close

Kirakatban a PTE

A pécsi Király utca egyik frekventált üzletében mostantól november végéig a Pécsi Tudományegyetem (PTE) termékei és tematikus ismeretterjesztő programjai várják az érdeklődőket, köszönhetően Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. által meghirdetett nyílt pályázatnak.

A pécsi Király utca 20. szám alatt működő üzlet üzemeltetését immár hagyományosan meghirdetik K20 Kirakat néven, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt-nek vállalkozásösztönző programjaként, hogy ezzel is segítsék a helyi cégeket. A pályázat nyertese ezúttal a Pécsi Tudományegyetem tulajdonában lévő JuridEco Zrt. lett, amely mostantól egészen november végéig veheti birtokba az üzlethelyiséget.
Varga Péter, Pécs Megyei Jogú Város Gazdaságfejlesztési Főosztályának vezetője elmondta, hogy ez a hetedik ciklus a K20 Kirakat életében, melynek keretében egy olyan projekt indul újra, amire a város méltán lehet büszke. A projektet már több helyen díjazták, egy Városmarketing Gyémánt Díjat is sikerült bezsebelni ezzel a kezdeményezéssel, illetve egy Településfejlesztési Díjat is nyert már ez a kooperáció - emlékeztetett Varga Péter. A mostani beköltöző a szívemhez eddig legközelebb álló szereplő, a Jurideco Zrt., és egyáltalán a Pécsi Tudományegyetem koncepciójának tesztelése fog következni különféle termékekkel, melyek az egyetem logóit viselik. 

Azt gondolom, hogy volt pécsi egyetemistaként ez egy olyan projekt, amit csak támogatni lehet és eleve sikerre van ítélve.

Betlehem József, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese megköszönte az együttműködést a Pécs Megyei Jogú Város Gazdaságfejlesztési Főosztályának, valamint a  Pécsi Vagyonhasznosító Zrt-nek, ami véleménye szerint remek példája annak, miként lehet egy partnerséget még magasabb szintre emelni. Úgy véli, a K20 programban, illetve magában az üzletben egészen biztosan megtalálható lesz egy kis Pécsi Tudományegyetem esszencia.

Az egyik pillér, amiben partnerséget tudunk találni, az a láthatóság. Mindenkinek szüksége van láthatóságra, és jóllehet egy PTE webshop is kínál már önmagában a virtuális térben egy láthatóságot, azért valljuk be, hogy sokan, különösen egy járvány után még mindig szeretjük azt, ha megfogható közelségbe kerülnek bizonyos dolgok, bizonyos termékek és van a személyes találkozásnak lehetősége. Pécs multikulturális város, amit a Pécsi Tudományegyetemen keresztül a városba érkező közel 5000 külföldi hallgatóban - ezt a fajta mentalitást, értéket - erősíteni lehet.

A Pécsi Tudományegyetem stratégiájának egyik meghatározó eleme az innováció,

az innovatív képességek felkarolása, ez a tér erről is fog szólni, hiszen egy újfajta működési modellt lehet megtapasztalni, adott esetben fejleszteni, tanulmányozni, ezekből szakmai tapasztalatokat lehet levonni. Ugyanakkor a kreativitás is nagyon komoly érték tud lenni, hiszen ezekből a megélt, megtapasztalt itteni találkozásokból építkezni lehet, akár még hozzáadott értékkel egy kreatív ipar irányába is el lehet kacsingatni.

Örülünk annak, hogy az elkövetkezendő négy hónapban az aktivitásaink betöltik majd az itteni teret.

Hozzátette továbbá, hogy mindennek célja többek között az is, hogy megerősíthessék az itteni egyetemi életérzést és valóban mindenki pécsi akarjon lenni.
A K20 Kirakat programját röviden Kisbáró Edina, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. pr és kommunikációs vezetője mutatta be.

Amikor '20/21-ben az Pécsi Önkormányzat Gazdaságfejlesztési Főosztályával közösen, külföldi mintára ugyan, de abszolút helyi fejlesztésben megálmodtuk, összeraktuk és létrehouztuk ezt a programot, akkor sok-sok cél vezérelt minket, de kettő különösen fontos volt ebből számunkra. Az egyik, hogy helyi vállalkozások mutatkozhassanak be itt, Pécs belvárosában, másrészt pedig, hogy ezt úgy tegyék, hogy közben fejlődhessenek is. Kiemelte, hogy ebben a működési modellben, ahogyan működtetik ezt a programot egyedülálló és kuriózumnak számít

nincs Magyarországon ehhez hasonló és ehhez fogható program

Azonban a K20 kirakat mostantól sokkal több lesz, mint egy üzlet: a Pécsi Tudományegyetem ismeretterjesztő workshopokat, előadásokat és bemutatókat is szervez ebben a négy hónapban. Lesz többek között csokoládé-, bor-, sör-, kávé- és mézkóstoló interaktív workshopok keretében, de a tervek között szerepel egy divatbemutató is a PTE termékeiből, melyet a PTE Táncoló Egyetem látványos bemutatója színesít majd.

A Pécsi Tudományegyetem egy jó közösség, amihez jó tartozni, és az elmúlt években ezt a közösséghez tartozást számos projekt próbálta minél inkább erősíteni. A K20 Kirakat ötlete azért született meg, hogy a Pécsi Tudományegyetem megmutassa azt, hogy milyen színes kínálattal tud előrukkolni, mind a pécsieknek, mind a hallgatóknak, mind a gazdasági és egyéb partnereinknek - mondta Siptár Dávid, a Pécsi Tudományegyetem Fejlesztési és Gazdaságkapcsolati Főosztály vezetője, a projekt egyik ötletgazdája.

Leszögezte, hogy az új üzlet nem csak egy ajándékbolt, hanem egy olyan találkozási pont ahol a partnerek, a külföldi diákok, a hallgatók, és a pécsi járókelők is tudnak találkozni. Az egyetem olyan kapocs, ami összeköti ezeket az embereket, ezért szüksége van olyan eseményekre - mint például a Pont Ott Parti - és terekre, ahol együtt lehetnek.
Ez egy összetartó, színes közösség, a K20 kirakat pedig egy olyan felület lesz számunkra, ahol azt a kulturális sokszínűséget, azokat az oktatási lehetőségeket, hatalmas tárházat és azokat a különböző együttműködési lehetőségeket, amiket a PTE hordoz, közvetlenül tudja megmutatni az érdeklődőknek fizikai formában is. Ahol olyan beszélgetések jöhetnek létre, amelyek új projekteket, együttműködéséket fognak generálni, melyek méginkább

erősítik azt a közösséget, amit Pécsnek és Pécsi Tudományegyetemnek hívunk.

A JuridEco Zrt., mint a www.pteshop.hu üzemeltetője, nemzetközi és magyar piackutatások alapján határozta meg az értékesítendő termékek körét, amit a PTE volt és jelenlegi polgárainak szántak, újszerű, igazán egyetemire hangolt arculattal, PTE és Pécs városának összetartozását is jelképezve. A megnyitott infóponot és boltot Ütő-Siklódi Anikó, a JuridEco Zrt. értékesítési és marketing vezetője mutatta be a jelenlévőknek.

Már több, mint fél éve jelen van a PTE shop webshop formában és nagyon sok vásárló visszajelzéséből mi is töltekezünk. Egy fiatal srác például jelezte, hogy tavaly megfogadta, hogy

ha felveszik a Pécsi Tudományegyetemre, akkor ő minden nap fel fog venni, hordani fog valamilyen egyetemi cuccot,

a mi segítségünkkel ezt mind a mai napig tartja - már egy éve -, és reméljük, hogy ebben még sokáig fogjuk tudni támogatni. Szívvel-lélekkel csináltuk ezt az üzletet, ami abból is adódik, hogy mindannyian, akik ezen a projekten dolgoztunk, pécsiek vagy pécsi születésűek vagyunk, vagy a Pécsi Tudományegyetemen végzettek, ami pluszban motivált bennünket. Hangsúlyozta, hogy a pécsiségen túl a termékek másik fő üzenete a környezetvédelem igazodva a Zöld Város és a Zöld Egyetem szellemiségéhez.
Mind Pécs városa, mind a PTE köztudottan elkötelezett a zöld programok mellett,

a környezetvédelmet, a természet megóvását kiemelt stratégiai célként szerepeltetik évek óta,

így természetesen a K20 üzlet is ebben a szemléletben kezdi meg működését. A termékek gyártásánál, csomagolásnál és a szállítás „ökológiai lábnyomának” minimalizálásánál egyaránt fontos szempont volt és lesz a Zöld Egyetem és a Zöld Város programjainak értékrendje, annak érvényesítése.

Ezeken felül a K20 egyfajta egyetemi és városi infópontként is működik majd, ahol megtalálhatóak lesznek a jelentősebb városi és egyetemi kiadványok, illetve ahol az érdeklődők a legfontosabb beiskolázási információkat is elérhetik. Mindenkit szeretettel várunk K20 üzletben nyitvatartási időben hétköznapokon 14 és 18 óra között.

A hivatalos megnyitót Győrffy Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Kapcsolati Igazgatója moderálta.

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni