close
CímlapEgyetemi életAz alumni hazai és nemzetközi helyzete

Az alumni hazai és nemzetközi helyzete

2022. január 20.

Az alumni hazai és nemzetközi helyzetét értékelő konferencia zajlott a PTE-en, melyet a Kapcsolati Igazgatóság keretein belül működő PTE Alumni és Vállalati Kapcsolatok Irodája szervezett. A PTE Alumni jelenlegi helyzetéről és a konferenciáról Győrffy Zoltánnal, a PTE Kapcsolati Igazgatóság vezetőjével beszélgettünk.

Győrffy Zoltán köszöntőt mond

Az amerikai filmekből ismerős jelenet, amikor az egykori diák alumniként visszamegy az egykori iskolájába, adományoz és beszédet tart a sikereiről. A PTE-en miért lett most fontos az alumni tevékenység?
Mindig is az volt: a kötődés kialakítása régebben is fontos szerepet játszott, ahogy ezzel párhuzamosan az is jelentőséggel bírt, hogy végigkövessük azoknak a pályáját, akik itt végeztek. Ez a tevékenységünk még sokáig inkább arról fog szólni, hogy az egyetem tudjon hátteret nyújtani ahhoz, hogy olyan karriertörténetek alakuljanak ki, amelyekből a végén lehet, hogy elérünk ahhoz, ami az amerikai filmekben látható. Nem feltétlenül az az elsődleges cél, hogy adományozzanak az egyetemnek, inkább az, hogy azt a kötődést, amit az egyetemi évek alatt szereztek a hallgatók, azt fenn tudjuk tartani később is, hogy az itt kialakult közösségek tovább tudjanak működni. Az egyetemen szerzett tudás az elődleges fontosságú, de az egyetemen megszerzett kapcsolatrendszer, az itt eltöltött 3-5 vagy 6 év alatt lezajlott szocializáció is nagyban segíthet valakinek a pályája sikerességében és az alumni is tud ebben segíteni.

Betlehem József rektorhelyettes nyitotta meg a konferenciát

Mi az alumni jelentősége ma?
Volt időszak, amikor komolyabban vették az alumnit, igaz, az „öreg diákok” mindig is fontosak voltak az egyetemeknek is. A Pécsi Diplomások köre 2000 körül indult el, ahogy a PTE integráció megtörtént, kezdetben jelentős fejlődésnek indult, majd a növekedés egy idő után megállt. Karonként eltérően működik a kapcsolattartás a régi diákokkal, van ahol nagyon aktívak, van, ahol szinte semmi nem történik ezen a téren. Összegyetemi szinten a koordináció keretrendszere adott, de talán kevésbé került az előtérbe, viszont az utóbbi egy-két évben fontosabbá vált, részben azért, mert rájöttünk arra, hogy különböző nemzetközi rangsorokban számít az a vélemény, amit az egykori diákjaink elmondanak rólunk. Amíg nálunk tanulnak, megfelelő körülményeket kell biztosítani ahhoz, hogy jól érezzék magukat, utána pedig fenn kell tartani velük a kapcsolatot, hogy fennmaradjon a kötődés. Ezt elérhetjük úgy, hogy információt nyújtunk számukra arról, mi történik az egyetemen, hogy szervezünk nekik programokat, segítünk abban a csoportoknak, hogyan találkozzanak egymással. Ez lehet akár évfolyamtalálkozó, de egy-egy öntevékeny csoport későbbi találkozása is. Én is többször vettem részt ilyen találkozón az egyetemi éveim alatt működő színházi csoportommal, az egyetemi újság egykori szerkesztőségével, de hagyományos évfolyamtalálkozóm nem is volt még. A jelenlegi tevékenységünknél többet kell tennünk. Ez akkor is fontos lehet, ha valaki állást keres. Lehet, hogy könnyebben talál állást, ha olyanokkal találkozik, akikkel egy egyetemen diplomázott. Természetesen ettől még jól kell teljesíteni, de lehet, hogy egy kicsit hozzátesz az értékéhez az is, hogy valaki milyen intézményben szerezte a diplomáját.

Mi a szerepe a mai konferenciának?
Fontos célunk az, hogy meg tudjuk osztani a tapasztalatainkat. Ha létezik terület, ahol nem vagyunk egymás konkurensei, akkor az alumni területe biztosan az. Aki Sopronban végzett, nem lesz PTE-s alumni, és a mi alumnink sem megy át adományozni a Semmelweis-re valószínűleg. Ha egy másik egyetem megosztja a náluk jobban működő alumni rendszerét velünk, attól neki nem lesz rosszabb a helyzete. Ha a jó gyakorlatokat, tudást meg tudjuk osztani, akkor közösen tudunk fejlődni, és ez Magyarországon mindenkire ráfér az alumni terültén. Még évtizedekig nekünk kell szolgáltatnunk, az elsődleges cél nem az adományozás elérése. Ha az itt végzettek jó véleménnyel vannak az egyetemükről, akkor segíteni fognak abban, hogy jó beiskolázottságunk legyen. Ide fogják küldeni tanulni a gyerekeiket, ha tanácsot kérnek tőlük, jó hírét keltik a PTE-nek. Nem biztos, hogy csak az amerikai módszerek üdvözítőek, érdemes az európai és a hazai egyetemek gyakorlatára is figyelni.

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni