close
Címlap17. Partnerség a célok eléréséértIndonéz kiválósági program hallgatói érkeztek a PTE-re

Indonéz kiválósági program hallgatói érkeztek a PTE-re

Még nagyobb számú ösztöndíjas indonéz hallgató tölti az őszi szemesztert a Pécsi Tudományegyetemen, mint tavaly: 27 indonéz egyetem 66 hallgatója érkezett annak köszönhetően, hogy a PTE immár két indonéz kormányzati ösztöndíjprogramban is elnyerte a részvételt. Őket köszöntötte az egyetem egy orientációs programon, valamint a számukra tartalmas és érdekes kurzusokat biztosító karok vezetősége, valamint a program zavartalan működésében segítséget nyújtó mobilitási és kari koordinátor munkatársak szeptember 21-én az dr. Halasy-Nagy József Aulában.

Elsőként dr. Tarrósy István üdvözölte az indonéz vendéghallgató csoportot. Megtudhattuk tőle, hogy a PTE második alkalommal került be az indonéz kormány által 2021-ben elindított, Indonesian International Student Mobility Awards (IISMA) kiválósági ösztöndíjprogramjába, melyre a világ minden részéről 240 egyetem pályázott, s amelyből mindösszesen csak 73 egyetem került kiválasztásra fogadóintézményként. E program keretében a tavalyi 41 hallgató után idén már 46 IISMA ösztöndíjas hallgató tölti az őszi szemesztert a Pécsi Tudományegyetemen.

„A nemzetköziesítés az egyetem fontos feladata, ezért az utóbbi évtizedekben megsokszoroztuk a nemzetközi hallgatóink számát, akik ma már több, mint 100 országból érkeznek tanulni a PTE-re”

– emelte ki dr. Betlehem József stratégiai és kapcsolati rektorhelyettes, majd hozzátette: „bízom benne, hogy jól fogják magukat érezni itt Pécsett, és a fontos tudásbővítésen kívül részt vesznek a kulturális programokon, kirándulásokon, és értékes tapasztalatokat gyűjtenek.”

A programba való bekerüléshez a Nemzetközi Igazgatóság az évek óta sikerrel futó Study Abroad programmal pályázott. Az IISMA kiválósági program a világ egyik legjelentősebb ösztöndíjprogramja. Idén 1000, majd jövőre már 5000 hallgató számára biztosít az indonéz kormány ösztöndíjat ahhoz, hogy egy szemesztert olyan egyetemeken töltsenek, melyek a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban előkelő helyet foglalnak el.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a PTE fogadhatja az egyik legnagyobb hallgatói csoportot a programban”

– hangsúlyozta dr. Tarrósy István, a Nemzetközi Igazgatóság vezetője az indonéz hallgatóknak szervezett orientációs programon.

A kurzusokat négy kar biztosítja az IISMA kiválósági ösztöndíjas hallgatók számára: a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, a Közgazdaságtudományi Kar, a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar, valamint az Állam- és Jogtudományi Kar biztosítja. Részükről dr. Mohay Ágoston, az ÁJK általános és nemzetköziesítésért felelős dékánhelyettese, dr. Zádori Iván, a KPVK külügyi és kapcsolati dékánhelyettese, dr. Erdős Katalin, a KTK megbízott oktatási dékánhelyettese, valamint Gál Zoltánné dr. Schmidt Andrea, a BTK Társadalmi Kapcsolatok Intézete, Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszék docense üdvözölték a hallgatókat, és jó tanácsokkal látták el őket az itt töltendő félévre, többen is kiemelték, milyen

kiválóan teljesítettek az előző indonéz csoport hallgatói.

A PTE-nek az IISMA mellett sikerült az indonéz kormány által az idei évtől elindított másik, szakmai gyakorlatot is magába foglaló ösztöndíjprogramjába is bekerülnie. Az Indonesian International Student Mobility Awards Vocational (IISMAVO) elnevezésű programra sikeres pályázatot nyújtott be a Nemzetközi Igazgatóság, melynek eredményeképpen ebben a programban 20 indonéz hallgatót fogad egyetemünk az őszi szemeszterre. A PTE a Community Development elnevezésű programmal nyert, melynek a szakmai részét a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Közösségi és Szociális Tanulmányok Tanszéke biztosítja. A félév során a diákok kurzusokat teljesítenek és közben pécsi nonprofit szervezeteknél végzik a szakmai gyakorlatukat. A PTE egyedüli magyar fogadóegyetemként szerepel az ösztöndíjprogramban.

Az indonéz hallgatói csoportok vezetői izgalmas előadással készültek, ahol röviden bemutatták a hazájukat, amely több, mint 18100 szigetből áll, és ahol mintegy 300 különböző etnikai csoport él. Felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy az ide érkező indonéz hallgatók az UNESCO Szellemi kulturális örökség részét képező indonéz batik technikával készült ruhákat viseltek. Ezután megosztották a félévre vonatkozó terveiket is, megtudhattuk, hogy nemcsak egyetemi szinten, nemzetközi programokon, hanem

több iskolában fognak programokat szervezni, és a Nevetnikék Alapítvány segítségével bemutatják Indonézia rendkívül színes kultúráját méghozzá szórakoztató módon.

Pécsre látogatott az indonéz nagykövet (2021) »

Indonéz kiválósági ösztöndíjjal érkeztek (2021) »

A PTE is részt vesz az indonéz kiválósági ösztöndíj programban (2021) »

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni