close
Címlap3. Az egészség és a jóllétA babák biztonságos szállításáért

A babák biztonságos szállításáért

Egy speciális eszköz beszerzéséhez keres támogatókat az Alapítvány az Egészséges Újszülöttekért, melynek fő célja a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika műszerparkjának színvonalát emelni, a munkatársak szakmai továbbképzését elősegíteni. A mostani cél egy transzport inkubátor beszerzése, melyhez a június 18-i táncest is hozzájárul majd, illetve közvetlen utalásokat is várnak. Dr. Varga Tamást, az  Alapítvány az Egészséges Újszülöttekért elnökét kérdeztem a részletekről. 
 
“Húsz éve alakult meg az alapítvány. Anno az eredeti cél egy ultrahang-készülék megvásárlása volt, amihez támogatókat toboroztunk. Végül az a beszerzés más forrásból megoldódott, de az alapítvány sok más cél kapcsán tud a Szülészet gördülékeny működéséhez hozzájárulni, egyebek között apróbb vagy annak tűnő eszközök beszerzésével - poharakon át, melyekből az újszülötteket etetni lehet, a kis ruhákon, műtőben használatos kézi eszközökön át a kórtermekbe szerelhető televíziókig. Fontos cél, hogy a dolgozók továbbképzését is támogassa az alapítvány, így tanfolyamok, képzések finanszírozását vállaljuk. Úgy gondolom, hogy a hosszúra húzódó, előkészítő munkálatokat igénylő beszerzési folyamatok helyett az alapítványunk sokkal gyorsabban tud lépni.
 
A célunk most egy transzport inkubátor vásárlása. Ez a speciális készülék arra szolgál, hogy az újszülötteket a lehető legnagyobb biztonságban tudják szállítani intézmények közötti vizsgálatokra, műtétekre is. Ez egy olyan inkubátor, amit egy koraszülött mentőbe is be lehet tenni, van benne lélegeztetőgép, akkumulátor, stb. Az ellátást igénylő, koraszülött, nagyobb odafigyelést igénylő újszülöttek szállítását könnyíti meg. Sok születési rendellenesség korrigálható, de nem mindenhol áll minden műtéti lehetőség rendelkezésre - ilyen esetekben a szállítás elkerülhetetlen. El kell mondanom, hogy a Koraszülött Osztállyal együtt dolgozunk, így nemcsak a mi alapítványunk járul hozzá a beszerzéshez: ez csak összefogásban tud megvalósulni.
 
A transzport inkubátoron kívül több más célon dolgozunk párhuzamosan. Az egyik a terhespatológiai osztály folyamatban lévő felújítása, ennek keretében kisebb-nagyobb bútorokat vásárolunk az éjjeliszekrénytől a vizsgálóasztalig.
A koronavírus-járvány kapcsán felmerült egy olyan igény is, mely egy saját, kifejezetten a szülészetre kerülő fertőtlenítő készülék vásárlása, mely révén a kórtermek fertőtlenítése válna megoldhatóvá.
Az országban egyedül Pécsett elérhető az ún. iker-iker transzfúziós ellátás, mellyel az ikerterhesség egy speciális formájára tudunk megoldást adni, amikor a két magzat keringése között összeköttetés van, és az egyikük megterheli a másik keringését. Ez egy méhen belüli sebészeti beavatkozás, melyhez az alapeszközöket biztosítja az Egyetem, de a gépek esetleges sürgős beszerzését és javítását alapítványunk tudja vállalni.”
 
A babák biztonságos szállításáért

Az adománygyűjtés részleteiről: https://pte.hu/hu/inkubator
 
Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni