close
Címlap16. Béke, igazság és erős intézményekMegérkeztek az indonéz kiválóság program ösztöndíjasai

Megérkeztek az indonéz kiválóság program ösztöndíjasai

A Pécsi Tudományegyetem idén is elnyerte a részvételt az indonéz kormányzati ösztöndíjprogramban, melynek köszönhetően az eddigi egyik legnagyobb számú, 40 indonéz hallgató tölti az őszi szemesztert Pécsett.

Kissé megilletődve, de annál izgatottabban érkeztek az indonéz hallgatók a nyitóünnepségre, ahol elsőként dr. Pozsgai Gyöngyi, a Study Abroad és Nyári Egyetem Iroda vezetője és dr. Tarrósy István, a PTE Nemzetközi igazgatóság vezetője köszöntötte, majd invitálta őket egy közös „családi fotózásra”. Kiemelte, „Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a Pécsi Tudományegyetem idén már harmadik alkalommal került be az indonéz kormány, Indonesian International Student Mobility Awards (IISMA) elnevezésű kiválósági ösztöndíjprogramjába.”

A diákok összesen 11 indonéz egyetemről érkeztek, útjuk során több, mint 10.000 kilométert tettek meg azért, hogy az őszi szemesztert egy olyan egyetemen tölthessék, mely a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban előkelő helyet foglal el. Az együttműködésre, melyet az indonéz kormány 2021-ben hívott életre,

ebben az évben 500 egyetem pályázott a világ minden részéről, azonban közülük csak 130 egyetemet választottak fogadóintézménynek.


Az IISMA kiválósági program a világ egyik legjelentősebb ösztöndíjprogramja. Az indonéz kormány idén 1700, az elkövetkező években pedig már 5000 hallgató számára biztosít ösztöndíjat ahhoz, hogy egy szemesztert nemzetközileg is kiemelkedő intézményekben tanulhassanak. Idén egyetemünk abban a megtiszteltetésben részesült, hogy az egyik legnagyobb hallgatói csoportot, összesen 40 indonéz hallgatót láthat vendégül. A fiatalok már most igazi színfoltjai az egyetem multikulturális közösségének, a hazájukban mindennaposnak számító színes, mintás ingek egyből megragadják a tekintetet.


A nyitóünnepségen dr. Tarrósy István röviden bemutatta az egyetem és a város történetét, hangsúlyozta azok jelentőségét az oktatás, a kultúra és a tudomány területén. Ugyanakkor buzdította a hallgatókat, hogy kapcsolódjanak be minnél jobban Pécs, illetve az egyetem vérkeringésébe, vegyenek részt a lehető legtöbb tanulmányi és szabadidős programon, például az International Evening-en. „A Pécsi Tudományegyetem természetesen elsősorban a hallgatókról, az aktív hallgatói életről szól, ugyanakkor fontos elemei a kultúra és a különböző tudományterületekhez kapcsolódó kutatások.” - mondta dr. Tarrósy István.

Az akadémiai programot a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, valamint az Egészségtudományi Kar biztosítja az IISMA kiválósági ösztöndíjas hallgatók számára, akik a tanórák mellett szakmai gyakorlaton is részt vesznek majd a szemeszter során. A BTK „Közösségfejlesztés” című programjában résztvevő hallgatók pécsi civil közösségeknél töltenek gyakorlatot, melynek során tanulmányozzák a közösségépítést és fejlesztést. Az ETK „Egészség, Sport és Technológia” programjában a hallgatók a Rátgéber Kosárlabda Akadémián töltik a szakmai gyakorlati idejüket.

A BTK részéről dr. Bene Krisztián, a kar dékánja köszöntötte az ösztöndíjasokat: „Remélem, hogy az itt töltött idő alatt, egy nagyon jó közösség tagjaként, a kiváló oktatóknak és a kidolgozott együttműködési programnak köszönhetően sok új tudásra tesztek majd szert.”
Dr. Máté Orsolya, az ETK külügyi igazgatója tolmácsolta a hallgatóknak dr. Ács Pongrác, az ETK dékánjának köszöntő szavait, zárásként pedig hozzátette, úgy véli, „a mai nap egy csodálatos utazás, egy életre szóló élmény kezdete.”

A program zárásaként az ösztöndíjat elnyert hallgatók képviselője tartott rövid előadást Indonéziáról, mely a világ negyedik legnépesebb országa, egyben a legnépesebb muszlim többségű ország, és amelyet Európában leginkább a természeti kincsekben bővelkedő Bali, Jáva és Szumátra szigetéről ismernek. Ugyanakkor idén Indonézia adott otthont a 19. Nemzetközi Földrajzi Olimpiának is, ahol a magyar csapat kiemelkedő eredményeket ért el.
A hivatalos megnyitót követően az indonéz diákok lelkesen indultak felfedezőútra a Rektori Kabinet épületéből, elsőként a szomszédos Közgazdaságtudományi, illetve az Állam- és Jogtudományi Kart járták be, ahol ezalatt az idő alatt zajlott a „100 éves az Állam- és Jogtudományi Kar” című ünnepi konferencia.

A mostani együttműködés kiemelten fontos a PTE életében, hiszen Nemzetköziesítési Programjának egyik kiemelt stratégiai célja a térítésköteles, rövid ciklusú idegen nyelvű képzésekkel gazdagítani a képzési kínálatát, hiszen ezen képzések iránt egyre nagyobb az igény a nemzetközi felsőoktatási piacon. Az indonéz IISMA ösztöndíjprogramok ennek is kitűnő bizonyítékai, a PTE részvétele pedig hozzájárul az indonéz egyetemekkel való együttműködések elmélyítéséhez és nagymértékben növeli az egyetem nemzetközi elismertségét.

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni