close
CímlapEgyetemi életIrány a PTE Kultúrfesztivál

Irány a PTE Kultúrfesztivál

2021. január 15.

Rendhagyó időkben rendhagyó módon szórakoztat és ad információt a felvételiről és egyetemi életről a Pécsi Tudományegyetem: január 25-29. között egy online platformokon fesztivált szervez. Győrffy Zoltánt, a PTE Rektori Kabinet Kapcsolati Igazgatóság vezetőjét és Hegedüs Rékát, a Hazai Beiskolázási Marketing Iroda vezetőjét kérdeztem a részletekről.

Honnan származik a fesztivál ötlete?
Zoltán: A szellemi szerzője igazából a csapat, akik a beiskolázással foglalkoznak, ültünk négyen egy őszi megbeszélésen, talán épp valami nagyon unalmas online programot követően és arról beszélgettünk, hogy ne ilyen formában mutassuk meg a pécsi egyetemi életérzést, hogy miért is érdemes Pécsre jönni és itt eltölteni az egyetemi éveit valakinek, hanem tegyük ezt látványosabbá.

Ne csak arról beszéljünk, hogy ez egy jó egyetem. Persze, hogy jó, a legjobb is szerintünk, de ezt sokan mondják. Mi mutassuk is meg!

És akkor már jött magától, hogy legalább öt nap kell, naponta két-két kart kiemelve, no meg minden nap még pluszban olyan programelemekkel, amik legalább virtuális „pótélményként” egy kis Pécset varázsolnak mindenki számítógépére vagy telefonjára.


Réka: Így volt. Arról beszéltünk, hogy szeretnénk valami izgalmas programot, ami más, mint a többi, kevésbé hivatalos, de informatív. Mind nagyon hiányoltuk a Pont Ott Partyt és a Pécsi Egyetemi Napokat, és szerettük volna ezt mindenki életébe visszacsempészni. Tudjuk, hogy egy felvételizőnek mekkora hátrány, hogy nem tudja élőben megnézni az adott kart, ahova jelentkezni szeretne, és nem tudunk személyesen találkozni sem.

A személyességet szeretnénk pótolni ezzel a rendezvénnyel, amennyire csak lehet!

Kiknek szólnak a programok?
Zoltán: Az elsődleges célcsoport értelemszerűen azok a tizenéves fiatalok, akik most állnak életük egyik legfontosabb döntése előtt. Hova jelentkezzenek, hol tanuljanak tovább és sokszor még ilyenkor sem egyértelmű, mit is válasszanak! Mi megmutatjuk, hogy Pécs bölcs döntés.

A tudás magvait itt már 1367-ben elültették, és azóta ez az egyik leginnovatívabb, legszínesebb és biztosan a legzöldebb egyetem Magyarországon.

Pécs biztonságos döntés is, hiszen a mostani pandémiás helyzetben is megmutattuk, hogy gondoskodunk a hallgatóinkról, dolgozóinkról. És Pécs bulis döntés is, mert olyan kulturális olvasztótégely, nemzetközi kavalkád, egyeülálló zuga a világnak, ahol a havas Mecseket éppúgy élvezhetjük, mint a mediterrán nyarat az Orfűi-tó partján. Ha ennek legalább néhány szeletét meg tudjuk mutatni, már könnyebb lesz döntést hozni.


És persze a szülőket, tanárokat se hagyjuk ki, hiszen ők szintén nagy segítség tudnak lenni egy felelős döntésben. Kifejezetten számukra is készülünk programokkal. Végül, de nem utolsó sorban a mostani egyetemi polgárokat, hallgatókat és tanáraikat se hagynánk ki, mert nem csak idejönni, de itt élni és tanulni is élmény, akár visszanézve a korábbi évek közös élményeit.
Réka: Fontos célunk a beiskolázás, de a Kultúrfesztiválunk

lényege az, hogy átadhassuk azt a pécsi életérzést, ami az itteni egyetemi életet fémjelzi.

Ez nemcsak a gimiseknek, hanem a PTE hallgatóinak is fontos, hiszen most ők sem tudják megtapasztalni mindezt. A már végzettek számára reményeink szerint ez egy jóleső nosztalgia lesz - őket is várjuk! A  tanárok is nagyon sok energiát fektetnek abba, hogy interaktív és személyes legyen az oktatás, őket is jutalmazzuk ezzel az  élménydús programsorozattal.

Hogyan lehet csatlakozni majd? Szükséges előzetesen regisztrálni?
Réka: Minden program ingyenes - létszámlimitet is csak az adott program legfelső keretszáma jelenti - de ezt is felülírjuk, ha szükséges, a YouTube-on párhuzamosan közvetítjük az adott eseményt.
Zoltán:

A felveteli.pte.hu/kulturfeszt oldalon

lehet majd keresgélni, szűrni a programokat, innen lehet belépni az élő programokba, vagy megnézni a korábban felvett filmeket, előadásokat, akár koncertfelvételeket.

A programok nagy részében online kapcsolatot lehet teremteni a PTE polgáraival. Miért tartjátok ezt fontosnak?
Réka: Személyes kapcsolatok nélkül nem lehet igazi élményeket szerezni, kellenek a barátkozások, beszélgetések, hogy jobban megismerd a leendő oktatódat. Végzés után nemcsak arra fogunk emlékezni, hogy hogyan tanultunk át vizsga előtt egy pár éjszakát, hanem a közösségi élményekre is: a kocsmatúrákra, arra, amikor a szakkollégiumban órákon keresztül vitatkoztunk valamin, vagy beültünk a csoporttársakkal egy kávézóba - ezek hosszabb távon hatnak pozitívan az emberre.


Zoltán: Részben az is fontos, hogy egyedi élményeket adjunk, amelyek kvázi megismételhetetlenek. Másrészt az interaktivitás, a bevonás is fontos, hogy merjenek kérdezni, részeseivé válni  a fesztiválnak.

A fesztiválunk akkor fog működni, ha nem félénkek a nézők, hanem aktív közreműködőkké tudjuk őket formálni.

Ha valaki lemaradt, vissza lehet majd nézni az eseményeket?
Réka: Szeretnénk, ha visszanézhető lenne minden, de van, aminél ez nem lesz lehetséges... Ennek ellenére próbáljuk megőrizni az utókor számára is - hogy milyen formában, az legyen meglepetés.

Melyiket tartjátok a legizgalmasabb leendő programpontnak? A személyes véleményetek érdekelne.
Réka:
Az ETK-nak lesz egy vízivásról szóló előadása, és én bajban vagyok a megfelelő mennyiség napi bevitelével, ezért azt biztosan nem fogom kihagyni! A Playback színházas beszélgetésre is kíváncsi vagyok, mert őket nagyon szeretem.
Zoltán: Lesz egy program, amiben személyesen is közreműködöm, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetet mutatjuk be, hiszen szőlész-borász képzésünk is van, itt egy különleges online borkóstolóval készülünk.

A címek alapján vannak nagyon gyakorlatorientált témák is (akár sport, akár gasztronómia terén). Szükséges a részvételhez bármilyen eszköz, felszerelés, amit meg kell rendelni?
Réka:
Megfelelő internetkapcsolat kell, ennyi az egész. Minden érdeklődő lát majd egy linket, ami vagy a YouTubera, vagy Zoomra, vagy Teamsre vezet. Arra bátorítok mindenkit, hogy kérdezzen bátran, mert a közösségi élményhez ez is elengedhetetlen. Persze ha valaki csak hallgatni szeretné az előadást, arra is lehetősége van.

Mi van akkor, ha valaki vagy valakinek a gyereke még nagyon bizonytalan abban, mit szeretne tanulni, mivel szeretne foglalkozni a jövőben. Nekik tudtok tanácsot adni a fesztivál keretében is akár?
Réka:
Lesznek felvételi tájékoztatók, és a KarrierIroda munkatársai tudnak majd segíteni. Egyébként hozzájuk egyéni tanácsadásra is lehet jelentkezni. Gondoltunk a szülőkre és a tanárokra is, hogy ők is kaphassanak tanácsokat,

hogyan tudnak segíteni ebben az időszakban a fiataloknak.

Mindketten a PTE-n végeztetek, illetve úgy tudom, Réka PhD-hallgatóként jelenleg is a PTE-n tanul, és mindketten a Pécsi Tudományegyetemen építettetek karriert. Annak idején miért a PTE-t választottátok és hogyan mértétek fel, hogy ez lesz a számotokra megfelelő egyetem?
Réka: Annak idején nem tudtam, mi szeretnék lenni, csak azt, miben vagyok ügyesebb.

Az egyik ilyen a tervezés, rajzolás volt, a másik szervezkedés. Megnéztem, hol tudom kamatoztatni a kreativitásomat. Mivel a környezetem azt mondta, jövedelmezőbb, ha mérnök leszek mint ha művésznek állnék, így két helyre jelentkeztem mérnöki képzésre. Bevallom, amikor beléptem a BME-re, nagyon személytelennek és ridegnek találtam a környezetet - a PTE MIK-en viszont mindenki mosolygott, segítőkész volt, és a kar épületébe azonnal beleszerettem.

Formatervező mérnökként végeztem, aztán - a KarrierIroda munkatársainak tanácsára - ezt kiegészítettem a PTE KTK-n egy marketing szakkal. Ez annyira jól sikerült, hogy ott is fogtak: jelenleg PhD-hallgató vagyok és a disszertációmat írom, melyben életutakkal foglalkozom.
Zoltán: Nálam három irány volt meghatározó, a magyar, a média és a színház, ezek mindegyikére volt itt opció. Persze menetközben módosultak az elképzelések, a színház megmaradt jó élménynek egyetem alatt, a magyar szak megalapozta a világképet, a média pedig inkább a gyakorlatban lett az életpályám. A kilencvenes években nagyon pezsgő egyetemi élet volt, ekkor alapítottuk meg a Pécsi Campus egyetemi lapot, aztán több más szerkesztőséget követően visszatértem az egyetemre, az integráció követően lettem sajtós, akkor hoztuk létre például az UnivPécset is. Aztán megint volt egy kis kitérő tíz év után, a boros érdeklődésemnek adtam némileg nagyobb teret a médiában, majd 2019 óta dolgozom ismét itt, jelenleg a Kapcsolati Igazgatóságot vezetve.

A pécsiség és az egyetemi lét összefonódása az, ahol igazán otthon érzem magam,

ahol van lehetőség fejlődésre, kibontakozásra, ahol semmi sem rutinmunka.

Miért pont a PTE-re érdemes jelentkezni szerintetek? A személyes véleményetek érdekelne.
Zoltán: Nem véletlenül Magyarország első egyeteme, nem hiába mondják a PTE-re felvételizők, hogy “mindenki pécsi akar lenni”, mert itt egyedülálló lehetőséget kapsz, hogy megvalósítsd önmagad. Legyen az tudomány, művészet, sport vagy bármi más, ami érdekel, találsz hozzá mestert, akinek tanítványa lehetsz, találsz hozzá társakat, akikkel könnyebben meg.
Réka: Én  nagyon szeretek ide járni, mert mindenhol a Pécsi Tudományegyetemen barátsággal és szeretettel fogadnak. Mivel az egyetemi évek meghatározóak, ezért

olyan helyen kell eltölteni, ami megfelelő hátteret ad ahhoz, hogy megvalósítsd az álmaidat.

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni