close
CímlapEgyetemi életKomoly fejlesztések a fókuszban

Komoly fejlesztések a fókuszban

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkársága 2019. november 26-án, Pécsett rendezte meg az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) éves konferenciáját a Zsolnay Kulturális Negyed E78 épületében.


A teltházas rendezvény célja az volt, hogy bemutassák az EFOP és az európai uniós fejlesztéspolitika eredményeit és jó gyakorlatait Magyarországon. A résztvevők előadásokat hallhattak a társadalmi felzárkózás, a felsőoktatás, valamint az egészségügy területéről, illetve kiállítás keretében további projektekkel is megismerkedhettek, melyek között a PTE-s érintettséggel bíró „Skill laborok fejlesztése” kiemelt projekt is bemutatkozott.
Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében kiemelte: „A pályázati konstrukció révén a régió olyan elmaradott térségei is jelentős fejlesztésen eshettek át, mint az Ormánság, vagy a megye elmaradottabb járásai.”
Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: A teljes összeg 99 százalékát odaítélték már az EFOP csaknem ezermilliárd forintos, 2014-2020-as keretéből, ez több mint 968 milliárd forintot jelent. Hozzátette, több mint 5500 pályázat támogatásáról született döntés, ezek közül több mint 1600-at le is zárt a kedvezményezett és az irányító hatóság, október végéig pedig a teljes EFOP-keret hetven százalékát - összesen 690 milliárd forintot - eljuttatták a kedvezményezetteknek.

Vitályos Eszter államtitkár egy korábbi, PTE-s ünnepélyes átadáson

Az államtitkár azt hangsúlyozta, hogy mindegyik pályázat esetében a középpontban az ember volt. Elhangzott, hogy az EFOP egyik kimondott célja, hogy olyan hallgatók kerüljenek ki a felsőoktatásból, akik megfelelnek a munkaerőpiaci elvárásoknak. Ennek érdekében közel 7 milliárd forintot fordítottak a gyakorlatorientált képzésekre. Ezen felül további 8 milliárd forintból skill laborok fejlesztése is megvalósul, és ebben a projektben a Pécsi Tudományegyetem is jelentős mértékben érintett. Ha már ennél a témakörnél tartunk, a PTE Általános Orvostudományi Kar, a PTE Egészségtudomyáni Kar és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közös skill laboros standja volt az egyik legnépszerűbb a kiállítók közül, nagyon sokan érdeklődtek a modern orvosegészségügyi eszközök, eljárások iránt, így sokan kipróbálták például a vénaszúrás-gyakorlásra alkalmas műkart, az újraéleszthető bábut vagy az intubációs modellt.
A konferencia alatt ingyenes egészségügyi alapvizsgálatokat, szűréseket is végeztek, továbbá véradásra is volt lehetősége az arra vállalkozóknak.

 

 

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni