close
Címlap4. Minőségi oktatás61 sikeres kínai nyelvvizsga és nyári élmények

61 sikeres kínai nyelvvizsga és nyári élmények

Az Őszközép ünnepség keretében, szeptember 27-én adták át 61 nyelvvizsgázó bizonyítványát a pécsi Konfuciusz Intézetben.

61 sikeres nyelvvizsga!
Pécsett nyolcadik éve töretlen az érdeklődés, a kínai nyelvtanulás és kultúra iránt. A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézetében 2015 óta folyik kínai nyelvoktatás általános iskolások részére a Kínai Iskola speciális programban, majd 2016-tól pécsi középiskolákban, illetve campus credites formában a Pécsi Tudományegyetemen is. Az Intézet 2019 óta nyelvvizsgaközpontként is működik, a nyelvtanulók a kínai állam által akkreditált HSK nyelvvizsgákon mérettethetik meg magukat. Ez egy kifejezetten a kínai nyelvre specializált vizsgarendszer, mely az egész világon ugyanolyan standardot biztosít. Évről évre egyre többen próbálnak kínai nyelvvizsgához jutni,

idén májusban rekordszámú, 61 diák vizsgázott Pécsett. Ebből 14 kisdiák a nyelvvizsga rendszer gyermek változatán a YCT-n jeleskedett.

Munkájuk elismeréséül ünnepélyes keretek között az intézet által szervezett Őszközép ünnepségen adták át a nyelvvizsga bizonyítványokat. Az eseményen dr. Betlehem József rektorhelyettes, a PTE ETK HKO Konfuciusz Intézet magyar igazgatója és dr. Wang Zhijiang professzor, kínai igazgató is köszöntőt mondott.

Kínai nyelvi tábor - Kínában!
Az ünnepségen szót kaptak a nyár végén Kínában táborozó diákok is, akik beszámoltak felejthetetlen élményeikről. Először Tangshanban vendégeskedtek, majd néhány napot Pakingben töltöttek. A résztvevők többsége a HSK2-es nyelvvizsgával rendelkezett, mely nagyjából egy alapfokú nyelvtudásnak feleltethető meg. Így hasznos volt számukra, hogy a délelőttöket nyelvi órákon töltötték. Bepillantást nyerhettek a kínai teakultúrába, gasztronómiába és a megismerkedhettek a két várossal is.


„A legjobban talán az tetszett, hogy lehetőségünk volt egy kínai családdal is tölteni egy teljes napot” - meséli Csurka Balázs, a tábor  résztvevője. Szerinte Tangshan emberközelibb, mint a hatalmas Peking, ám utóbbi kiemelt látványosságait napokba telne valójában megismerni.

A fővárosban egyebek között jártak a Tiltott városban, a Nyári Palotában, és a kínai nagy falon is megtettek kb. 6 bástyányi távolságot.

Őszközép Fesztivál
Az újévi ünnepség után ez a második legfontosabb kínai ünnep, mely ún. mozgóünnep: csúcspontja a teliholdhoz kapcsolódik. A legjellemzőbb hagyomány a piros lampionok használata, a sárkánytánc, illetve az ún. holdsütemény fogyasztása. Utóbbit vidékenként eltérő töltelékkel készítik, a legjellemzőbb talán az azukibab-pasztával töltött vagy a lótuszmagos. A receptnél sokkal fontosabb az, hogy

a holdsüteményt megosszuk családtagjainkkal és barátainkkal!

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni