close
CímlapEgyetemi életFöldrengés és a PTE épületei

Földrengés és a PTE épületei

A Horvátországot megrázó földrengés utórezgéseit Pécsett is érezni lehetett, nem is akárhogy. A PTE Műszaki Szolgáltatási Igazgatósága gyorsan reagált, még aznap felmérték, keletkeztek-e károk az épületekben. Ez azért is kiemelten fontos, mert a Pécsi Tudományegyetemen sok olyan egység van, melynek működése stratégiai szempontból is kiemelten fontos. A megtett műszaki intézkedéseket az MSZI munkatársa, Praksch Árpád foglalta össze.

Amikor megtörtént a földmozgás, azonnal reagálnunk kellett. Köztudott, hogy az Egyetemen több stratégiailag fontos labor is működik, melyek esetében az épületek esetleges mozgása akadályozhatta volna az ott zajló munkát. Bejelentés a használóktól nem érkezett arról, hogy meghibássodások történtek volna.” - mondta el Praksch Árpád, a PTE Kancellária Műszaki Szolgáltatási Igazgatóság Műszaki Főosztályának részéről.
Átvizsgálták az épületfelügyeleti rendszereket, a gépészeti ellátó rendszereket, a villamos hálózatot, a hűtési, fűtési rendszereket, és nem találtak hibát. Minden épületnek van gondnoka, aki az üzemeltetési ügyeket intézi a megreped ablaküvegektől kedzve a bezáródott ajtókig. A munkájukat a létesítményvezetők irányítják, akik akár három telephelyet is felügyelnek.
Az ellátórendszerben nem volt probléma. A gondnokoknak át kellett fésülniük az épületeket, a vidéki telephelyeket is beleértve. Az ő jelentéseik alapján elmondható, hogy szerkezeti elváltozások nem történtek. Öt-hat olyan épülete van az Egyetemnek, melyek belső, és egy épület külső vakolatán hajszálrepedéseket tapasztaltunk, ezeket lefotóztuk, dokumentáltuk. A napokban elkezdődik majd a műszaki felmérés is arra vonatkozóan, hogy melyik repedés oldható meg festéssel vagy a vakolat is berepedt-e, mert akkor azt is javítani kell. A jelentés tegnap estére lett teljes, melyet Decsi István Knacellár Úrnak is leadtunk. A PTE természetesen rendelkezik vagyonbiztosítással, így a káreseményekről a dokemuntációval együtt tájékoztatjuk a biztosítót is, aki megállapítja majd, milyen mértékben érvényesíthető a kárigény.
Ami az épületek belsejét illeti: néhány ún. kopolit üvegből készült térelválasztó repedt meg egy vidéki telephelyen. Ezek sem balesetveszélyesek, de esztétikai szempontból leromlottak, ezért cserélni kell őket.
Szerkezeti problémák nem adódtak, a gépészeti és villamos ellátás zavartalan volt. A lökések miatt keletkezett vakolathibák sem számottevőek, de mindenképpen javítani kell őket.” - összegezte a felmérés eredményét Praksch Árpád.

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni