close
CímlapEgyetemi életElvarázsolt ligetséta

Elvarázsolt ligetséta

2024. június 28.

Ahogyan arról már beszámoltunk, a Pécsi Tudományegyetem három egysége is kitelepült az ezen a héten zajló Fishing on Orfűn köztük a Művészeti Kar is, melynek hallgatói hosszú időn keresztül, példaértékű együttműködésben készültek arra, hogy alkotásaikkal varázslatot csempésszenek a fesztivál ligeteibe. 

A projektről Gyenis Tibor, a Művészeti Kar Képzőművészeti Intézet, Festészet Tanszék adjunktusa elmondta, hogy a karon egy belső pályázatot hirdettek a hallgatók részére, melyre majdnem minden szakról voltak jelentkezők. Az elkészült erdei galéria különlegessége, hogy bár a legtöbb installációnak egy ötletgazdája van, azokat a hallgatók együttesen készítették el.
„Mivel ezek köztéri munkák, melyeknek a fesztiválkörnyezetben is bírniuk kell az igénybevételt, valamint az volt a kívánalom, hogy jövőre is használhatóak legyenek, nagyon tartós anyagokkal kellett dolgoznunk” – mesélte Gyenis Tibor.

Az alkotások nem egy nyárra, ideiglenes céllal, hanem tartós anyagokból, többéves használatra készültek,

vagyis nem csak képzőművészeti, de gazdasági vállalkozás is volt a létrehozásuk.

A Fishing on Orfű csapata anyagköltséggel és fesztiválbelépőkkel támogatta a megmozdulást, melynek köszönhetően a hallgatók nem csak részt vehetnek a rendezvényen, de végigkísérhették a fesztivál teljes épülését is, ami különleges tapasztalat volt számukra: „Ez tulajdonképpen egy titkos és nagyon hangulatos, egyben felfokozott helyzet, melyben a hallgatók picit a működést is jobban láthatták, úgyhogy csillogó szemmel számoltak be arról, hogy ez milyen nagy élmény volt nekik” – mondta Gyenis Tibor.

Az alkotások elkészítésén túl a 48 hallgatóból álló csapatnak meg kellett szerveznie a tábori életet, a közös főzéseket, étkezéseket, valamint a tárlatvezetéseket is, emellett vannak olyan projektek, melyek a fesztivál alatt készülnek, így lehetőség van például könyvkötészeti foglalkozáson is részt venni. A Művészeti Kar nem titkolt célja, hogy a megjelenésükkel közvetlenebbül tudják megszólítani azokat a fiatalokat, akik gondolkodnak azon, hogy jelentkeznek a Pécsi Tudományegyetemre.

A fesztivál ideje alatt az érdeklődők találkoznak a hallgatókkal, és láthatják, mi mindennel foglalkoznak a művészeti karosok.


Szinte a kar összes képzési területéről vannak résztvevő hallgatók, a grafikusok, festők, keramikusok, intermédiások, szobrászok és textilművészek összesen hét projektet valósítottak meg, melyek leginkább szobrászati jellegű munkák. Ezek kapcsán Gyenis Tibor elmondta, „van, amelyiknek például önálló fénye, de van egy hangzószobor nevű munka, melyhez hang is társul, ráadásul valamennyire interaktív, vagyis át is lehet alakítani.”

A "Galéria egy szerpentinen" ösvényei egy nagyon szép ligetes, erdős részen kaptak helyet és a vasárnapi zárásig, vagyis

a fesztivál teljes ideje alatt látogathatóak a nap 24 órájában. Érdemes nappal és éjszaka is végigjárni!

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni