close
CímlapEgyetemi életMegvan a MoonBike fődíjának a nyertese!

Megvan a MoonBike fődíjának a nyertese!

2021. október 07.

A PTE már második alkalommal hirdette meg a méltán népszerű MoonBike kihívást május 15-augusztus 30. között. A heti és a részkihívások nyertesei után a két fődíjat is kisorsolták a szervezők. A középiskolás korosztályban egy Apple MacBook volt a fődíj, amelyet a szerencsés nyertes, Lenkei Mandula október 6-án vehetett át a PTE Rektori Kabinet Szenátusi Termében a Diákhitel Központ képviseletében Szerdahelyi Kinga, marketing és kommunikációs igazgatótól.

Az egészséges életmód népszerűsítése mellett idén is az volt a cél, hogy a résztvevők a világ bármely pontjáról csatlakozva, együtt tegyék meg szimbolikusan a Föld-Hold távolságot: 384 400 kilométert, méghozzá kerékpárral. Ezt a távot persze a tavalyihoz hasonlóan bőven túlteljesítettek a verseny résztvevői, akik a világ több mint 40 országából küldték be a teljesített távokat.

A program fődíjára az pályázhatott, aki minimum 10 alkalommal legalább 150 kilométert tett meg kerékpárral.

2021-ben a középiskolások körében is igyekeztek a szervezők a kerékpározást népszerűsíteni, közösségi élményeik gazdagítása, valamint a klímavédelemben való szerepvállalás mellett. Motivációként pedig a résztvevő középiskolás diákok között a Diákhitel Központ Zrt jóvoltából egy Apple MacBook-ot sorsoltak ki. A szerencsés nyertes, Lenkei Mandula még középiskolásként több mint 150 km-t biciklizett, majd időközben felvételt nyert a PTE Bölcsészettudományi Kar pedagógia szakára. A díjátadó ünnepségen elmondta:

„Nagyon szeretek biciklizni, és nagyon motivált ez a nyereményjáték is, hogy csatlakozzak a MoonBike kihíváshoz. Az érettségire való felkészülés alatt alapvetően nem sportoltam, ezért örültem a mozgási lehetőségnek. Nem is gondoltam volna, hogy nyerek, de nagyon örülök neki! Mindenképp szeretném folytatni a biciklizést, mert jó állóképességet ad.”

– osztotta meg véleményét a most már PTE hallgató Lenkei Mandula.

„Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján úgy gondoltuk, hogy ez a díj, egy hordozható számítógép, segítséget jelenthet a nyertes tanulmányaiban” – mondta el Szerdahelyi Kinga, a Diákhitel Központ ZRt marketing- és kommunikációs igazgatója. „Nagy örömünkre szolgál, hogy a MoonBike 2021 kihívás középiskolás korosztálybeli résztvevője időközben felvételt nyert a PTE-re, így talán még inkább hasznára válik a kisorsolt fődíj” – hangsúlyozta Győrffy Zoltán, a PTE Kapcsolati Igazgatóság vezetője a díjátadó ünnepségen.

Az Moon Bike 2021 kihívásban idén még több egyetemi polgár, PTE vállalati és felsőoktatási partner, öregdiák és diaszpórában élő honfitárs vett részt, Indiától Argentínáig. A májusi start eseményt Mindum Károly ultra triatlonista vezette és virtuálisan velünk tekert olimpiai felkészülése alatt Bicsák Bence, olimpikon, aki a PTE KTK-n szerzett diplomát. A közös mozgásra, egészséges életmódra buzdító, virtuális közösséget formáló program résztvevői a tavalyi rekordot megdöntve a kihívás 55. napján teljesítették a kitűzött célt, a Föld-Hold közötti távolságot, majd a 2020-as lelkesedéshez hasonlóan vissza is indultak.

Augusztus 30-ig, 100 nap alatt összesen 806.198,81 km-t tekertek, azaz az eredeti kihívást idén is megduplázták.

A PTE, mint Zöld Egyetem, kiemelt célja a programmal a környezetbarát kerékpáros közlekedés népszerűsítése is volt. A 806.198,81 km megtéte 200,96 t CO2 megtakarítást jelent ahhoz képest, hogy ha ezt a távot egy közepes benzines autóval (1700cm3 -2000cm3) tettük volna meg. A megtakarított üvegházhatású gáz mennyisége 2923 db 50 éves fa által egy vegetációs időszakban megkötendő CO2 tömegével egyenlő. Statisztikai eredmények igazolják, hogy a 35-45 éves korosztályban megnőtt a kerékpárhasználat, illetve az egészséges életmód iránti igény. A kihívásban mindkét évben résztvevők sok esetben kerékpároztak több alkalommal, vagy tettek meg nagyobb távolságot, mint az elmúlt évben.

A MoonBike 2021 a hazai és nemzetközi kerékpárosokat is megmozgatta: együttműködő partner volt az egyik legrangosabb hazai kerékpárverseny, a Tour de Hongrie szervezője, a Vuelta Sportiroda, a Magyar Kerékpáros Klub, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség és a Magyar Szabadidő Sport Szövetség, a Pannon Hőerőmű Zrt., a Veolia csoport pécsi tagja is, valamint a Hell Energy, de a svájci központú Union Cycliste Internationale elnöke, David Lappartient is üdvözölte a programot. Magyar és külföldi egyetemek és középiskolák, a régió számos városi önkormányzata, a PSN Zrt. és számos túra- és versenyszervező is aktív résztvevője, támogatója volt kezdeményezésnek. Támogatóknak köszönhetően a laptopon kívül egy értékes kerékpár és biciklis tartozékok, valamint kerékpártúra és fitnessbérlet-utalvány is gazdára talált. „A MoonBike 2021 sikere a nemzetközi láthatóságot előtérbe helyezve egyedülálló módon népszerűsítette a Pécsi Tudományegyetemet, melyet tervezetten 2022-ben újra elindítunk” – emelte ki Király Dóra, főszervező, ötletgazda, a PTE Kapcsolati.Igazgatóság munkatársa.

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni