close
CímlapEgyetemi életKettős fejlesztés a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikáján

Kettős fejlesztés a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikáján

2022. március 25.

Ünnepélyes keretek között adták át a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának új gyermek- és ifjúságpszichiátriai épületét március 25-én. A háromszintes, összesen mintegy ezer m2-es beruházás európai uniós forrásból valósult meg, közel 1,2 Mrd forintból. Az épületátadót követően a szomszédos területen letették a gyermeksürgősségi leendő épületének alapkövét is. Itt 1300 m2-es lesz az új épület, és közel ugyanekkora részét újítják fel a meglévő gyermekklinikai épületegyüttesnek, összesen közel 2,5 Mrd forint vissza nem térítendő támogatásból a Széchenyi 2020 program keretében.

A PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály a Dél-Dunántúl egyetlen III. progresszivitási szintű központjaként látja el a régió gyermekpszichiátriai fekvőbeteg ellátást igénylő betegeit, továbbá Baranya megye ambuláns ellátását is végzi. A folyamatosan emelkedő gyermekpszichiátriai esetszám miatt kiemelt jellentőségű beruházás során az eddigi 15 ágyas egység helyett egy

önálló, 25 ágyas gyermekpszichiátriai részleget alakítottak ki.

Az egy négyágyas, két kétágyas, öt háromágyas és két magaskockázatú, egyágyas kórterem mellett az ambuláns helyiségek és orvosi szobák is helyet kaptak 3 szinten, összesen 975 négyzetméteren.

A szakemberek arra is figyeltek, hogy olyan kórtermet is kialakítsanak, ahol az egyik szülő is beköltözhet gyermeke mellé, amennyiben ez indokolt. A biztonságért modern tűzjelző rendszer felel, míg a kórtermek és az irodák hűtéséről nyáron egy központi, energiatakarékos hőszivattyús gép gondoskodik. A szellőzés energiatakarékos, hővisszanyerős légkezelővel megoldott. A beruházás több mint százmillió forint értékben eszközbeszerzést is magában foglalt, így mostantól minden szempontból modern körülmények között tudják gondozni a gyermek-, és főként serdülőkorú pszichiátriai betegeket a pécsi klinikán.

„Azt gondolom, hogy egy társadalom fejlettségét meghatározza, hogy mennyi gondot tud fordítani a legfiatalabbakra és a legöregebbekre. Ebben a tekintetben különösen örvendetes, hogy most olyan fejlesztések indulnak, amelyek részben testtel, részben lélekkel foglalkoznak, és lehetővé teszik, hogy az ellátás még hatékonyabb legyen” – hangsúlyozta dr. Miseta Attila rektor az átadó ünnepségen elhangzott köszöntőjében, majd hozzátette:

„a klinika kiváló, és elkötelezett munkatársakkal rendelkezik, és az utóbbi években a peremfeltételek is sokat javultak.”

Dr. Kásler Miklós, emberi erőforrások minisztere a rektorral egyetértve elmondta, hogy „egy ország minőségét meghatározza az, hogy mennyit foglalkozik a jövőjével. A jövő pedig a gyermek, akinek a biztonságát, a szeretetet pedig a család biztosítja” – emelte ki a miniszter, majd ismertette a nemzeti gyermekgyógyászati program célját, fontosságát. A két legelmaradottabb területet, a gyermekpszichiátriát, mentálhigiénét, valamint a gyermek sürgősségi ellátást európai alapokból és a magyar kormány döntése alapján is kiemelten támogatják.

„Köztudott, hogy családcentrikus társadalmat építünk, egy családban a gyermek esszencia. A gyermekek sorsa, különösen a beteg gyermekek sorsa meghatározó tényező” – hangsúlyozta dr. Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, majd az PTE-n zajló orvosképzés szellemiségét, eredményességét helyezte a fókuszba, amely szintén a jövő építéséhez járul hozzá. Megköszönte továbbá a klinikai dolgozók áldozatos munkáját, valamint a fejlesztés kivitelezésében nyújtott segítségét mindenkinek, aki hozzájárult valamilyen módon.

Dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke a pécsi gyermekgyógyászat erős gyökereit felidézve elmondta, hogy „kilencvennyolc éve, amikor a gyermekklinika megnyitotta kapuit, korábbi vezetőink kitűzték azokat a célokat, amelyek a legmagasabb szintű ellátást jelentik, ezáltal építették a jelenen keresztül a jövőt.” Azóta a számos fejlesztésnek, bővítésnek köszönhetően jelentős előre lépések történtek, amelyek az egyre magasabb szintű betegellátást lehetővé teszik.

„Gyermekorvosként arra mutatnék rá, hogy milyen különbség van a jelenlegi gyermek- és ifjúsági pszichiátriai ellátás feltételrendszere és azon feltételrendszer között, amit ez az új épület biztosít” – számolt be dr. Decsi Tamás klinikaigazgató a betegellátás hétköznapjaiban tapasztalható hatalmas javulásról. A kontraszt a lelki sérült gyermekek gyógyulásában abban is tetten érhető, hogy az orvos és a beteg közötti beszélgetés az ebédlő viaszos vászonja helyett egy szép, világos teremben történhet, valamint a művészetterápiai foglalkozás a könyvtár egy sarka helyett saját teret kapott, így teljesen más környezetben folyhat. A támogatásért, a technikai feltételek megteremtéséért háláját fejezte ki az ünnepélyes átadón mindazoknak, akik így hozzájárultak a beteg gyerekek és családjuk, valamint az ezáltal az ország jövőjének építésében. Az ünnepélyes átadón ezt követően köszöntőt mondott Hoppál Péter országgyűlési képviselő, valamint Kővári János, Baranya megye fenntartható városfejlesztésért felelős biztosa is.

A klinika másik kiemelt beruházása, a gyermek sürgősségi és baleseti ellátás fejlesztése szintén egy Széchenyi 2020 projekt keretében veszi kezdetét. Ennek helyszínén időkapszulát helyezett el dr. Kásler Miklós, dr. Bódis József, dr. Miseta Attila és dr. Sebestyén Andor, amely a leendő épület alaprajzát, és látványterveit tartalmazza. Majd a leendő épület alapkövét Decsi István kancellár, dr. Decsi Tamás, Hoppál Péter és Kővári János helyezték el.

A fejlesztés keretében új, korszerű műtőblokk épül, melyben három ultramodern műtőt alakítanak ki. A gyermeksebészeti osztály is átalakul, nagyobb és modernebb, gyermekbarát kórtermek épülnek a baleseti sérült, a sebészeti és a fül-orr-gégészeti betegek számára. A beruházás összesen 2508 négyzetméteren valósul meg, melyből 1302 négyzetméternyi terület új építésű, míg 1206 négyzetméteren a meglévő épületkomplexumot újítják fel. A pályázat keretében több mint félmilliárd forintból az eszközparkot is modernizálják. A PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika a Dél-dunántúli régió legmagasabb szintű ellátóhelye, ahol mintegy 3500 sürgős betegfelvétel és műtéti beavatkozás történik évente, és közel negyvenezer gyermeket látnak el a sebészeti, fülészeti és sürgősségi járóbeteg rendeléseken.

A projektekről bővebb információ: