close
CímlapEgyetemi életEDUC – mobilitás, kooperáció felsőfokon

EDUC – mobilitás, kooperáció felsőfokon

A hat európai egyetemet magába foglaló EDUC konzorcium (European Digital UniverCity) az Európai Bizottság 5 millió eurós támogatásával indult útjára azzal a céllal, hogy egy új, moduláris és rugalmas irányítási rendszert építsenek ki, valamint összehangolják és átjárhatóvá tegyék a saját képzési struktúráikat. A december 1-jén megrendezett első, bemutatkozó online event alkalmával két fő részben ismertették a pontosabb programot, és lehetőségeket, amelyeket hallgatóknak, oktatóknak és dolgozóknak kínálnak.

(fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs. EDUC ülés, Pécs 2019. szeptember 17.)

A szövetség elsődleges célja az európai felsőoktatás megújítása és versenyképessé tétele, e célból fogott össze a University of Potsdam (Németország) vezetésével a University of Cagliari (Olaszország), Masaryk University (Csehország), University of Rennes 1 (Franciaország), University Paris Nanterre (Franciaország), és a Pécsi Tudományegyetem. A tavaly indult egyeztetések nyomán a virtuális térben megrendezett eseményen a különböző egyetemek képviselői részletesen ismertették a projekt céljait, sajátosságait, valamint egyedülálló nemzetközi oktatási és kutatási lehetőségeit.

Az esemény első fele a hallgatókat szólította meg, elsőként a konzorciumot vezető Potsdam-i Egyetem rektorhelyettese, dr. Florian Schweigert köszöntötte a résztvevőket a Facebook-on zajló élő adásban. Az EDUC céljait ismertetve hangsúlyozta, hogy szeretné

„lángra lobbantani a tudásvágy tüzét, hogy akadémiai szinten is létrejöhessen az európai összefogás”.

Az őt követő Tine Delva, az Európai Bizottság Főtitkárságának munkatársa a szövetség úttörő szerepét mutatta be, helyezte el uniós szinten: „az EDUC mechanizmusait szeretnénk általánosan alkalmazhatóvá, rendszerszintűvé és fenntarthatóvá tenni” – hangsúlyozta. „Ha a csillagos ég a határ, menjünk el addig!” – biztosította a bizottság támogatásáról az EDUC szövetséget Tine Delva. Minden tagintézmény vezetősége köszöntötte a résztvevőket, a Pécsi Tudományegyetem részéről dr. Betlehem József általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettes röviden bemutatta Magyarország első egyetemét, kiemelte, hogy a nemzetköziesítésre nagy hangsúlyt fektetünk, így a hallgatók húsz százaléka külföldi.

(fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs. EDUC ülés, Pécs, 2020. február 13.)

Az online esemény fókuszában egyrészt a hat résztvevő intézményen belüli kiemelt mobilitási lehetőségek álltak, amelyet a jövőben a jelenlegi átlagos 4-5%-ról a tízszeresére szeretnének növelni. Ugyan a koronavírus idején mint oly’ sok minden más, egyelőre az online térre korlátozódnak a mobilitási programok is, de továbbra is hangsúlyos előnyökkel járnak. A diplomák munkaerőpiaci értékét növelő külföldi tanulmányutakra egyre inkább megéri pályázni, hiszen olyan lehetőségek is megnyílnak az EDUC szövetségen belül, ahol például nem kell egy egész félévet távol tölteni (pl. egyhetes szakmai gyakorlat), vagy lehet az egy szemeszteres mobilitáson kívül egy ún. ’gap year’ keretén belül akár a saját szaktól teljesen eltérő területen tanulni, mást kipróbálni. Lehet továbbá online kurzusokon is részt venni, szinkron vagy aszinkron módon. A konzorciumon belüli közös kutatások, együttműködések létrejöttét kifejezetten elősegíti ez a partneri hálózat, a vírushelyzet elmúltával pedig az addig online megrendezett események, képzések résztvevői személyesen, fizikai follow-up eseményeken is találkozhatnak majd.

(A képen a 2020. december 1-jén megrendezett EDUC Online Event hallgatóknak szóló előadás egyik diája. Tovább a ppt-re » )

Akiben felmerül a kérdés, hogy hogyan segíthet az EDUC a nemzetközi tanulásban, illetve a munkaerő-piacon történő elhelyezkedésben, azok számára a válaszok megkeresésében mind a PTE Nemzetközi Igazgatóságának munkatársai is a rendelkezésére állnak, valamint az EDUC hálózat honlapját is érdemes meglátogatni, figyelni a pályázati lehetőségeket. A külföldi tanulási lehetőségek a koronavírus idején és az után is várják a hallgatókat. A külföldön eltöltött szemeszter (még ha virtuális is), ennek szervezése, lebonyolítása, felmerülő problémák megoldása, más kultúrával, nemzettel, más nyelven történő kommunikáció olyan szociális készségek birtokába juttatja a hallgatókat, kutatókat, amelyek kétségtelenül előnyükre válnak, rövid és hosszú távon hasznosíthatók. Az új tapasztalatok tágítják a látókört, az idegennyelvi ’éles’ tapasztalatszerzés pedig pótolhatatlan.

(képernyőkép a 2020. december 1-jei online eseményről. Frederic Renouard, dr. Tarrósy István, dr. Alessandra Carucci)

A viszonylag hosszú kérdés-válasz szekcióban csak úgy záporoztak a kérdések, köztük sok érkezett pécsi érdeklődőktől. Majd az esemény második fele az oktatókat, kutatókat és egyetemi dolgozókat szólította meg: számukra is számos kiváló lehetőség kínálkozik például nemzetközi kutatási és oktatási projektek terén 2021-ben. A szövetség hét fő témát határozott meg a nemzetközi hatókör szélesítése érdekében, ezek közül a PTE az Egész életen át tartó egészség és jólét témakörben szervez majd szemináriumokat, workshopokat várhatóan jövő év márciusában – tudhattuk meg dr. Tarrósy Istvántól, a PTE Nemzetközi Igazgatóságának vezetőjétől. A nemzetközi együttműködések tagadhatatlan előnyeit, valamint az egyetem regionális szerepét is kiemelte, valamint az EDUC által nyújtott támogatásról, lehetőségekről is hallhattunk. A rengeteg elérhető együttműködési lehetőséget érdemes kihasználni, hiszen találunk az online projektektől a nyitott laboratóriumokon át a közös kutatásokig számos opciót.

Az Online Event-ről felvétel is készült »

Valamint érdemes figyelemmel követni a közeljövőben a felhívások miatt is az alábbi oldalakat:

Az EDUC egyetemi szövetség weboldala »

Az EDUC Facebook oldala »

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni