close

Jövőnk kulcsa, az innováció

A hagyományokhoz híven az idei évben is a Szentágothai János Kutatóközpont ad otthont a PTE legjelentősebb innovációs programjának, az Innovációs Napoknak. A kétnapos rendezvényen a résztvevők megismerkedhetnek a terület legfontosabb projektjeivel, stratégiai céljaival és kiemelkedő eredményeivel. Május 10-én Pécs városa és a Pécsi Tudományegyetem együttműködést írt alá a klímavédelem és a karbonsemlegesség érdekében. Majd dr. Bódis József előadásában beszámolt az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány stratégiájáról, míg dr. Jakab Ferenc innovációs rektorhelyettes a PTE versenyképességének mozgatórugóit, lehetőségeit mutatta be a konferencia résztvevőinek. Az esemény keretében a 2023-as PTE Innovációs Nívódíjat és a PTE Innovációs díjakat is átadták a kiemelkedően eredményes kutatóknak, alkotóknak.

„A kreativitás olyan ötleteket eredményez, amelyek újak neked, az innováció pedig olyanokat, amelyek újak az egész világnak”

– emelte ki köszöntőjében dr. Jakab Ferenc rektorhelyettes, majd az oktatás, kutatás és az egészségügyi ellátás szerepét hangsúlyozta, amely mellett megjelenik az innováció, mint negyedik stratégiai jelentőségű cél, amely fejlődést eredményez a PTE számára. „Új innovációs ökoszisztémát, attitűdöt kell kialakítani. Meg kell értetni a kutatókkal, hogy a tudományos eredmények nagyon szépek, de önmagukban nem elegek. Ha kivisszük a laboratóriumon kívülre ezeket, akkor gazdasági és társadalmi hasznosulás következik be. Így mindaz, amiért egy egész életen át dolgoztunk, olyan eredményeket szül, amelyek a későbbiekben akár az egész világ számára fontosak lehetnek, életeket menthetnek” – fogalmazta meg az innováció célját dr. Jakab Ferenc megnyitó beszédében.

A PTE regionális szerepe kiemelt jelentőséggel bír mind az egyetem, mind az annak helyet adó város szempontjából. A klíma- és karbonsemlegesség érdekében a 100 Város program együttműködési szerződés aláírásával erősítette meg ezirányú szándékát Péterffy Attila, Pécs város polgármestere, dr. Miseta Attila rektor és Decsi István kancellár. „A klímasemlegesség ambiciózus cél, nem kizárólag az önkormányzaton múlik” – húzta alá Péterffy Attila, majd hozzátette: „a kutatások gyakorlati alkalmazása hozzájárul ehhez a pécsiek közössége érdekében.” Dr. Miseta Attila rektor a fiatal kutatók szemléletváltását és a kutatás, valamint az ipari szféra együttműködésének kulcsszerepét helyezte a fókuszba. „Jövőnk kulcsa az innováció és a szolgáltatás” – emelte ki Decsi István kancellár, majd hozzátette: „az idei centenáriumi év ugyancsak aktualitást ad, hogy az elmúlt évszázadra visszatekintve is felismerjük, hogy

Pécs és az egyetem fejlődése csak együtt lehetséges.”

Az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány stratégiáját és az alapítványi működés tapasztalatait foglalta össze dr. Bódis József, az UQA kuratóriumi elnöke. Beszédében a modellváltás jelentőségét mutatta be az egyetem szempontjából. Kiemelte, hogy „mindig is az egyetemi szektor volt az, amely a nemzetközi életben a legszervesebben vett részt”, és ebben a PTE az élen jár, angol és német nyelvű képzéseivel, közel 5000 nemzetközi hallgatójával.

„Ennek a nemzetköziségnek nem csak gazdasági eredménye van, a fejlődéshez ideális hátteret nyújt”

– hangsúlyozta dr. Bódis József. Beszámolt a PTE stratégiai céljairól is, ezek a fenntarthatóság, valamint az orvos-egészségtudomány és a biotechnológia terén elérhető kiválóság. Felhívta a figyelmet, hogy a külföldi oktatók arányát tovább szeretné növelni az egyetem, amely hozzájárul a PTE nemzetközi láthatóságának fokozásához is, amely célra alapot hoztak létre. Az innováció elősegítését pedig többek között proof of concept alapból támogatja az alapítvány.

Majd dr. Jakab Ferenc, a PTE innovációs rektorhelyettese Versenyképes egyetem - Egyetem a versenyképességért címmel tartott gondolatébresztő előadást. A virológus professzor egy személyes vallomással kezdte a beszédét: „A járvány előtt büszkén néztem az impakt faktoraimat, majd amikor láttam, hogy emberek betegednek meg, halnak meg a közvetlen közelünkben, jött egy olyan hazai összefogás mind a tudományos életben, mind a magánszektorban, ami addig példátlan volt. Azt láttam, hogy igenis lehet egy egyetemnek összefogni egy céggel, és lehet abból egy jó dolog. Ez nagyon jó tapasztalás volt, mert utána nem az impakt faktorokat számolgattam, hanem arra voltam büszke, hogy életeket, embereket mentettünk meg. Ez egy teljesen más gondolkodásmód, ami teljes mértékben megváltoztatta az innovációs ökoszisztémát.” 

Dr. Jakab Ferenc a Pécsi Tudományegyetemet innovációs, K+F szempontból is bemutatta, versenyképességét a számok tükrében is megismertette. Az érdeklődőkkel megosztotta, hogy

a PTE olyan jelentős vidéki tudásbázis, kulturális és tudományos központ, ahol 1500 oktató, 200 kutató, 6 nemzeti laboratórium és 7 területi kiválósági programelem

multi- és interdiszciplináris kompetenciák révén ad egy komoly, támogató környezetet a fejlesztéseknek, kutatásoknak, innovációs törekvéseknek. Potenciálját az intézményben évente létrejövő 3000 publikáció is bizonyítja, amelyek harmada legalább Q2 szintű. A rektorhelyettes beszámolt arról is, hogy a PTE-n éves szinten 500 milliós bevétel származik K+F szerződésből. 

Megtudhattuk, hogy az egyetem céljai között szerepel

a gazdasági versenyképesség növelése és a kétirányú kapcsolatok, valamint az együttműködés erősítése.

Az intézmény innovációs stratégiáját a modellváltás óta új innovációs csapat segíti, határozott célokkal, akció- és ütemtervvel. Innovációs testület, kerekasztal és bizottság is létrejött, amely által “az informatika, műszaki, valamint orvos-egészségügyi tudományokra fókuszálva meg kell teremtenünk a pécsiséget, meg kell teremtenünk azt, hogy a PTE-n átlátható és egyértelmű folyamatokkal ábrázolható rendszer működjön” - összegezte dr. Jakab Ferenc.

A PTE Innovációs Napok keretében átadták a PTE Innovációs Nívódíjat, amelyet idén dr. Tapodi Antal, az Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet adjunktusa és kutatócsoportja nyert el az Innovációs Bizottság döntése alapján új immunizációs platformok kifejlesztése terén végzett kimagaslóan eredményes kutatói és innovációs tevékenységéért.

A PTE Innovációs Díjakat is átadták, amelyekre olyan fejlesztési projekt, innováció vagy innovatív kutatási eredmény bemutatásával lehetett pályázni, amely létező piaci igényekre reagáló innovatív megoldásokat, felismeréseket tartalmaz, ezáltal üzleti értékpotenciállal rendelkezik. A díjakat dr. Jakab Ferenc innovációs rektorhelyettes nyújtotta át a díjazottaknak.

Az orvos-, egészség- és élettudomány terén dr. Kvell Krisztián, a Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerészi Biotechnológia Intézet egyetemi docense kapta az Innovációs Díjat, aki kutatócsoportjával komplett immunstátusz meghatározást végez beszáradt vércseppből. Egy olyan mérőmódszert dolgoztak ki a ThermoFisherrel együttműködve, mely egyetlen, papíron beszáradt vércseppből (mindössze 50µl) komplett immunstátusz meghatározást tesz lehetővé akár 24 órán belül.

A természettudományi és műszaki Innovációs Díjat dr. Hejjel László, a Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinika egyetemi docense, osztályvezető vehette át. Precíziós multimodális biológiai adatgyűjtő/elemző eszköz know-how viselhető elektronikai alkalmazásokhoz témában a munkacsoportjával egy nagysebességű, elemes táplálású, kézi (handheld) szimultán EKG és légzési jel (PPG) adatgyűjtőt fejlesztett ki, amely egy 128x64 pixeles LCD rezisztív érintő kijelzővel és SD-kártyás tárolási lehetőséggel is rendelkezik.

A társadalomtudományi és alkalmazott művészeti Innovációs Díjat Boskovitz Oszkár, a Művészeti Kar Design és Médiaművészeti Intézet mesteroktatója nyerte el Kadarka Betűcsaládjáért. A könnyen felismerhető, szövegbetűként, reklámbetűként, kis és nagy méretekben egyaránt használható betűcsalád 2022-ben magyar Formatervezési Díjat nyert Vizuális kommunikáció kategóriában.

A szakmai program innovációs partnerkereséssel, kutatóknak szóló képzéssel, valamint hallgatói innovációk bemutatásával folytatódott a nap további részében. Az esemény részeként került sor a Hungarian Startup University Program (HSUP), a Simonyi BEDC Inkubációs Program és a PTE BTK Társadalmi innovációs ötletfejlesztő műhely keretében az idei év során fejlesztett PTE-s hallgatói startup ötletek prezentációjára is. A csapatok szakmai zsűri előtt, egy ún. pitch keretében mutatták be vállalkozási ötletüket, amelyre akár a későbbiekben befektetési ajánlatot is kaphatnak. A legjobb üzleti ötletek díjazásban részesültek.

A PTE Innovációs Napok programja »

Közös pécsi cél: klímavédelem és karbonsemlegesség »

Kutatáshasznosítási és Technológia Transzfer Főosztály »

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni