close
Címlap17. Partnerség a célok eléréséértAz Ohio-i Egyetem rektora látogatott a PTE-re

Az Ohio-i Egyetem rektora látogatott a PTE-re

Nemzetközi Tanácsadó Testületébe kérte fel dr. Hugh Sherman-t, az Ohio University vezetőjét és egyben a PTE díszdoktorát a PTE KTK dékánja, dr. Takács András. Látogatása alkalmával dr. Miseta Attilánál, a PTE rektoránál is látogatást tett az amerikai professzor, valamint a karok képviselőivel is eszmecserét tartott az esetleges együttműködési lehetőségek feltérképezése érdekében október 24-én a Rektori Tanácsteremben.

„Azért kértünk fel nemzetközi szakértőket, akadémiai kíválóságokat, köztük dr. Hugh Sherman-t, az Ohio Egyetem rektorát, hogy egy Nemzetközi Tanácsadó Szervezetet hozzunk létre, amely segítségünkre lesz a képzéseink további fejlesztésében. A világ minden tájáról érkeztek hozzánk a szakértők” – emelte ki dr. Takács András dékán, majd hozzátette: „A kétnapos program végére várhatóan számos jó tanáccsal leszünk gazdagabbak ennek az újonnan megalakult tanácsadó szervezetnek köszönhetően.”

„Jómagam is több évet töltöttem külföldi tanulmányúton Amerikában, Németországban, Japánban” – számolt be dr. Miseta Attila a megbeszélésen, majd elmondta, hogy a nemzetköziesítés terén a következő lépés az, hogy több külföldi oktatót hívjon meg a PTE. „Nem feltétlenül cél a nemzetközi hallgatók számának további növelése. A kar stratégiája az idegen nyelvű képzések minőségi fejlesztése, nemzetközi akkreditációk megszerzése” – emelte ki dr. Takács András.

„Az Ohio Egyetem a PTE-hez hasonlóan a régió motorja. Amerikában az utóbbi 8-10 év változást hozott a felsőoktatásban. Míg az alapképzések továbbra is jelenléti oktatás mellett zajlanak, a mester- és posztgraduális képzések nagy része hibrid- és online módon folyik, mivel a hallgatók nem szeretnék a munkájukat otthagyni. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy több oktatót kell alkalmaznunk, viszont az infrastruktúránkat a kampuszon nem befolyásolja” – mutatta be az Ohio Egyetemet dr. Hugh Sherman rektor. A díszdoktor azt is elmondta, hogy először 1989-ben járt Pécsett, az akkori Janus Pannonius Tudományegyetemen, és azóta is rendkívül jó kapcsolatot ápol a két egyetem, különösen a két gazdaságtudományi kar. Az amerikai partnerintézmény részéről többször is felmerült az együttműködés más karokra való kiterjesztése, amelynek kialakítására ez a találkozó lehetőséget biztosított.

 

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni