close
CímlapEgyetemi életHelyismereti mobilalkalmazás a Centenárium jegyében

Helyismereti mobilalkalmazás a Centenárium jegyében

2022. október 26.

Helyismereti mobilalkalmazást és tematikus honlapot fejlesztett a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont. A fejlesztést a PTE Egyetemi Levéltár Iratpillanatok című virtuális kiállításával egyidőben mutatták be, október 25-én a Tudásközpontban. Az egybegyűlteket üdvözlő dr. Fedeles Tamás rektorhelyettes után Méreg Martin, a Történeti Gyűjtemények Osztályának szaktájékoztatója ismertette az applikáció lényegét. Az eseményt Dezső Krisztina, a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztály vezetője moderálta.

„Az egyetemek és városok térbeli elhelyezkedése igen különböző lehet. Kaposváron például a város határán van az intézmény, Pécsett viszont elszórtan helyezkednek el a campusok” - mondta el Méreg Martin, majd aláhúzta:

„Az egyetemek fejlődésére nagy hatással van elhelyezkedésük.”

Ez városunkban nemcsak abban manifesztálódik, hogy a hallgatóknak gyakran utazniuk kell egy-egy kurzus helyszínei között, akár városrészről városrészre, hanem a például a betegutak tervezését is meghatározza, hiszen a Klinikai Központ egységei is szétszórtan vannak jelen a városban, így megesik, hogy nem csak „házon belül” kell mozgatni egy beteget.

„Ha egy marslakó leszállna Pécsen, és érdeklődne, hogy merre találja az egyetemet, visszakérdeznénk, hogy pontosan melyik kart is keresi?

Debrecenben erre egyértelmű választ kaphatna az űrlény, jelesül azt, hogy a Nagyerdőn túl. Az egy központban, egy campuson létrejött felsőoktatási intézmények ráadásul egy vonallal körülrajzolhatók - nálunk, Pécsen ez jóval összetettebb” - utalt Méreg Martin arra, hogy a felvételizőknek szánt Irány a PTE térkép milyen bravúrral kényszerül megoldani ezt a problémát.
„Ha valami nem logikus, akkor annak történeti oka van” - kockáztatta meg az általánosító kijelentést Méreg Martin, majd kiemelte: „Az 1923-ban Pécsre költöző Erzsébet Tudományegyetem számára a város és az ország szűkös anyagi körülményei nem tették lehetővé, hogy új campust építsen, így azokban az épületekben kezdte meg működését, melyeket a város át tudott adni számára.

A költözés körülményei alapvetően határozták meg az egyetemet.”

Hogyan lehet ezt élőben megtapasztalni? A szakemberek a városfoglaló alkalmazás segítségével egy olyan honlapot és applikációt hoztak létre, mellyel helyismereti sétákra nyílik lehetőség. Péccsel kapcsolatban több ilyen tematikus túra érhető el, egyebek között irodalmi vagy éppen a török kort bemutató. A most bemutatott gyöngyszem 90 egyetemtörténeti látványosságot mutat be, négy témát - a jogi és a bölcsészkar történelmét, az Erzsébet Tudományegyetem klinikáinak emlékeit, valamint Klebersberg egyik jelentős pécsi látogatását - tesz végigsétálhatóvá, egyenként kb. másfél órában.

A könyvtárosok ki is próbálták az applikációt annak nyilvánossá tétele előtt. Fotó: Molnár Dávid
A térképen látható különböző szimbólumok különböző emlékhely-típusokat jelölnek a szobroktól az épületekig.
Az alkalmazást a

https://varosfoglalo.pecs.monguz.hu/

linken keresztül lehet elérni.
A szerzők céljai között szerepel, hogy újabb tematikus történeti sétákkal gazdagítsák a honlap kínálatát, sőt, megfejeljék játékokkal is, melyek remek közösségépítő programok lehetnek évfolyam-találkozókhoz, konferenciákhoz. A nemzetközi hallgatókra és külföldi érdeklődőkre tekintettel az applikáció angol nyelven is elérhető lesz a közeljövőben.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni