close
CímlapEgyetemi életÉleted része, a térinformatika

Életed része, a térinformatika

A PTE Természettudományi Kara hetedik alkalommal csatlakozott a világszerte konferenciákkal ünnepelt GIS Day eseményhez, hogy a térinformatika napján innovatív magyar vállalkozások közreműködésével tárják fel a 3D térképezés rejtelmeit. A november 13-án a Vargha Damján Konferenciateremben megrendezett egész napos előadássorozat egyrészt bemutatta az egyetemi hallgatóknak és a résztvevőknek a térinformatika számtalan felhasználási módját, másrészt megteremtette a lehetőséget a szakmai tapasztalat- és tudáscserére, amely esetleges újabb együttműködésekre ösztönzőleg hathat.

Ma már senki sem lepődik meg a számítógép képernyőjén vagy okostelefonok kijelzőjén három dimenzióban megjelenő világon, de sokan nem tudják, hogy milyen technológia áll ennek a hátterében. Ez nem más, mint a GIS (Geographic Information System), amelyet magyarul térinformatikai, geoinformációs rendszernek nevezünk. Ez egy egy olyan számítógépes rendszer, melyet földrajzi helyhez kapcsolódó adatok gyűjtésére, tárolására, kezelésére, elemzésére, a levezetett információk megjelenítésére, a földrajzi jelenségek megfigyelésére, modellezésére dolgoztak ki. Előnye, egyetlen rendszerbe integrálja a térbeli és a leíró információkat, ezáltal alkalmas keretet biztosít a földrajzi adatok elemzéséhez.

A pécsi GIS napon dr. Gyenizse Péter, a PTE TTK Térképészeti és Geoinformatikai Tanszék vezetője elmondta, hogy 1999 óta, immár huszadik éve ünneplik meg a térinformatika napját. Dr. Trócsányi András, a TTK dékánhelyettese a GIS körökben jelentős hírnevet szerzett Jack Dangermond-ról elmondta, hogy gyakorlatilag évtizedekkel ezelőtt megjósolta, ami ma a jelen. A műholdak, mobileszközök, valamint a szoftverek és hardverek fejlődésével hatalmas előrelépés tapasztalható a térinformatika területén, amelyet számos terület hasznosít. „Az egyetem egy alapvető tudást ad, a diploma után még rengeteg mindent kell hozzá tanulni, hogy komoly szakmai tudásra tegyen szert valaki” – hangsúlyozta az élethosszig tartó tanulás fontosságát Koska Róbert tűzoltó ezredes, aki a konferenciát vezette. Az eseményen résztvevők a továbbiakban számos érdekes előadást hallhattak a térinformatika rendkívül gazdag témájában, az űrkutatástól a modern, 3D adatgyűjtésen át a precíziós növénytermesztésig.

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni