close
CímlapEgyetemi életMegtanulhatsz “borozni”

Megtanulhatsz “borozni”

2022. február 07.

Új kurzus indul, melyet a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet és a Pécsi Egyetemi Borbirtok jegyez. A Borkulturális ismeretek című órát hagyományt teremtő célzattal hirdetik meg. Az ötletgazda Madaras Zoltán, a PTE SZBKI vezetője, a megvalósításban Ipacs Szabó István, az SZBKI főborásza és dr. Teszlák Péter, a SZBKI kutatási igazgatója működnek közre. Dr. Teszlák Pétert kérdeztem a részletekről.

Európai, de magyar trend is, hogy a borfogyasztás csökken a fiatalok körében. Az okok összetettek, még nem számolnak be konklúzióról e kapcsán a kutatók. Pedig a borfogyasztás a kultúránk része! A PTE-n végzettek pedig életük során többször kerülnek majd olyan helyzetbe, vesznek majd részt társasági eseményeken, melyeken a borokkal kapcsolatos alapismereteket illik tudni. A célunk az, hogy a PTE hallgatóinak borral való megismerkedését elősegítsük, finomra hangoljuk. A tervek szerint minden szemeszter közben rövid kérdőíves felméréssel igyekszünk majd vizsgálni azt is, mennyire sikerült segíteni az elmozdulást, hogyan alakul a hallgatók ízlésvilága, borfogyasztási és -vásárlási szokásai.

A kurzus fókuszában a szőlő és a bor áll, e kapcsán a teljes vertikumot felöleli a tantárgy, egészen a szőlészeti alapoktól a terroir-on át a borászati technológiákig. Mind a 14 alkalom 2X25 perces elméleti oktatási részből áll, majd neves magyar borászatok mutatkoznak be, és a boraikat is meg lehet kóstolni.

A célunk az, hogy hagyományt teremtsünk a kurzussal, és ha a visszajelzések alapján beválik, távlati terveink szerint akár országos szinten is javasolhatjuk a tárgyat, más egyetemek számára is kiajánlható lehet. Köztudott, hogy vannak más, szőlész-borász képzésben érdekelt egyetemek Magyarországon, de ami a PTE előnye, az az, hogy a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet révén adott egy olyan jelentős partneri hálózat, mely egyedülálló.

Így a meghívott borászatok sem csak a régió meghatározó borvidékeiről érkeznek, magyarán Pécs, Villány és Szekszárd neves termelői mellett több hazai borvidéket érint a bemutatkozó borászatok listája. A gyümölcsöző kapcsolatrendszer a hazai borászatok és a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet között számos tájkísérletek, KFI-projektek, egyéb megállapodások kapcsán jött létre. Ebben egyébként az is szerepet játszik, hogy a 2016. óta működő Szőlész-Borász Mérnök BSc szak gyakorlatát is külső partnerek bevonásával valósítjuk meg.

A kurzus két kredites, szerdánként 17 órától kezdődik a Szentágothai Kutatóintézet Kavics előadójában.

A végén kollokviummal zárul, de nem gondolom, hogy az adott szakok vizsgái mellett lényeges leterhelést jelentene. Ingyenesen hallgatható, bár a borkóstolásnál lesz egy pohár, amit a hallgatónak meg kell vennie, ennek egyszeri díja 6000 HUF a 14 alkalomra. A PTE bármely karáról jelentkezhetnek hallgatók, a részletek a Neptunban elérhetők.

Az első óra február 9-én, szerdán indul.”

 

via GIPHY

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni