close
CímlapEgyetemi életKözös ünnep

Közös ünnep

2019. szeptember 01.

Szeptember elseje Pécs Város Napja, és 2017-től – az első magyar egyetem alapításának 650. évfordulójától – a Magyar Felsőoktatás Napja. E kettős ünnepet ülte a Pécsi Nemzeti Színházban Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata ünnepi közgyűléssel, és a Pécsi Tudományegyetem ünnepi tanévnyitó szenátusi üléssel.

Az egyetemalapítás évfordulóján és Pécs városának napján túl 2019. szeptember elseje jelentős szervezeti változást hoz a magyar felsőoktatás életébe is – utalt

az Innovációs és Technológiai Minisztérium létrejöttére

Bódis József államtitkár, majd hozzátette: a közeljövőben a sokat kritizált Bologna-folyamat tartalmi megújítása várható. A PTE előző rektora szerint a Pécsi Tudományegyetem mind a nemzetköziesítés, mind az innováció terén óriásit lépett előre.

Vajon sikerült-e jobb pozícióba hoznunk az egyetemet?” - tette fel a kérdést Miseta Attila rektor, a PTE első embere. -”Biztosan nem fejlődtünk annyira, amennyire szerettünk volna.” - tette hozzá, majd bizakodva utalt arra, milyen nagy elköteleződéssel és elánnal vetették magukat a munkába a karok sok helyen újonnan kinevezett dékánjai. A rektor szerint a demográfiai mélypont ellenére a PTE javított beiskolázási eredményén, ám hozzátette: a tervben lévő felvételikövetelmény-változások kihívást jelentenek majd. A hallgatók számára egy Edison-idézetet választott üzenetként:

„Semmi sem helyettesíti a kemény munkát.”

Búcsúzott Páva Zsolt és Udvardy György: az új ciklusban már biztosan más polgármester, és újonnan kinevezett megyéspüspök igazgatják majd Pécs ügyeit. A város három prominens vezetője szoros együttműködésben dolgozott, elismerősen szóltak egymásról és a közös munkáról.

A „Pécs Város Díszpolgára” kitüntető címet Rétfalvi Sándor, a kortárs szobrásznemzedék kiemelkedő tagja érdemelte ki. Az egyetem Pro Universitate Quinqueecclesiensi emlékszobrát ítélték oda ki Süli János részére, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszternek, valamint posztumusz díjban részesült Sümegi Balázs, a PTE Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet egykori tanszékvezető egyetemi tanára. A Pécsi Tudományegyetem Szenátusának döntése alapján Nagy Lajos Király Díjat vehetett át Bélyácz Iván, a Közgazdaságtudományi Kar emeritus professzora.

„Városháza Emlékérem” kitüntetésben részesült Csirke Ferenc a kosárlabda sport népszerűsítése és a csapatversenyek során elért sikereinek elismeréseként, Maulné Tóth Csilla az egészségügy és szociálpolitika terén végzett elhivatott, több évtizedes közszolgálati szakmai munkája elismeréseként. Ugyancsak Városháza Emlékérmet vehetett át Radó István a városi, regionális és magyar borkultúra népszerűsítéséért végzett eredményes munkájáért, Vargáné Fáth Éva a német nemzetiségi kéttannyelvű oktatás megalapítása, folyamatos fejlesztése és bővítése terén elért sikerei elismeréseként, valamint Tóth Károly, a pécsi fotóművészet meghatározó egyénisége.

Pécs Városa „PRO Communitate” Díj kitüntetésben részesítette Bódisné Zámbó Katalint a klinikai orvostudományok terén elhivatott, több évtizedes szakmai munkája elismeréseként. Szintén e magas rangú díjat vehette át Gyermánné Vass Ágnes, Pécs közművelődésének és zenei életének meghatározó egyénisége, a Mecsek Egyesület, a Pécsi Székesegyház Nagycsaládosok Egyesülete, Wéber Béláné, a baranyai néptáncoktatás meghatározó egyénisége, valamint Dieter Eppler a Pécs-baranyai regionális gazdasági fejlődés és foglalkoztatás érdekében elhivatott, több évtizedes szakmai munkája elismeréseként.

„PRO Civitate” Díj kitüntetést kapott Jasmin Imamovic, a bosznia-hercegovinai Tuzla város polgármestere, a nemzetközi békefenntartás és az emberi jogok védelme érdekében és a közművelődés terén végzett fáradhatatlan és elhivatott munkájának, továbbá a Pécs-Tuzla partnervárosi együttműködésben végzett sikereinek elismeréseként. A Közgyűlés ugyanezzel a díjjal ismerte el Kellermayer Miklóst az orvostudomány területén folytatott közoktatási és tudományszervezési tevékenységéért, Kollár Lajost a klinikai orvostudományok terén elhivatott, több évtizedes szakmai és tudományos pályafutása elismeréseként, valamint Tóth Aladárt, a baranyai erdészeti szakma meghatározó egyéniségét.

Áder János köztársasági elnök 2019. szeptember első napjától egyetemi tanárrá nevezte ki a pécsi egyetem kilenc oktatóját, akik szintén az ünnepség keretében vehették át Miseta Attila rektortól a Pécsi Tudományegyetem professzori karához való tartozás jelképeként az egyetem talárját.

A díjazottak nevében Kollár Lajos szólt röviden. Pécsiként felidézte a városhoz fűződő néhány emlékét, s azt hangsúlyozta, hogy ahogy a kitüntetettek, ő is azt keresi, hogy tudná mindazt, amit itt kapott, visszafizetni, megszolgálni. Bertók László A város neve című versét idézte:

„Hiszed-e hogy ötezerben is lesz Pécs?”

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni