close
CímlapEgyetemi életAz európai virtuális mobilitás oktatási lehetőségeinek kidolgozása – online kurzusok fejlesztése

Az európai virtuális mobilitás oktatási lehetőségeinek kidolgozása – online kurzusok fejlesztése

Az EDUC Szövetség olyan lelkes oktatók és kutatók jelentkezését várja egy újonnan induló nemzetközi kezdeményezés részeként, akik/akiket:

 • új módszereket keresnek a hallgatók érdeklődésének felkeltésére és az oktatás nemzetköziesítésére
 • szeretnének európai virtuális képzési csomagok fejlesztésén dolgozni
 • ösztönöz a nemzetközi együttműködés lehetősége
 • szeretnék kutatásukat kiterjeszteni a tudományág iránt érdeklődő európai hallgatók felé

A közelmúltban történt események rámutattak arra, hogy a virtuális csereprogramok és képzések miként képesek határokat átívelni és különböző módokon segíteni az egyetemi hallgatóságot – a távolság ellenére is új kapcsolatokat teremtve.

 

Többen érdeklődtek már az EDUC Európai Egyetemi Szövetség által nyújtott új mobilitási és innovációs lehetőségek iránt.

Erről további információk az alábbi linkeken találhatók:

EDUC hivatalos honlapja: www.educalliance.eu,

EDUC-információ a PTE honlapján: www.pte.hu/educ

 

Az EDUC Szövetség nemzetközi mobilitásokban sokszínű palettát ajánl – helyet kínálva ezzel a kreativitásnak. A virtuális mobilitáson belül online kurzusok, virtuális órák, videók és sok más módszer segítésével a résztvevő oktatók kurzusai szélesebb körben válhatnak ismertté – amely pedig az EDUC Szövetség hallgatóinak javát szolgálja majd.

EDUC

Milyen új lehetőségeket kínál a program az oktató/kutató kollégáknak, illetve hallgatóiknak?

Az EDUC Szövetség olyan virtuális oktatási és tanulási megoldások kidolgozásában nyújt majd segítséget, amely által nem csak a hallgatók lehetnek érdeklődőbbek és önállóbbak, de még inkább elérhetővé és hozzáférhetővé válnak a tanórák oktatási anyagai és online erőforrásai. Az oktatók számára a virtuális mobilitás egy új eszközkészlet a jelenlegi gyorsan változó világban: Európa megközelíthetőbbé válhat, ezzel új együttműködési formákat teremtve. Az EDUC azért jött létre, hogy új lehetőségeket teremtsen és támogasson.

Az így létrejövő új tanítási módszerek beépíthetők a tandíjas nemzetközi képzésekbe is, így téve azokat még versenyképesebbé.

Az EDUC Szövetség szívesen veszi minden érdeklődő kolléga oktatási projektjét. A Szövetség által kidolgozott kérdőív kitöltésével – mely csupán néhány percet vesz igénybe – azt segítik elő, hogy megtudjuk, miként lehetünk képesek a projektjét leginkább támogatni.

Kérdőív: IDE kattintva elérhető.

Határidő: 2021. február 10.

 

Olyan projekteket tudunk támogatni, amelyeknek célja:

 • az EDUC Szövetségén belül online tartalmak létrehozása vagy adaptálása (videók blended learning-hez, rögzített kurzusanyagok – videó- és hanganyag, fordítások vagy feliratozás)
 •  európai tapasztalatszerzés a hallgatóknak virtuális mobilitáson keresztül (MOOC-ok, online hallgatói együttműködések)
 • saját tudományos diszciplínán belül új érdeklődési területek feltérképezése és szélesítése az Európai Egyetemi Szövetség hallgatói számára (virtuális tanórák, szinkron és aszinkron online oktatási módszerek)
 • együttműködés más oktatókkal, pedagógiai jógyakorlatok kidolgozása és fejlesztése az EDUC Szövetségén belül 

A felhívásra jelentkező oktatók/kutatók egy olyan Helyi Virtuális Oktatásfejlesztési Csoporthoz csatlakozhatnak, melynek résztvevői megoszthatják egymással tapasztalataikat, illetve közösen építhetik az EDUC eszköztárát és oktatási keretrendszerét.

 

A projektekben résztvevő oktatók létszáma:

 • maximum 3 oktató a vezető egyetemekről
 • maximum 2 oktató a közreműködő egyetemekről (közülük egy kontaktszemély)

 

Az EDUC Szövetség a következő módokon tud támogatást biztosítani:

 • az egyetemek e-learning szakemberei általi segítségnyújtás a projekt kivitelezésében
 • technikai támogatás (például a videók és a feliratozás területén)
 • az online tanuláshoz szükséges erőforrások hozzáférhetősége
 • a támogatás összege: bruttó 150.000,- Ft/projekt

 

Milyen projekteket keresünk?

A projektet elfogadhatósági kritériumai a következők:

 • Kötelező feltételek:
 • A projekt tartalmaz legalább egy, a felhívás Mellékletében megemlített, EDUC hallgatóknak szánt virtuális és nemzetközi mobilitási formát.
 • Olyan programok, kurzusok vagy oktatási erőforrások, amelyek legalább két EDUC partneregyetem hallgatói számára elérhetőek lehetnek.
 • A projekt teljes mértékben a többnyelvűség aspektusára összpontosul (legalább angol nyelven, esetleg valamely partneregyetem nyelvén).
 • Előnyt jelent:
 • A projekt magában foglalja az EDUC Szövetség valamely partneregyetemének legalább egy oktatójával való együttműködést.
 • A projekt különös hangsúlyt fektet a hallgatói együttműködésre.

Támogatást akkor is tudunk nyújtani, ha egy ehhez hasonló, vagy egymást fedő projektben vesz részt – egy helyi, vagy európai stratégiai kezdeményezésben (Erasmus+ Stratégiai Partnerség, EFOP, vagy egyéb pályázat, vagy kari erőforrásból támogatott projekt, stb.). Szervezeti okokból a beérkezett projektek számának függvényében a kritériumoknak leginkább megfelelő projektek kerülnek kiválasztásra. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a projektek kiválasztása/elvetése teljes egészében a kiválasztó bizottság hatásköre. A jelentkezési lap kitöltésével a pályázók hozzájárulnak a pályázatukkal kapcsolatos információk közzétételéhez. 

 

A következőket vesszük figyelembe:

 • a kínált virtuális mobilitási formák száma
 • más EDUC oktatókkal való együttműködések száma
 • közreműködő EDUC egyetemek száma
 • a projektbe bevont EDUC hallgatók száma

 

A felhívással kapcsolatos határidők:

 

 2021. február 10.

Kérdőív/jelentkezési lap kitöltése

2021. február 10-27.

Projektek kiválasztása az EDUC Szövetség által. A kiválasztást követően az EDUC minden jelentkezőnek válaszol, együttműködésre alkalmas partnert keres, illetve visszajelez.

 2021. március 2-31.

A projekteket a megvalósíthatóság szempontjából kiértékeli az EDUC, valamint kidolgozásukon közös munka során finomítanak a pályázók, partnereik és az e- learning szakemberek.

2021. április közepe

A projektek utolsó körös szelekciója.

 2021. május

Megkezdődik a munka a kiválasztott projektekkel. A hallgatók számára 2022-ben lesznek elérhetőek első körben azok a projektek, amelyek addigra már készen állnak.

 

 

Felmerülő kérdések esetén a PTE kapcsolattartójához tudnak fordulni: Almádi Zsófia, EDUC projektasszisztens, almadi.zsofia@pte.hu

 

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni