close
CímlapEgyetemi életAz európai felsőoktatás jövőjéről tárgyalnak a PTE-n

Az európai felsőoktatás jövőjéről tárgyalnak a PTE-n

2019. szeptember 16.

Ma kezdődött az a tanácskozás, mely az Európai Bizottság új, európai egyetemek programjának részeként létrejött konzorcium diskurzusa. Ez a European Digital UniverCity (EDUC), ami hat európai egyetem szövetsége. Az Európai Bizottság felsőoktatás tekintetében középtávon bizonyosan zászlóshajó-projektje komoly előrelépést ígér. Dr. Tarrósy Istvánt, a PTE Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóság vezetőjét kérdeztük a folyamat kezdetéről.

Milyen konkrétumokat lehet várni ettől a projekttől? Mi a jelentősége ennek az európai együttműködésnek?

Az EDUC révén lehetőségünk van beleszólni a felsőoktatás modernizálásának folyamatába, európai szinten. A PTE a konzorciumban a nemzetköziesítésért felelős. Az egyik vállalásunk, hogy a partneregyetemeken tanulók és dolgozók összlétszámának 50%-át 3 éven belül valamilyen mobilitási program keretében mozgósítsuk! A projekt nevében és szerepel a digitalizáció, amely kiemelten hangsúlyos, sok online megoldást akarunk megvalósítani, virtuális fejlesztéseket, tananyagokat, olyan online platformokat, ahol a tudásanyagot meg tudjuk osztani. A PTE szerepe ebben a folyamatban a városi önkormányzati együttműködések elősegítése, a nemzetközi partnerek mozgósítása, amelynek során az egész hálózat nemzetközi láthatósága növekszik.

Milyen ezekkel az egyetemekkel a kapcsolatunk, volt-e már eddigi együttműködés?

Az első pályázati felhívásra 5 magyar egyetem került be, ennek nagyon örülünk. Különösen nagy dolog, hogy a PTE első körben nyertes konzorcium tagja. Egyetemünket a brno-i Masaryk University hívta meg, akikkel aktív közép-európai jó kapcsolatot ápolunk.

Nem mindegyik partnerrel állt eddig aktív kapcsolatban a PTE, az olasz és a francia partnerekkel mindenképpen intenzívebb együttműködésre törekszünk. A konzorcium vezetője a Potsdami Egyetem az összes közül a Times Higher Education (THE) ranglistán a 200 legjobb felsőoktatási intézmény között van. Sokat tanulhatunk tőlük, átvehetjük a jó gyakorlatokat, együttműködéseket remélünk további tudományterületeken is.

Az EDUC előzményéről háttérinfó: https://univpecs.com/egyetemi_elet/pte_az_elsok_kozott

A tanácskozáson holnap sajtótájékoztatót is tartanak, melyről tudósítunk!

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni