekkora léptékű, szemtől szembeni kommunikációra lehetőséget adó találkozásra szükség van.

 

Honnan, mennyien érkeztek?
Osztályok és csoportok is jöttek, voltak, akik távolabbi helyekről érkeztek a szüleikkel. Az összesített adatok jól kirajzolják a Pécsi Tudományegyetem elsődleges beiskolázási térképét: Keletről Baja, Nyugatról Zalaegerszeg, Északon Veszprém–Székesfehérvár–Dunaújváros határolja. Budapest és vonzáskörzete is fontos területünk, és van, ami ezen is kívül esik - mert szeretnének a PTE-n tanulni Sopronból, Nyíregyházáról, Debrecenből és Miskolcról is - őket inkább az Educatio kiállítással tudjuk megszólítani. Az Educatio-n mindig sok a látogató, ott tudjuk a másodlagos beiskolázási körzetet fejleszteni. De mindemellett nagyon fontos, hogy ne veszítsük el a személyes kapcsolatokat a diákokkal a magunk régiójában. Érezzék azt, hogy figyelünk rájuk, lássák, mit kínálunk, miért is jó itt maradni vagy idejönni, és hogy egy életpályamodell kialakításában is tudjuk őket segíteni.

Küszöbön áll a felvételi rendszer reformja. Mennyiben módosít ez majd a rendezvényen?
Valóban, 2023-ban kicsit, 2024-ben nagyobb mértékben alakul majd át a PTE felvételi rendszere is. Biztos lehet pluszpontot szerezni azért, ha valaki személyesen eljön a Kultúrfesztre (mosolyog), de nem az a két pluszpont a lényeg, hanem hogy az eddigi gyakorlathoz képest összetettebb lesz a pontszámítás.

Szinte minden képzési területen változik majd a pontszámítás módja, és szakonként más-más súllyal esnek latba a különböző területekről származó pontszámok. Online minden részletet elérhetővé teszünk majd, de rendezvényeinken az új rendszer apró részleteiről is tájékozódni lehet majd.

Már csak emiatt is érdemes eljönni!
A nyelvtudás fontosságára még felhívnám a figyelmet! Akár kötelező lesz a nyelvvizsga a diplomához, akár nem, a PTE törekvése, hogy nemzetközi egyetem legyen. A hallgatók negyede eleve külföldi, vannak szakok, amelyek csak angol vagy német nyelven indulnak, ösztöndíjakhoz, de akár a már itthon építeni kezdett nemzetközi kapcsolatrendszerhez mindig is fontos lesz a nyelvtudás.
Van, akiben felmerül, hogy csak a tizenkettedik évfolyamosok érdekeltek a felvételi kapcsán - ez szerintem nem igaz. Szerintem már kilencediktől érdemes eljárni az ilyen eseményekre, hiszen egyrészt itt kap a középiskolás olyan impulzusokat, ami segíti a pályaválasztásban, másrészt ezeken a rendezvényeken fogja tudni megkérdezni, melyik fakultációt válassza, milyen tantárgy teljesítésére helyezze a hangsúlyt, milyen nyelveket tanuljon ahhoz, hogy sima út vezesse a sikeres felvételihez.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni