close
CímlapEgyetemi életLapot kérünk!

Lapot kérünk!

Auth Andrea Lapot kérünk! című társasjátéka az általános iskolai matematika oktatását forradalmasítja. Arató Ferencet, a Pécsi Neveléstudományi Intézet Nevelés- és Oktatáselméleti Tanszékének adjunktusát  kérdeztem a játék oktatásban betöltött szerepéről, a forgalmazás hátteréről, valamint a felhasználási módokról.

Ismertetné a játékot?

Tulajdonképpen egyetlen játékkészletnek számít, egy csomagban; hatféle kártyacsaládot tartalmaz, amellyel huszonnégyféle játékot lehet játszani. Az iskolai csomagban háromezer darab kártyalap van. Gyermekeknek készült, de vannak benne akár a felnőttek számára is kihívást jelentő feladatok.
A lapok egyszerű kártyajáték-szabályokat követnek, melyeknek az a lényege, hogy a megszokottól eltérően kártyajelek helyett matematikai művelet, például egy összeadás szerepel rajtuk, és ezekből az összeadásokból kell a játékosoknak összegyűjtenie négy azonos értékűt, amivel aztán többek közt Csapd le, csacsizhatnak. Auth Andrea kifejlesztett olyan verziót is, ahol egyetlen játékhoz vannak rendelve más-más típusú feladatok, az egyik készlettel a kezdők például még csak a pöttyöket  számolgatják, a negyedikesek egy másik készlettel már mértékegység-számolásos feladatot végeznek.

A játékok folyamatos fejlesztést tesznek lehetővé, az eszközök a legegyszerűbb kihívásoktól haladnak a már felnőttek számára is izgalmas reflexjátékok felé.

20160129-csortos-szabolcs-08240259-lapot-kerunk-tarsas.jpg

Mely osztályok tananyagainak átadását fedi le a játék?

A családi csomag az óvodától harmadik osztály elejéig tartó tudásanyagot öleli fel, és hatvan darab kártyacsomagot tartalmaz, ami azt jelenti, hogy akár hatvanszor négy ember is használhatja a játékot egyetlen csomaggal; a következő családi csomag lesz a harmadik-negyedik osztályosoké döntően arról fog szólni, hogy a felsőbb osztályokra készítse fel a gyerekeket.

A játék az első négy évre a kerettanterv által előírt tananyag 89%-át tartalmazza

s mivel a NAT azt is kimondja, hogy tíz százalékban el lehet térni a kerettantervtől, a doboz megvételével elmondható, hogy a matematika-tanulás követelményeit első osztálytól negyedikig lefedi. A játék anyagilag is előnyösebbnek számít, hiszen olcsóbb, mint a tanuló négyévnyi matematika-tankönyveinek ára összesen. Ugyanakkor még ha a tankönyvet ki is válthatná a doboz, van pár olyan terület, amelyhez a gyereknek konkrét gyakorlati tevékenységeket pl. kísérleteket kellene végezni (pl. az űrmérték fogalmának megértése stb.). Ezeket sem a tankönyvek, sem a doboz nem tudja helyettük elvégezni.

Milyen úton lehet anyagilag támogatni a játék forgalomba kerülését?

Jelenleg elővásárlási formában tudják támogatni az érdeklődők a találmány! Magyar és angol nyelvű verziót is tudnak ebben a formában rendelni az érdeklődők, s így támogatják a termék terjedését, illetve a következő fejlesztések megszületését.  Most nagyon kedvezően lehet megvenni az iskolai csomagot: egyébként 73.000 forint volt, a honlapunkon (www.mathterminds.eu) viszont 49.000 forintért meg lehet vásárolni - sajnos azonban a közeljövőben ez az ár valószínűleg emelkedni fog, a családi csomag ára 42 font. .

Milyen lehetőségük van a csomag iránt érdeklődőknek a játék kipróbálására?

Személy szerint én be szoktam vinni őket a kurzusaimra, nemzetközi konferenciákra, hiszen sok mindent meg lehet vele bemutatni, például azt, hogy a matematikai kompetenciák hatékonyabb, eredményesebb fejlesztése mellet a személyes és szociális kompetenciákat is hatékonyan fejleszti. Másrészről szívesen tartunk képzéseket és műhelyeket. A kikcstarter kampány alatt a támogatóknak három helyszínen ígértünk lehetőséget az ismerkedésre a játékkal. Az első alkalom Budapesten lesz valamikor februárban, a következő márciusban Pécsett.

20160129-csortos-szabolcs-08230256-lapot-kerunk-tarsas.jpg

Horváth Márk József

Horváth Márk József

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni