close
CímlapEgyetemi életKatasztrófavédelmi bemutató a Cella Septichora Látogatóközpontban

Katasztrófavédelmi bemutató a Cella Septichora Látogatóközpontban

A Pécsi Tudományegyetem és a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a korábbi eredményes szakmai együttműködés folyatatása érdekében az idei évben szerződésben újította meg a jó gyakorlat folytatásának szándékát.

Ennek az új szerződésnek az első eseménye a "Műemlék 2019" nevű műemlékvédelmi gyakorlat, melynek fő célja a műemlékek megóvása, illetve a mentési gyakorlat olyan - elsősorban természeti - katasztrófahelyzetben, ahol sérülhetnek ezen felbecsülhetetlen értékeink és az éppen ott tartózkodó emberek.

Az esemény egészségügyi szakmai részét a korábbi hasonló pécsi programokhoz hasonlóan a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Sürgősségi Ellátási és Egészségpedagógiai Intézete szervezte, a kar Humán Páciens Szimulációs Központjának bevonásával a Rektori Kabinet felkérésére. Az előre megírt reális forgatókönyv alapján heves esőzések és széllökések következtében sérült a Pécsi Püspökség épületének tetőszerkezete, az onnan leeső gerendák és cserepek betörték a Cella Septichora üveg tetejét, víz tört be a látogatóközpontba, továbbá vendégek és dolgozók is sérültek.

A sérültek kimentését a BM Katasztrófavédelem végezte, majd átadták az elsődleges helyszíni ellátóknak, akik a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar III. és IV. éves mentőtiszt hallgatói voltak. Ők végezték a szakszerű elsődleges ellátást és a kárhely egészségügyi felszámolását. Az élő imitátorokat a Magyar Vöröskereszt közreműködésével biztosították.

A gyakorlatra október 16-án került sor a Cella Septichoraban és közvetlen környezetében, azonban annak érdekében, hogy a nyilvánosság számára is követhető és élvezhető legyen, egy ledfalon kerül kivetítették az eseményt.

Az idei esemény további különlegessége, hogy az Európai Újraélesztési Tanács által indított „Indíts újra egy szívet!” kezdeményezés napja is volt ez egyben, amihez az idei évben a Vöröskereszt és a Vörös Félhold szervezeteinek Nemzetközi Szövetsége is csatlakozott ezzel hangsúlyozva az újraélesztés jelentőségét.

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni