close
CímlapEgyetemi életMa ünnepeljük a Magyar Felsőoktatás Napját!

Ma ünnepeljük a Magyar Felsőoktatás Napját!

2017. szeptember 01.

Az Országgyűlés tavaly döntött arról, hogy az első magyar egyetem alapításának 650 éves jubileuma alkalmából szeptember 1. napját 2017-től a Magyar Felsőoktatás Napjává, az 1367-es pécsi egyetemalapítás emléknapjává nyilvánítja. Az indoklás szerint mindez nagyban elősegíti a magyar felsőoktatás történelmi korokon átívelő nemzetközi úttörő szerepének hangsúlyozását, így a magyar tudomány eredményei, a magyar felsőoktatás nemzeti örökséggé válnak.

Délelőtt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke részvételével, Pécs városával és az egyházmegyével közös díszünnepség keretében emlékeztek meg e jeles dátumról a Kodály Központban, míg a nap további részében kerül sor a Nemzeti Agykutatási Program zárkonferenciájára, Nagy Lajos Király és Vilmos püspök szobrának ünnepélyes avatására a Középkori Egyetem mellett, valamint ünnepi Szentmisét is tartanak a Székesegyházban.

Amikor Nagy Lajos királyunk V. Orbán Pápához küldte a pécsi egyetem alapítólevelét, ezekkel a szavakkal ajánlotta a Pápa figyelmébe: "Pécs a tudomány magvainak terjesztésére különösen alkalmas". Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora ennek kapcsán a köszöntőjében elmondta: „Azt gondolom, hogy az elmúlt évszázadok bizonyították, hogy a megelőlegezett bizalomnak a város szellemi ereje eleget tudott tenni. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy

ez nem csak Pécs, és a Pécsi Tudományegyetem, hanem Magyarország, a magyar tudomány ünnepe.

Az ünnepségsorozat kezdetétől azt szeretnénk elérni, hogy ez a piros betűs ünnep valamennyiünk számára fontos legyen, aki valaha is tett, vagy napjainkban is tesz a magyar felsőoktatás fejlődéséért, előrelépéséért.” A PTE első embere kijelentette: „Mi hiszünk a tudomány erejében, az oktatásban, a kutatásban. Enélkül a hit és az alázatos munka nélkül nem lenne fejlődés.”
Majd latinul nyitotta meg a Pécsi Tudományegyetem jubileumi, 2017/2018-as tanévét:

Vivat, crescat, floreat Universitas Universitas Quinqueecclesiensis!

Az alapító oklevelet idézte Páva Zsolt, Pécs polgármester is, aki szintén köszöntötte az egyetemet. Kitért arra is, a baranyai megyeszékhely és a PTE egymásra van utalva. Ennek szellemében fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Modern Városok Programban Pécs volt egy egyetlen olyan város, mely a forrásokra nem egyedül, hanem egy tőle független, ám kiemelt startégiai partnerrel, a Pécsi Tudományegyetemmel pályázott. Beszédét így fejezte be: Isten éltesse egyetemünket, boldog születésnapot kívánok!

Ferenc pápa levelét olvasta fel Alberto Bottari de Castello érsek, Magyarország apostoli nunciusa. A Szentatya gratulált a jubileumhoz, erőt kívánt az egyetemnek a jó, igaz és szép dolgok köré rendeződő feladataink ellátáshoz.
Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: A pécsi egyetem születésnapja ezentúl a Magyar Felsőoktatás Napja. „Valódi magyar történet a pécsi egyetemé” – mondta a kormányfő, majd olyan alakokat emelt ki a felsőoktatási intézmény történetéből mint Vilmos püspök, Klimó György, Zichy Gyula püspök és Janus Pannonius. Kitért arra is, hogy ma a világ egyik kulcskérdése az, hogy milyen lehet a mai fiatalok jövője.
Az is kijelentette:

a cél, hogy a Pécsi Tudományegyetem Európa első egyetemei közé kerüljön,

melyhez egyelőre a 24 milliárd forintos Modern Városok Programmal járul hozzá a magyar kormány. A miniszterelnök azt is hangsúlyozta, cél az is, hogy 2020-ra 20 ezerrel több kutató dolgozzon Magyarországon. (A beszédről további részletek ezen a linken érhetők el - a szerk.)

A díszünnepségen több magas rangú elismerést is átadtak. A Pécsi Tudományegyetem díszdoktorává avatták Buzsáki György agykutatót, aki a pécsi egyetemen szerzett orvosi diplomát, és 2011-ben az agykutatók „Nobel-díjával”, ún. Agy-díjjal (The Brain Prize) jutalmazták tevékenységét.


A PTE új díszdoktora pécsi egyetemi tanulmányait idézte fel beszédében: gyermekként arról ábrándozott, hogy létrehozza a Hold–Föld–Hold rádiókapcsolatot, s az információtovábbítás iránti lelkesedése akkor sem múlt el, mikor már orvosi tanulmányokat folytatott. Másodévesként találkozott először Grastyán Endre professzorral, aki 1970 áprilisában egy, a limbikus rendszerről szóló előadásával annyira fellelkesítette, hogy jelentkezett a szakkollégiumba, s ezzel megpecsételte sorsát: agykutató lett. Beszédét azzal fejezte be, hogy 

kedves mesterének, Grastyán „Bandi bának” ajánlotta azt.

Az egyetem egyik legmagasabb rangú elismerésében, Pro Universitate Quinqueecclesiensi kitüntetésben részesült Kovács L. Gábor akadémikus, egyetemi tanár és Christopher Wilson, az IT Services Hungary ügyvezető igazgatója. Először adták át a jubileumi évre való tekintettel alapított Nagy Lajos Király Díjat, amelyet a Magyar Katolikus Egyház Pécsi Egyházmegye Pécsi Püspökségének ítéltek oda. Az erről szóló oklevelet és a 3 dimenziós technológiával nyomtatott Nagy Lajos Király szobrot Udvardy György pécsi megyéspüspök vette át. „Korai elődömnek, Vilmos püspöknek szól ez az elismerés” – mondta beszédében Udvardy György, majd elmondta: e nap folyamán keretszerződésben újítja meg a PTE és az egyházmegye a közös együttműködési szándékát.

Az ünnepség keretein belül adták a Trefort Ágostonról elnevezett miniszteri szakmai díjakat is.

Az egész napos ünnepségsorozat a díszünnepséget követően a Nemzeti Agykutatási Program zárókonferenciájával folytatódik. Magyarország Kormánya egy nemzeti agykutatási program indítása mellett döntött, négy évre (2013-2017) összesen 12 milliárd forintos forrás biztosításával a Kutatási, Technológiai és Innovációs Alapból (KTIA). Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ugyanis az agyi rendellenességek hatalmas társadalmi és gazdasági terhét csak felfedezésekre alapuló új kezelések és megelőzési eljárások révén lehet érdemben csökkenteni.

A Magyar Felsőoktatás Napja ünnepi szentmisével folytatódik a Székesegyházban, majd a Pannon Filharmonikusok Pécs Város Napja alkalmából is szervezett koncertjével zárul. Az ünnepségsorozat azonban korántsem ér véget, hiszen szeptember 2-án egy mindenki számára nyitott és ingyenes programot szervez a Pécsi Tudományegyetem a város szívébe, amelyen bemutatják az egyetem falain belül folyó sokoldalú és kreatív munkát, hogy egy napra mindenki részese lehessen az egyetemi életnek és a jubileumnak.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni