close
CímlapEgyetemi életMagyar rezisztens szőlők Mexikóban

Magyar rezisztens szőlők Mexikóban

2022. december 05.

Még gyermekcipőben jár a borkultúra és szőlőtermelés Mexikóban. Ezekhez, és az ehhez fűződő képzések elindításához a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet nyújt segítséget: a Cetys Universiad vezetőivel erről kötött Madaras Zoltán, az SZBKI elnöke szándéknyilatkozatot.

Mexikóban, a Cetys Universidad látta vendégül a PTE SZBKI küldöttségét,

a Kaliforniai-öbölhöz közel, ráadásul egy olyan campuson, melyet mindössze néhány hete adtak át, és kifejezetten a mexikói egyetemen újonnan induló szőlész-borász képzés helyszíne lesz.

“Az elmúlt év egyik kiemelt eredménye, hogy a pécsi szőlőfajták Brazíliában bizonyítottak, sőt, a továbbnemesítésükről is folytattunk tárgyalásokat. Arra gondoltunk, hogy az amerikai kontinens további részein is érdemes lenne e téren kipróbálni, mit tudnak az SZBKI szőlőfajtái, így jött képbe Mexikó” - nyilatkozta Madaras Zoltán, a PTE SZBKI elnöke. Az idei közép-amerikai látogatás előzménye továbbá egy pécsi esemény is, hiszen 2022. január végén Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium akkori helyettes államtitkára szervezett workshopot, melyre Latin-Amerika nagykövetei jöttek el a Pázmány Péter utcai telephelyre.
“Februárban kaptuk a felkérést a Cetys Universidad-tól, hogy szeretnének közös kutatást és oktatói/hallgatói cseréket kezdeményezni.

Mexikóban a szőlő- és borkultúra még csak gyermekcipőben jár,

viszont nagy a szándék és a lendület, hogy prosperáljanak e téren is” - tájékoztat Madaras Zoltán elnök.
A Cetys Universidad hasonló egyetemünkhöz: alapítvány működteti, ritkább, hogy állami forrásokra, inkább pályázatokra támaszkodnak, és 61 éves múltra tekint vissza. A borászképzést illetően ugyanaz a vezető struktúra, mint ami a PTE-é.

“Az első cél, hogy segítsük őket a Pécsről érkező szőlők telepítésében.

A tőkékhez a közelmúltban bevezetett chiprendszert is adnánk, így a felhőben tárolt adatok alapján nyomon tudjuk majd követni azt, hogy egy-egy adott szőlőfajta hogyan teljesít, milyen hozamokat hoz, milyen minőségű termést produkál a világ különböző pontjain. Öt éven belül teljes és részletes leírást fogunk adni a szőlőfajtáink kapcsán arra vonatkozóan, hogy milyen tengerszinthez,domborzati és klimatikus viszonyokhoz milyen kihívásokkal kell szembenézniük a telepítő gazdáknak” - húzza alá Madaras Zoltán, majd megerősíti: “Ez óriási lehetőséget ad a pécsi szőlőfajtáknak!”

A PTE SZBKI küldöttsége a Cetys Universidad polgárainak bemutatta rezisztens szőlőkből készült borait, és több, a mexikói egyetemmel partneri szövetségben álló cég képviselőjével is találkozott.
“A magyar bort nagyon nehéz lenne eladni Mexikóban, mert 40% vámot vetnek ki az alkoholokra, amik eleve drágák.

A kutatásban, nemesítésben oktatásban és diákcserében látjuk a közös fejlődési lehetőséget”

- von mérleget a PTE SZBKI elnöke.

@miguelaguinigarodriguez @franciscoveleztorres #pte #pteszbki #pécsiegyetemiborbirtok #cetys #cetysuniversidad

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni