close
CímlapEgyetemi életMegismételt siker: PTE Aukció 2023

Megismételt siker: PTE Aukció 2023

2023. december 09.

Harminchét fiatal művész negyvenöt alkotása várta, hogy a PTE Aukció keretében, december 8-án a Kodály Központban kalapács alá kerüljenek műveik. A tavalyi sikert követően másodjára megrendezett esemény végül több mint három és fél millió forintos bevétellel zárult.

„Nagy öröm számomra, hogy másodjára vagyunk itt. Tavaly az volt a célunk, hogy megmutatkozási lehetőséget adjunk fiatal képzőművészeinknek. Egy olyan nagy intézmény számára mint a Pécsi Tudományegyetem, kicsi lépés, a Művészeti Kar számára nagy, az ifjú művészek számára viszont óriási lehetőség” - mondta el köszöntőjében Bódis József professzor, az UQA elnöke. Hozzátette: „Bízom abban, hogy - az Egyetemi Koncerthez hasonlóan - ez az esemény is hagyománnyá válik és eljön az idő, hogy a Kodály Központ neve hallatán nem csak a zene, hanem a képzőművészeti alkotások is eszünkbe jutnak majd.”
Hoppál Péter kormánybiztos, a PTE MK adjunktusa köszöntőjében elmondta: „Ma 37 fiatal művész 45 alkotása kerül kalapács alá, közülük kilencen alumnik, néhányan doktoranduszként már magasabb pályaívre készülnek.” A kormánybiztos ezután a PTE Művészeti Kar néhány hete, egy Innsbruckban tartott aukción aratott sikereit is emlegette, továbbá hangsúlyozta, hogy a PTE MK több lábon áll, összművészeti spektrumot céloz meg az oktatás szintjén is.

Az aukciót ezúttal is Winkler Nóra vezette. A kiállított alkotások kapcsán hol kortárs, hol korábbi művészeti alkotásokkal húzott párhuzamot, de volt, hogy saját személyes benyomásairól és asszociációiról beszélt, vagy éppen az alkotó műve kapcsán tett megnyilatkozását idézte. Sistergő, izgalmas, csak élőben visszaadható, különleges - a repkedő jelzők akkor pihentek meg, amikor licit érkezett. Ilyenkor a terem elcsendesedett, és figyelte az egyre gyorsuló ütemű versengést. Ahogy az ár emelkedett feljebb és feljebb és feljebb, úgy lett feszültebb és feszültebb a terem hátsó, a hallgatókkal teli tere, és tisztán látható volt, melyikük az éppen érintett alkotó, aki érzelmeit inkább kevesebb sikerrel palástolva várta, míg a sebesség megnyugszik, mint a nyertes licit gazdája, aki éppen egy műtárggyal lett gazdagabb.
A tavalyihoz képest olybá tűnt, a régióból érkezett érdeklődők dörzsöltebbek lettek: sok alkotás, amire első körben nem érkezett licit, a második körben visszahívva kikiáltási áron kelt el.
Az esemény végül több mint három és fél millió forintos bevétellel zárult.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni